MAPS, Ipoh Perak

Kita sambung lagi dengan entry sebelum ni. Lepas habis program Family Day DGJC, maka marilah kita explore MAPS ini. Sebab first time sampai kan, so kena lah tengok satu-satu tempat. Yaya mintak izin saya nak jalan ikut sekali Damia sekeluarga. Segan saya, tapi Man dengan Kak Zie ok je pun.

Memula sekali Encik Z ajak tengok show The Smurfs. Sekali boring da. Bukanlah boring apa, tapi memang untuk budak-budak bawah 5 tahun ni. Tapi dah alang-alang masuk tu, layankan je la walaupun dah start menguap ehehe.

Lepas bosan dan mengantuk terus rasa lapar (tiber) so ajak lah Encik Z cari makan dulu di tempat makan berhampiran. Kat MAPS ni ada few tempat makan, so korang pilih la mana yang berkenan di hati. Bukan setakat tiket je yang B** sponsor tau, dapat meal vouchers sekali. Syukur… Oleh sebab lapar nasi, jadi kami pilih restoran yang ada buffet. Makan sampai tersandar konsepnya.

Tengah makan baru Yaya muncul, so usai makan berbye byelah dia dengan Damia. Dan kami pun berjalan 3 beranak explore MAPS ini. Eh tapi lepas makan hujan renyai-renyai. So pergerakan agak terbatas lah sebab outdoor game stop kejap. I malas dah la yer nak cari info outdoor indoor game kat MAPS ni, korang google je lah. I letak gambar dan cerita sikit-sikit je la yer. Teringat dulu masa entry pergi Universal Studio Singapore, details I cerita satu-satu tempat tu. Fuhh.. masa tu masih rajin kot. Dan masa tu pun Encik Z masih rajin mengangkut DSLR. Sekarang kalau suruh, mau dikakinya aku haha.


Ada persembahan muzik kat tengah-tengah MAPS. Diorang main lagu Grasshopper. Teringat kenangan main recorder masa subjek muzik darjah 6 dulu. Grasshopper grup Cina. Mungkin siapa yang seangkatan dengan I ingat kot. Tajuk lagu tak ingat tapi kalau version Thailand tajuknya Koo Gud. Catchy sangat lagu tu. Bila dapat main full song terus terkembang kuncup hidung bangga hehe.

Masuk dalam Stunt Legends Arena sebab nak tengok stunt show motor dan kereta. Kekiranya kat MAPS ni, tempat ni merupakan tarikan utama dan wajib tonton. Kalau pergi MAPS tak masuk dalam ni tak sahlah.  Nasib kitorang baik hari tu sebab boleh tengok double show. Ceritanya ada grup abang-abang askar perform hari tu sempena Hari Pahlawan ke Hari Tentera gitulah.

Dalam ni besar dan banyak seat, so jangan rebut-rebut tolak-tolak ya.  Masuk belakang lagi (lawak bas mini). 

Persembahan stunt adalah best dan superb. No further comment.
Gitu…

 

Persembahan kedua baru lah yang betul-betul dari MAPS. Tapi show ni tidaklah berturutan, cuma I sekalikan jelah entry ya. Stunt show kereta dan motor berasap-asap ala-ala Fast & Furios. Memang terkagum-kagumlah. Wajib tonton tau korang kalau pergi MAPS.

: : Ni salah sorang dari driver kereta-kereta itu : :


: : 2 orang ni pengacara : :

: : Ni pun pengacara jugak : :

Seterusnya kami masuk nonton show Boboboi di 4D Adventure Theatre. Show 4D ni best. Pun antara yang wajib korang masuk dan tonton k?

: : Jalan-jalan dalam Fantasy Forest : :


: : Ride yang ditutup : :

Actually banyak jugak ride yang ditutup. Juju ada cerita pasal kes hakcipta, tapi saya tak berapa faham sangat hehe. Tapi ada la kes MAPS ni viral dulu, keluar paper semua. Kalau korang kepoh nak tau, pergi google sana.: : Ni Ejo Jo kan? : :

Dah banyak sangat gambar ni, kita sambung Part 2 pulak yer nanti. Bila tu, hmmm doakanlah Normaya rajin..