Blog Maya Dot Com

Z turns 37 : The Carnivall

Macam mana ke saya tau tentang The Carnivall ni? Kisahnya masa kat Jasmine lagi, saya kemas-kemas rumah jumpa 1 buku pelancongan Malaysia. Dalam tu ada la tulis waterpark yang ada kat Malaysia ni. Ternampak lah The Carnivall. Lalu cakap dengan Encik Z, nanti bebila jom pergi bercuti kat Sungai Petani. Itulah ceritanya. Saya lupa nak snap waktu operasi huhu. Tapi tak silap bukak dalam pukul 10 pagi. Tutup 7 malam. Tu harga tiket The Carnivall. Kami ambil yang selepas pukul…

Z Turns 37 : Tamadun Tertua di Asia Tenggara

Berjarak 20km dari Tanjong Dawai tadi, letaknya Tapak Arkeologi Sungai Batu, di mana di sinilah letaknya Tamadun Tertua di Asia Tenggara, yang telah diisytiharkan oleh 5 pakar arkeologi yang mewakili lima tamadun utama dunia. Dengan pengisytiharan tersebut akan membantu melancarkan usaha ke arah menjadikan Kompleks Arkeologi Sungai Batu sebagai Tapak Warisan Dunia. Fuhh.. kagum kagum. Antara penemuan paling besar dan terpenting di Sungai Batu setakat ini, melibatkan monumen ritual di Tapak Sungai Batu 1 (SB01) yang telah pun disahkan secara…

Z turns 37 : Tanjong Dawai

: : Kalau dapat handphone kat anak, ini je lah kerjanya : : Kami meneruskan perjalanan ke Tanjong Dawai. Ambil masa dalam 25 minit gitu. Mama memang dah tak sabar nak gi Tanjong Dawai. Katanya selalu dengar kawan-kawan ia je yang pergi, so dia geram sebab tak sampai-sampai. Kiranya macam pucuk dicita ulam mendatang la saya ajak pegi ni hehe. Meriah gak la macam-macam kami borong. Lepas memborong, duduk pekena Mee Udang sambil menghadap view Pantai Merdeka diselangseli angin sepoi…

Z turns 37 : Candi

Kalau masa masuk muzium rasa meremang bulu roma, kali ni rasa nak gosok-gosok mata pulak. Sebelah muzium ni merupakan tapak pelbagai candi! Candi tau. Bukan candu. Sama macam arkeologi, selalunya candi candi ni kat Indonesia je. Candi Prambanan, Candi Borobudur. Kali ni dapat tengok sendiri depan mata candi kat Malaysia, rasa wow sangat. Saya memang dah pernah baca tentang Lembah Bujang ni, cumanya semata-mata nak pergi sini macam tak berapa relevan pulak. Makanya ni dah alang-alang sampai ke Sungai Petani,…

Z turns 37 : Muzium Arkeologi Lembah Bujang

Pagi yang tak berapa pagi bangun pergi breakfast. Walaupun macam malas sebab nak kena naik buggy/drive, tapi rugi la kan dah bayau memahal ni. : : Breakfast kat tempat sama dinner semalam : : Food spread biasa-biasa aje. Takde la kategori sedap meletup tapi bolehla untuk ditelan. : : Telur separuh masak + susu panas. Favourite! : : Masa tengah makan nampak ada orang dok bergambar. Tengok tengok oh, Dato Aliff Syukri Terlajak Laris tu haa. Depa ada tour/promosi kat…

Z Turns 37 : Birthday Dinner @ Sayang Restaurant

Rehat-rehat sekejap kat apartment, terus sesiap nak pergi swimming. Leceh sikit la sebab swimming pool letaknya kat lobi reception tadi. Saya, Yaya & Mama gerak dulu naik buggy. Encik Z kata dia nak lena kejap. Sampai kat swimming pool, budak yang jaga tu kata tshirt Yaya tak boleh bawak masuk air. Eh tshirt Mama pun sama. Sebab katanya tu kain cotton. Boleh bawak mandi kain jersey saja. Saboo je la akak. Sib baik jugak budak tu baik hati bagi pinjam…

Z Turns 37 : Cinta Sayang Resort

Awal bulan Jun hari tu, 3 hari lepas saya balik dari Perth, kami 4 beranak pergi bercuti-cuti ke Sungai Petani. Masa bagitau Kaklong nak gi Sungai Petani tu dia tanya ‘ada wedding ke?’ Haa mesti ramai gak taktau yang kat Sungai Petani tu ada tempat best jugak untuk jalan-jalan kan? Ayuh follow saya! Bertolak dari Taiping 3 Jun, dalam pukul 11 pagi camtu. Terus je menuju ke Cinta Sayang Resort, Sungai Petani. Sampai sana dalam pukul 1.30 tengah hari dan…

Salam AidilAdha 2016

Assalammualaikum semua.. Mesti ramai yang bercuti eh hari ni? Yer la Hari Raya AidilAdha. Plus cuti sekolah sama. Saya tak cuti. Kerja 3 hari ni. Desperado betul saya ni mengumpul cuti kan? Hehe.. Selamat Hari Raya AidilAdha kepada semua pembaca blogmaya.com. Semoga segala pengorbanan yang kita lakukan menjadikan kita manusia yang lebih baik di sisi Allah SWT dan disenangi insan lain. Love, Mya, Z & Yaya

Badminton

Korang nonton ke Badminton Sukan Olimpik hari tu? Saya nonton bila dah ujung-ujung je. Tapi yang masa semi final DLCW lawan Lin Dan tu saya nonton la. Punya la nervous kan. Badminton ni tu la satunya, bila nonton mesti cam dag dig dug jantung ha. Bila DLCW menang tu, haa bergegar kau satu KSU ni orang menjerit. Saya pun tumpang sekaki la jerit. Masa tu nampak security tengah ronda kat bawah, terkejut dia hahah. Lepas menang tu, scroll media social…

Sundate

Sabtu lepas banyak perancangan. Konon nak keluar awal pagi nak gi breakfast dulu, tapi bangkit tidur pun dah jam berapa maka kensel breakfast. Beli roti dengan milo je kat 7E, pastu terus zass ke PWTC. Encik Z sebenarnya malas. Dia selagi tak selesai urusan rumah dia memang taknak fikir bercuti ni semua. Tapi saya membuat rayuan gombal sebabnya nak cari info/brochures pasal Hong Kong. Bulan 12 ni asalnya saya ada plan lain tapi ntahlah macam-macam. Nanti la kendian kendian saya…

Cash Out Nuffnang

Dulu dulu dulu duluuuuu tu kan, asal masuk dashboard Nuffnang je mesti sibuk nak tengok muka sapa yang terpacul. Muka sapa yang skodeng blog iolls. Lepas tu terus mengata Eiieiie tak malu baca blog kita. Bodoh dan hodoh sangat perangai tahu tak? Sekarang ni pedulikk.. Kau nak baca ke, taknak baca ke, nak keji ke apa ke, lantak sana. Pastu asyik-asyik masuk sebab nak tengok duit bertambah ke tidak. Walhal gituuu jugak la tak gegeraknya pun hehe. Last week saya…

Hot Ramen!

Orang lain dah lama makan Ramen ni, saya baru la hegeh-hegeh nak cuba ha. Ni pun bukan beli sendiri, pau Yaya punya hehe. Masa balik Taiping hari tu dia cerita and kebetulan ada 1 balance. Saya pun bawak la balik KL. Lalu di satu malam yang permai, ajak la Encik Z sesama berjemaah makan. Dengar semua orang pun kata pedas kemain kan. Hoihh memang pedas pun! Terbakor bibir. Saya yang kengkonon kuat pedas ni pun tak tahan. Encik Z 2,…

Good Luck Sayang!

Gambar-gambar bawah ni semua Mama whatsapp waktu Yaya pergi program Gempur UPSR Aman Jaya kat Kamunting. Memula tengok gambar ni saya perasan eh eh kenapa muka Yaya macam baru lepas nangis je. Bila call tengok katanya memang dia nangis. Dan ramai yang nangis. Sebab penceramah tu macam bagi kata-kata motivasi semangat gitu laa. Selamat menempuhi peperiksaan UPSR, sayang. Mommy doakan dipermudahkan segalanya untuk awak. Love, Mommy

Page 10 of 222« First...89101112...2030...Last »