Blog Maya Dot Com

National Personal Assistants, Secretaries & Administrators Seminar 2017

Masuk bulan 4 ni biasalah, Bulan Setiausaha.
Memandangkan tahun ni takde internal course untuk secretary, so saya diarahkan oleh Kak As untuk attend course luar.
Tajuk seperti di atas. Lokasi di Eastin Hotel sana.

Pepagi alam dah sampai sebabnya Encik Z nak masuk office pukul 8 kan.
So kena lah hantar saya awal lagi dari itu.
Saya peserta pertama sampai hehe.
Saya pakai baju baru. Kain tu hadiah dari Kak Wan.


Pembukaan oleh 4 orang gadis-gadis muda ni ha.
Ingatkan apa la depa nak buat. Rupanya kira depa macam assistant kepada speaker yang pertama.
So macam meriah-meriah jugak la.


: : Minum pagi. Food sedap : :

Peserta semua dalam 25 orang tak silap.
Dari B** kami berlima saja.
Hafezah, Khalida, Mya, Ayu & KakTin.
Khalida memang saya dah kenal. Orang kuat Puspanita Kijang nih.
Hafezah baru kenal masa tu.
KakTin tak usah dibahas la kan. Kenal like forever.
Ayu pulak antara orang yang terawal saya kenal masa masuk B** ni.


: : Dipendekkan cerita, inilah semua speakernya. 6 orang kesemuanya : :


: : Lunch time : :

Food waktu lunch pun sedap jugak tapi terkocoh-kocoh makan sebab depa cuma bagi masa dalam 40 minit camtu je.
Waktu tu la jugak nak solat nya.
Alasan sebab ada participant dari Penang nak kejar flight pukul 8.
Hmmm.. Tak berapa good la kot di situ.


: : Gembira sangat Khaleda tu senyum sampai tak nampak mata : :


: : KakTin kena buat presentation membaca sajak. Hiks : :

Segmen last topik tentang warna dan personaliti.
Ada la dia suruh kira tarikh lahir campur tolak bagai.
Dapatlah nanti personaliti warna kita.
Saya dapat warna merah ha.
Independent. OK betul gak la. Memang saya banyak berdikari pun.
Tapi ada masa tu bukan taknak berdikari, tapi mengada nak manja-manja dengan suami.

Strong-willed. Hmm.. Ni lebih kurang macam degil gak la kan?
Orang kata jangan buat. Itu gak la yang nak dibuat.
Dulu kot? Sekarang hmm.. dengar gak la nasihat orang.
Self motivated. Ada masa macam yer. Ada masa macam tak.
Lebih kepada awal-awal saya berangan.
Tapi dengan berangan tanpa perancangan, tak jalan jugak kan.
So saya berangan, merancang dan berusaha unntuk merealisasikan sesuatu yang saya nak.
Ada betulnya.

Domineering. Menguasai?
Kalau dari segi keluarga, saya rasa yer kot.
Tapi bukanlah menguasai dari segi tak elok.
Sebab saya jenis suka merancang. So ya, kelihatan seperti dominant.

Argumentative. Suka bertengkar?
Ada masa yer. Ada masa tak. Ikut mood kot?
Tapi bukanlah bertengkar secara gaduh or marah-marah.
Saya suka cakap terus terang. Dan saya keras pertahankan pendapat saya.

Ignorant. Tak cukup pengetahuan? Tak cukup ilmu?
Atau jenis tak ambik tahu?
Ye la, tak cukup informasi sebab tak ambik tahu. Tu betul.
Sebab tu saya suka sangat quote Ignorance Is Bliss.
Sebabnya if you do not know about something, you do not worry about it.
Kan?


: : Minum petang. Sedap jua. Memang food kat Eastin Hotel ni sedap sedap lah : :

… Kita tidak boleh mengubah hati orang lain untuk berbaik sangka kepada kita.
Namun, kita boleh melatih hati kita untuk berbaik sangka terhadap orang lain…

Insya Allah, Normaya… You can do it!

    One thought on “National Personal Assistants, Secretaries & Administrators Seminar 2017

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    http://blogmaya.com/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_yes.gif  http://blogmaya.com/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_whistle3.gif  http://blogmaya.com/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_cry.gif  http://blogmaya.com/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_mail.gif  http://blogmaya.com/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_sad.gif  http://blogmaya.com/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_unsure.gif  http://blogmaya.com/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_wink.gif 
    more...