Blog Maya Dot Com

Surabaya, Indonesia : Masjid Muhammad Cheng Hoo & Sidoarjo

Dalam perjalanan pulang ke Surabaya kami stop kejap untuk melawat dan bergambar di Masjid Laksamana Cheng Hoo. Mengikut kata Pak Pri, masjid yang sama jugak ada di Kota Surabaya dan di Semarang. Kiranya bukanlah masjid ni dari zaman dulu kala Cheng Hoo ke apa. Nama je yang diberi Cheng Hoo ini. Dan design serta warna yang lebih kurang sama. Meneruskan perjalanan ke Sidoarjo. Tempat ni terkenal dengan hasil pembuatan kulit dan jua makanan penduduk tempatan seperti keropok dan kerepek. Tak…

Surabaya, Indonesia : SAME Hotel, Malang

Malam ke 2 di Surabaya saya book SAME Hotel di Malang. Book via booking.com. RP450,000 1 malam. Sama dengan RM148. Boleh kata mewah jugak la kalau compare dengan hotel lain yang saya google kat kawasan sekitar. : : Laluan ke bilik : : : : Sama macam kat Cemara Indah, kat sini pun dapat bilik hujung : : : : View biasa-biasa aje : : Malam tu malas nak keluar, makanya room service saja. Boring makan nasi kering-kering, kali ni…

Surabaya, Indonesia : Wisata Petik Apel

Perjalanan dari Bromo ke Malang mengambil masa kurang lebih 3 jam lamanya. Dalam pukul 4.30 petang baru sampai di Wisata Petik Apel. Dari office ni, ada sorang Pakcik bermotor lead jalan untuk Pak Pri. Boleh tahan masuk dalam jugak. : : Jalan masuk kat belakang nun : : : : Dapat air epal ni gratis : : Excited jugak la masuk dalam ni sebab tak pernah masuk ladang epal kan. Sama excited macam dapat masuk ladang oren kat Jeju hari…

Surabaya, Indonesia : Terima Kasih Cemara Indah! Terima Kasih Bromo!

Dalam pukul 10 pagi dah sampai Cemara Indah semula. Kitorang terus duduk breakfast. : :  Nasi goreng dan Indomie goreng. Ada keropok, telur dadar dan sup sayur yang sedap! Jua buah tembikai. OK la no komplen : : Lepas breakfast terus balik bilik nak check out. Wajib lah mandi kan, dah bau kuda bagai. Tapi saya tunggu like forever air panas tak keluar-keluar, lalu mandi lah air sejuk brrrrr.. Saya tak tukar baju dan tudung sebab bawak baju ngam-ngam je…

Surabaya, Indonesia : Bukit Teletubbies & Pasir Berbisik

Menyinggah kat Bukit Teletubbies dan Pasir Berbisik. Memula pergi Bukit Teletubbies dulu. Nama betulnya ialah Padang Savanah. Orang keliling je bagi nama Bukit Teletubbies sebabnya bukit tu memang sama macam dalam program Teletubbies tu! Hehe. Tak caya korang cer nonton Teletubbies cer. Ramai jugak orang tetepi tu melepak minum picnic bagai. Saya turun bergambar je lah. Korang kalau gi sini pakai la baju warna terang. Menyerlah dalam gambar. Baju saya tu memang merah tapi ada garis hitam, nampak macam suram…

Surabaya, Indonesia : Gunung/Kawah Bromo

Highlight of the trip ini ialah Gunung/Kawah Bromo. Memang saya teringin sangat sangat nak sampai kat sini. Boleh pilih sama ada nak jalan kaki ke arah kawah atau boleh naik kuda. Saya dah bayar pakej sekalian dengan naik kuda, so naik kuda lah kita. Kalau kata tak bayar pakej pun, saya akan naik kuda jugak la. Jauh kot nak jalan tu! Tapi ada je insan-insan yang gigih menapak huhu. : : Nampak sayupppp nun kawah Bromo di depan sana. Maafkan…

Surabaya, Indonesia : Penanjakan

Pukul 2.30 pagi dah bangun siap-siap nak ke Penanjakan. 3 pagi si Pak Pri tu dah tunggu kat depan reception. Lalu bertolaklah kami dengan menaiki jeep menuju ke Penanjakan. Laluan ke sana sungguh la mencabar. Konon saya ingat nak la melelapkan mata. Habis dah terlompat lompat kenderaan, cemananya nak lelap mata. Selepas 45 minit sampailah kami ke kaki Penanjakan. Penanjakan ni adalah tempat di mana kita nak tengok sunrise. Kira spot paling strategik lah. Kena keluar awal tu bukannya apa.…

Surabaya, Indonesia : From Sura & Baya to Cemara Indah

Dari House of Sampoerna terus ke Kebun Binatang Surabaya aka Zoo. Tapi bukan nak masuk dalam pun, cuma nak bergambar kat patung Sura & Baya je. Patung ke orang panggil? Ke monument? Ke statue? Ntah ler. Janji paham sudah. Tapi kalau sampai Surabaya, tak bergambar kat sini macam tak sah la. Sura maksudnya jerung. Dan Baya maksudnya buaya. Itulah jadinya Surabaya. Mengikut mitos, dua makhluk ini iaitu jerung putih gergasi dan buaya putih gergasi berlawan antara satu sama lain untuk…

Surabaya, Indonesia : The Arrival & House of Sampoerna

Assalammualaikum! Saya update cerita Surabaya dulu lah yer. Lepas sampai KL je terus saya upload gambar taknak bertangguh. Nanti sendiri nangis nak update. Sebab pergi Surabaya ni pun 4 hari 3 malam je, 6 sampai 9 April 2017, so rasanya boleh kot saya update cepat-cepat. Tinggal termenung mikir nak update cerita Seoul dengan India je lah ni, sebabnya cerita Pattaya pun saya dah habis update. Korang sabar tau. Insya Allah akan diupdate tinggal cepat lambat je Seoul dengan India tu.…

3 Syawal

Tengah hari 3 Syawal dah siap-siap nak gerak balik Taiping. Keluar sekali dengan yang lain sebab depa nak pergi Family Gathering family sebelah arwah Abah kat Sempeneh. Saya tak dapat join lah sebab esoknya 4 Syawal saya dah kerja dah. Kita OOTD dulu. Kain baju kurung saya tu Kak As bagi. Dari Ho Chi Minh sana. Kain sedap tak yah iron beria. Tudung bawal Naelofar dah pernah pakai. Ramai dok komen kata Yaya dah besar, anak dara sangat dah. Sebab…

2 Syawal : Tetamu

Oleh sebab nak buat majlis birthday Mawa dan Mama memang nak masak-masak, so saya ajak la kawan-kawan yang saya tahu memang berada di sekitar Taiping untuk datang rumah. Kak Gee memang dah bagitau tahun ni turn sebelah Abang Man, so memang sedang molek lah ni. Dah kenal bertahun, raya pun rasanya dah beberapa kali memang turn Taiping, tapi tak berjodoh nak beraya rumah masing-masing. Ni pun awal Kak Gee singgah sebab lepas tu dia terus nak gerak balik Seremban. Sampai…

2 Syawal : Big Family & Mawaddah Turns 1

: : Pagi 2 Syawal dah nampak budak ni tengah busy : : : : Bestfriend berdua ni apa la yang tengah sembang tu : : : : Mak Jemah sangat kan : : OOTD 2 Syawal. Baju kurung saya tu pun kainnya dari Medan sana. Lama berperam kan sebab memang plan nak pakai buat untuk raya. Tudung sarung dari Cloverush. Handsocks dari @staymodesty . : : Yaya dan inainya. Katanya sempat hilang sebelum sekolah bukak. Aha, suka hati lah…

1 Syawal @ Semanggol & Asam Kumbang

Pukul 12 tengah hari camtu siap-siap gerak nak pegi beraya rumah Maklong kat Semanggol. Saya pernah cerita dulu, kalau raya kat Taiping memang rumah Maklong je lah yang utama dituju lepas arwah Tok dan Tokwan meninggal dunia. Esok-esok mokata Maklong pun dah takde, hmm memang takde arah dah nak dituju. : : Oleh sebab lupa nak salam minta maaf kat rumah tadi, so salam kat rumah Maklong je lah : : : : Gelongsor legend ni : : : :…

Page 1 of 24312345...1020...Last »