Blog Maya Dot Com

Jeju Island, Korea : Yongmeori Coast

Lunch Time! Kami lunch di area Songaksan. Songaksan ni merupakan kawasan paling selatan di Korea Selatan. Lalu menjadikan ia sebagai penanda kawasan sebagai tempat permulaan dan pengakhiran negara Korea. Haaa best kan? Please ya jangan tanya kakak, ‘Kakak kedai ni halal ke?’ Kakak sudah capek mahu menjawab soalan-soalan berbaur begini. : : Sedapnyerrrrrrrr. Ikan bakar tu sorang sepinggan. Bakar biasa je tapi awat sedap nau nau : : : : Sup wajib ada di setiap hidangan : : : :…

Jeju Island : Cheonjeyeon Falls

Seterusnya kami ke Cheonjeyeon Falls. Petikan dari itinerary Jeju Muslim Travel = A waterfall that located in a town, the depth of the waterfall is 20m. Cheonjeyeon Falls adalah air terjun yang terkenal dan menjadi tarikan pelancong di Pulau Jeju. Istimewanya kerana airnya mengalir keluar dari siling gua dan membentuk tiga peringkat. Dalam lata pertama, tebing adalah setinggi 22m (72 kaki) dan air yang jatuh ke dalam kolam Cheonjeyeon iaitu 21 m (69 kaki) yang mendalam. Dari situ, air pergi…

Jeju Island, Korea : Jusangjeolli Cliff

Seterusnya kami ke Jusangjeolli Cliff. Petikan dari itinerary Jeju Muslim Travel = Witness the beauty of volcanic rocks that formed hexagonal pillar shaped since 2000 years ago. Basically ia adalah kawasan tebing yang terjadi hasil dari pembentukan batu gunung berapi yang meletus beribu tahun dahulu. Jadi unik dan misteri sebab bentuk hexagon tu lah. : : Tunggu Raihan beli tiket : : : : Hidupan laut yang pelik lagi menggelikan : : : : Dari kejauhan tak nampak sangat bentuk…

Jeju, Korea : Snowing at Temple

: : Kenderaan membelok ke kawasan temple : : Kat sini salji lagi gebu dan halus dan lembut dan tebal. Lagi syok la nak main saljinya. Yaya dah kenapa snowcap tu macam jin pakai toncet. Jangan tanya saya temple ni kat kawasan mana ya. Memang kitorang follow je mana Kina & Raihan bawak. Belakang tu nampak macam cahaya sinar mentar oh Korea je kan, walhal sejuk menggigil. Kat sini iPhone saya mati lagi. Memang dah drop bawah 0 la ni.…

Pattaya, Thailand

Assalammualaikum anak-anak… Kita hold dulu cerita Jeju ya. Plis jangan kecam kakak. Ceritanya esok kakak nak pergi cuti-cuti ke Pattaya, Thailand selama 4 hari 3 malam. Jadi blog pun kena la cuti jugak kan? Doakan kakak selamat pergi dan selamat pulang ya. 23 Mei nanti kita sambung balik cerita Jeju ya. xoxo, Kakak Ostajah

Jeju, Korea : Jeju International University

Good Morning Jeju! Begitu kami 3 beranak penuh semangat untuk meneroka bumi Jeju. Kesentapan semalam kita tinggalkan. Ayuhlah bermaafan dan memulakan hidup yang baru! Begitu semangat kami menular dalam diri. Breakfast disediakan oleh pihak hotel. Tapi takde la buffet beraneka variasi makanan ya. Gambar bawah ni tempat makannya. Yang belah kiri tu nanti ada Ajumma yang akan gorengkan telur untuk kita. : : Breakfast di hari pertama : : : : Peta Jeju. Sempat Kina bagi briefing pada kami mana…

Jeju, Korea : The Arrival

Penerbangan dari airport Gimpo ke airport Jeju mengambil masa 1 jam 5 minit. Cuaca tak berapa molek. Macam hujan renyai dan angin kuat. Dah la di luar penuh kegelapan. Macam cuak jugak la bila plane gegar-gegar. Tapi ego dan keras kepala masih menguasai diri. Masih merajuk la kes kena tinggal tadi. Tak mau pegang tangan Encik Z walaupun cuak. Heee.. : : Alhamdulillah selamat sampai. Assalammualaikum Jeju! Kakak Ostajah sekeluarga datang ni : : Wakil Jeju Muslim Travel iaitu Kina…

Jeju, Korea : The Introduction

Jeju, Korea : The Introduction

Assalammualaikum semua! Mesti korang ternanti-nanti update cerita Korea ni kan kan kan? Jangan tipu. Tak baik. Dosa. Walaupun blog saya ni blog sendu, tapi saya percaya still ada silent reader yang dah bertahun baca blog saya ni masih setia di sini. Terima kasih banyak-banyak tau korang. OK jom kita mulakan travelogue South Korea saya sekeluarga. Saya bahagikan pada 2 bahagian la. Jeju dan Seoul. Berkematu jari jemari nak habiskan entry Korea ni. Setakat entry ni ditulis pun, saya baru habis…

SM Convent Taiping FRIENDS Musical Concert

Ingatkan kat sekolah rendah je Yaya aktif gitu gini, ni kat sekolah menengah pun sama ha. Yaya masuk group tarian untuk program konsert kat sekolah ia. FRIENDS Musical Concert namanya. Buat kat Dewan Srikandi, SM Convent Taiping. Konsert ni diadakan sebab nak kutip dana untuk projek sekolah camtu la. Saya bertolak petang Sabtu sebab dari pagi memang Yaya busy. Ceritanya ada 3 sesi konsert ni ha. Mama pergi belah petang, saya pergi belah malam. Sampai TLJ dalam pukul 7 malam.…

Hari Apresiasi Kecemerlangan & Graduasi Tahun 6 SK Convent Kota 2016

Cerita bulan November tahun lepas, baru nak update sekarang. Korang rasa?? Hiks. Sorry Yaya. Ceritanya sebab nak combine video segala, tu yang cam malasnyerrrr. Gambar pun campur aduk dari handphone dan GoPro. Nak memilih tu cam Aduh Saliha sungguh. Tapi sekarang tengah visi menyelesaikan segala entry tertangguh, makanya marilah kita update jugak-jugak. 20 November 2016, hari Graduasi untuk pelajar tahun 6, SK Convent Kota, Taiping. Yaya kan Darjah 6. Wajiblah saya pergi. Lokasi kejadian di Hotel Seri Warisan, Taiping. Rasa…

Macha & Co

Saya dah lamaaaa gila tak makan makanan India. OK tak masuk yang saya pergi India tu la k? Maksudnya food India di Malaysia. Dulu masa zaman-zaman kat JSP dengan MyClear ada la jugak few times KSL bawak pergi makan kat Brickfields sana. Tapi sejak nikah dengan Encik Z, memang takde dah pergi sebab ia tak minat. Bila tengok KakTin update kat Facebook yang ia gi makan kat Macha & Co, apa lagi naluri kedaunpisangan saya pun meronta-ronta. Lalu paksarela mintak…

Happy Secretaries Day

Sempena Hari Setiausaha ni kami beberapa orang para para sakura sudah plan mau makan-makan bersama. Ajak ramai, tapi biasalah kan pasti ada je yang tak boleh join. Tinggallah kami 8 orang saja. Makan kat Dinar Matahari je, tapi bila letak kat Facebook ramai ingatkan kat hotel. Hiks. : : Kedondong asam boi dan air suam demi menjaga kesihatan dan kelangsingan tubuh badan yang jauh dari langsing pun : : : : Ada promosi sambal udang petai. Biasa-biasa saja : :…

Pencen Itu Pasti

Pencen Itu Pasti ni ayat Abang Sly kat komen Facebook saya. Tapi macam seram pulak kan. Macam mati itu pasti. OK ni last kisah Abang Sly pencen. Tak habis-habis ceritanya ya hehe. Sebab Abang Sly ni baik. Tu yang beberapa entry tentang dia saja. Ikut official date nya 30 April last day ia. Tapi ia habiskan cuti, so 20 April hari tu last day lah. Kitorang decorate department simple-simple. Buat makan-makan simple-simple gak. : : Dah nak habis makan baru…

Goodbye To The Tie

After a lifetime of work, our colleague has hang up his hat No more endless toil, but now it is endless joy His retirement is here at last And he is dancing as he leaves We have the pleasure of inviting you to a luncheon in honour of our very loyal employee. Don’t forget to block your calendar. Hope to see you there. : : Kak Aida yang tak duduk diam : : Lokasi kejadian Farewell Lunch untuk Abang Sly…

Farewell Trip Abang Sly Part II

Malam tu siap-siap lepas Maghrib keluar dinner. Kami ke Aroma Ikan Bakar. Rasanya last saya makan masa percutian keluarga tahun 2014 dulu. : : Abang Mohd Noor & Kak Gee pilih apa yang nak dimakan : : : : Inilah yang dipilih.  Ketam, pepahat, sotong, siakap : : : : Sukanya tengok ikan warna merah tu. Dan bawal tu pulak besaqnya! : : : : Ikan Jenahak ni pun kemain la besarnya. Tapi takut tengok mata ia : : :…

Page 1 of 20812345...1020...Last »