Mesir Day 3 : The Giza Sphnix

Sebelah They Pyramid ialah The Giza Sphnix.
A sphinx is a mythical creature with the head of a human and the body of a lion.
Tapi still lah kena naik kenderaan.

Tak boleh nak pegi bebetul kat depan muka lion tu sebab ada pagar menghalangi.
Boleh la kalau nak tengok dekat-dekat tapi kena buat satu pusingan yang agak menjauh.
Kat sini kitorang nyaris kena con jugak sebabnya si Fadzil pegi park kereta, so kitorang jalan je la sendiri.
Ada mamat orang local macam nak suruh kitorang bayar untuk masuk dalam.
Nasib Encik Z berjaya menepisnya. Buat muka confident jalan je.

IMG_0562

IMG_0563
: : Berdepan dengan The Giza Sphnix ni ialah First Egypt Papyrus Museum : :

Kerusi banyak banyak tu kalau tak silap saya sebelah malam ada show lampu lampu.
Ala macam sound and light show tu la.
IMG_0564IMG_0721

IMG_0566
: : Wherever you go, I will follow u : :

Tengah kami tengok-tengok kawasan keliling, tiba tiba ada sorang budak lelaki datang menghampiri.
‘Photo, photo’ gitu katanya.
Yang Encik Z ingatkan dia nak mintak Encik Z snapkan gambar diorang.
Bila Encik Z nak ambik handphone dia, ‘No, No. U photo together’
Memula kitorang macam tak faham. Sekali laaa depa nak ajak Encik Z selfie rupanya.
Motippppp..??

Beria ria ha semua nak masuk dalam gambar.
Yang sentapnya depa ajak Encik Z je, tak ajak pun kakak ostajah ni ha. Sob sob.
Lepas bergambar tu depa kata ‘Gracias, gracias’
Terus kitorang berpandangan berdua.
Adakah diorang ingat kau dari Portugal bang?
Mungkin jugak muka kau ada iras Christiano Ronaldo? Hiks.

IMG_0573IMG_0576

3 thoughts on “Mesir Day 3 : The Giza Sphnix

Comments are closed.