Blog Maya Dot Com

Belanja

Lepas habis Family Day AG Jessica hari tu (belum update kat blog lagi) saya plan nak belanja kawan-kawan yang masuk performance Dikir Barat. Saja lah suka-suka. Sesambil kami bermeeting post mortem. Memang agak kurang puas hati dari segi pemarkahan. For record, ya kami mengulangi kekalahan 2 tahun lepas. Sob sob. Tu nanti saya cerita kat entry Family Day lah yer. Makan kat Lanai Kijang aje. Senang. Masa tu ada promotion Mee Sup apa tah. Tapi sedap. Inilah dia barisan kumpulan…

Surprise Planner Perak

Rentetan dari ENTRY NI. Walaupun saya tak balik Taiping celebrate birthday Yaya, tapi saya dah arrange surprise untuk ia. Saya engage surprise planner dari @surpriseplannerperak . Planning gitu gini. So di hari kejadian, owner nya yang bernama Syarlyn tu pun pergilah ke rumah Mama untuk surprisekan Yaya. Saya siap dah kautim sekali dengan Mama dah. Jenuh jugak la Mama nak cover gitu gini. : : Syarlyn. Muda belia budaknya. Bagus memuda dah ada idea buat bisnes : : Saya ambik…

Paspot Baru

Paspot saya expired Julai 2017. Tapi sebab saya nak kena beli flight ticket Malindo yang memerlukan nombor paspot, so nak taknak kena renew jugak la paspot baru. Sebabnya saya nak travel bulan Januari 2017 nanti, so kalau paspot expired Julai 2017 tu macam ngam-ngam sangat 6 bulan. So taknak ambik risiko, betterlah saya renew je paspot ha demi ketenteraman minda. Oh lagi satu nak kena buat visa jugak. So biarla sekali jalan nombor paspot baru semua. Kali ni saya renew…

Ada Apa Dengan Mesir

Alhamdulillah, selepas 27 entry, sampailah kita ke entry yang terakhir travelogue Mesir. Sejujurnya sebelum Ernie ke Mesir, saya memang tak banyak pengetahuan tentang Mesir ni. Dan kalau tak sebab Ernie kat sana, saya tak rasa saya akan rancang untuk ke sana. Selepas 8 hari melihat sendiri keindahan bumi Anbiya ini, saya pula merasa kesal sebab tak pernah masukkan Mesir di dalam senarai tempat yang akan saya kunjungi lebih awal lagi. Mesir istimewa dengan caranya yang tersendiri. Jika berpeluang, saya ingin…

From Mesir With Love

Saja nak share apa yang saya beli kat Mesir sana. Kat Mesir kan memang terkenal dengan jus segar. Tapi ada jugak yang dah dipack komersialkan dan salah satunya jenama Juhayna ni. Saya beli perisa mango satu kotak besar tu. Dia punya pekat tu I tell you.. boleh buat satu jug besar air mangga! Siap letak ais semua pun still rasa manis pekat likat! Kira satu kotak kecik ni boleh minum 4,5 orang lah. Menyesal tak beli 2 kotak besar haha.…

Mesir Day 8 : Selamat Tinggal Mesir

Sampai rumah Ernie terus packing-packing barang. Lepas tu sempat la lena kejap sebelum Nur Ain Shah kejut “Mommy, mommy bangun.. Ibu panggil makan’ Terus je la masuk bilik air mandi bersiap apa semua dan keluar ke depan. Tengok Fadzil pun dah sampai dah. So berdinner lah dulu kami semua. Ernie buat laksa johor. Sedap sedap sedap. Kenapa la kawan-kawan haku ni semua terror masak. Aku je la bebalik masak benda sama je. Tapi depa bagus. Depa tak pernah judge I…

Mesir Day 7 : Kirdasa

Seterusnya, kami ke Kirdasa. Kirdasa ni satu kawasan tempat tinggal yang outskirt sikit dari Kaherah. Tempat di mana kita boleh dapatkan kain dan pakaian cotton dengan harga murah. Macam-macam jenis jubah ada ha. Nak design cemana, warna apa, style apa semua pun ada. Memang rambang mata la tak tau nak masuk kedai mana. Tapi being saya yang mana la minat sangat shopping-shopping ni, end up masuk 3 kedai je. Pilih-pilih tawar lebih kurang, beli terus. Saya beli dua jubah ni.…

Mesir Day 7 : The Pharaonic Village Part II

OK jom sambung jalan-jalan lagi dalam The Pharaonic Village ni. Tengok gambar je lah yer. Lepas tu naik kapal besar ni pulak. Kena patah balik kat area beli tiket tadi pastu kena tunggu jap kapal ni penuh. Pastu menyusuri Sungai Nile. Masuk kedai lalu terpikat dengan barangan gelas ni. Saya beli satu tempat letak lilin, yang siap diukir dengan nama saya guna api. Ada saya letak video kat instagram sana. Boleh search #mayazalmimesir Last but not least, sempat la jugak…

Mesir Day 7 : The Pharaonic Village Part I

The Pharaonic Village ni boleh saya katakan macam 1 Stop Centre untuk mengenali Mesir dengan lebih dekat, dengan pantas dan menjimatkan masa. Tempoh kurang dari 4 jam, pelbagai info tentang Mesir boleh kita ketahui di sini. Boleh saya katakan macam Perkampungan Mini Malaysia kat Melaka tu. Idea dan tokeynya adalah seorang penduduk tempatan bernama Dr Ragab. : : Beli tiket dulu kat kaunter : : : : Ada 5 program semuanya. Boleh pilih mengikut kesesuaian dan minat kita : :…

Mesir Day 7 : Makam Imam As Syafie

Siapa yang tak kenal dengan Imam As Syafie? Muhammad bin Idris bin Al-Abbas bin Usman bin Syafie bin As-Saib, juga dikenali sebagai Imam Syafii (ejaan lain: Imam Syafie) adalah ahli fiqah Islam yang terkemuka dalam sejarah Islam. Beliau adalah pengasas kepada mazhab Syafii, salah satu daripada mazhab Islam yang banyak diikuti oleh penganut agama Islam di India, Indonesia dan Malaysia. Antara nasihat beliau yang sering kita gunakan di masa ini ialah : “Sesiapa yang menasihatimu secara sembunyi-sembunyi maka ia benar-benar…

Mesir Day 6 : Malam di Oscar

Pintu masuk rumah Ernie yang belah kanan. Yang kiri tu lif. Lif yang oldskul. Lepas masuk kena tarik pintu kayu dengan grill untuk tutup. First time saya naik lif ceni hehe. Malam terakhir baru Ernie masak kari kepala ikan haaa. Save the best for last gitu. Masakan Ernie usah dibahas la. Memang sedap sokmo. Dikawankan dengan ayam perap madu dengan ikan goreng hmm ikan apa tah. Lupa dah. Sambal belacan plus timun. Lepas dinner keluar jalan-jalan area town. Saya keluar…

Mesir Day 6: Citadel of Salah Al-Din

Seterusnya, kami meneruskan perjalanan ke Citadel of Saladin. The Saladin Citadel of Cairo adalah benteng Islam zaman pertengahan di Kaherah, Mesir. Lokasinya adalah di Mokattam, iaitu sebuah bukit berhampiran pusat bandar Kaherah. Terkenal dengan hembusan angin segar dan dapat melihat seluruh pemandangan bandar, ia kini merupakan tapak bersejarah yang terpelihara. Dibina oleh Saladin El Ayouby, raja yang terkenal dan pemimpin tentera dan pengasas Dinasti Ayyubid, semasa akhir abad ke-12, Citadel telah menyaksikan banyak peristiwa penting dalam sejarah Mesir. Citadel ini…

Mesir Day 6 : Egyptian Museum

Pagi ni kami breakfast seperti di bawah. Maaf nama hidangan ni semua saya tak ingat dah huhu. Ni Ernie call delivery je. Sekejapan dah sampai depan rumah. Seperti kebiasaannya semua pun sedap saya ngap kan aje. : : Budak comel yang ceria nak pegi jalan-jalan : : : : Hari ni kami nak ke The Egyptian Museum : : : : Sebelum masuk dalam, bergambar dulu kat luar. Nampak tak patung ala-ala Firaun kat belakang tu : : : :…

Page 10 of 242« First...89101112...2030...Last »