Mesir Day 2 : Nile Maxim

Petang tu siap-siap nak naik cruise di Nile Maxim Cruise.
Pukul 5 petang camtu dah gerak tapi menyinggah kat kedai baju dulu sebab kekdahnya tali pinggang Encik Z sudah putus, so terpaksa la beli baru.

IMG_0416IMG_0471
: : Encik Z tak kenan tali pinggang kat kedai ni, so kitorang pegi satu lagi kedai. Nasib baik kat situ ada dia kenan, so belilah disinun : :

IMG_0421
: : Kapal belakang tu lah yang kitorang akan naik : :

DCIM\100GOPRO\GOPR0025.
: : Masa ni masih terbangang bangang nak guna GoPro hehe : :

IMG_0473

IMG_0434 : : Sungai Nil! : :

Cruise ni akan belayar lebih kurang 4 jam lamanya menyusuri sungai terkenal di Mesir iaitu Sungai Nil.
Korang nonton tak filem Ayat-ayat Cinta? Tahun 2008.
Kalau korang nonton, ingat lagi tak scene antara Fahri & Maria ditebing Sungai Nil ini?

Fahri:
Sebelum aku ke sini, cuma ada dua hal yg bikin aku kagum sama Mesir.
Iaitu Al-Azhar dan Sungai Nil. Karena tanpa Sungai Nil, nggak ada Mesir dan nggak ada Al-Azhar.

Maria:
Aku juga suka sama, kalau ngak ada Sungai Nil pasti ngak ada Mesir nggak ada perabadan dan yang hanya ada gurun pasir.
Kau percaya jodoh Fahri? Aku rasa Sungai Nil dan Mesir itu jodoh.

Fahri:
Ya! Setiap orang…..

Maria:
memiliki jodoh masing-masing..

Maria:
Itu yang selalu kamu bilang. Aku rasa Sungai Nil dan Mesir itu jodoh.
Senang ya, kalau kita bisa bertemu jodoh yang diberikan tuhan dari langit.

Fahri:
Bukan dari langit Maria, tapi dari hati. Dekat sekali…

Harga naik cruise dan harga makanan semua saya tak ingat dah.
Sebab Ernie yang tolong bayarkan. Cuma yang pasti, boleh tahan meninggal jugak la harganya.
Kan Ernie? Hehe..

IMG_0437
: : Menu Utama : :

IMG_0440
: : Hidangan utama yang dipilih : :

IMG_0436 : : Side dishes. Semua ni dapat free. Sengkak makan. Tapi ok la, semua pun saya boleh telan dengan jayanya. I kan tak cerewet makan. So pls : :

DCIM\100GOPRO\GOPR0026.

IMG_0439 : : Dalam kapal ni boleh muat ramai orang. Memang full house : :

Sesambil makan sesambil boleh keluar kat tepi kapal untuk bergambar.
Layan perasaan dan layan view dalam sejuk sejuk tu.
Peluk peluk dengan suami. Sambil sembang sembang feeling Fahri & Maria hehe.

DCIM\100GOPRO\GOPR0030.DCIM\100GOPRO\GOPR0036.

Tengah feeling-feeling muncul budak kenit ni hehe.
Dah la lepas lepas tu dia main keluar je sorang-sorang. Berani betul.
Tak larat nak kejar ha.

DCIM\100GOPRO\GOPR0031.DCIM\100GOPRO\GOPR0034.
IMG_0454
IMG_0464

IMG_0451
: : Pekena air mangga sambil menonton belly dance : :

First time kot saya nonton belly dance ni.
Ingat nak tutup mata Encik Z tapi bila kalih tengok dia dok ralit tengok handphone je pun.
Bagus bang, jaga pandangan mata.
Nanti kat rumah I belly dance depan u k? Muahciked.

bellydancer

Lepas belly dance tu ada dance seperti dibawah.
Skirtnya kembang kembang ada lampu pastu boleh turun naik.
Kagum kagum. Ni rasa memang tarian tradisional orang Mesir kot.

dance

 Boleh masa belly dance tu dok berdansa, si Nur Ain masuk sekali berjoget ha.
Orang keliling senyum senyum je tengok telatah ia.
Ernie dah ‘Astaga.. anak sapa la ni tak tau malu betul’
Haha. Tapi comel la. Terhibur kot semua orang tengok.

Masa ni saya dah mula ting tong dah.
Mau tak, pukul 10 malam kat Mesir sama dengan pukul 4 pagi Malaysia oi!
Pukul 4 pagi layan belly dance apa kes?
Tersengguk sengguk la jawabnya haha.
Tapi ku tahankan jebat. Bukan hari-hari nak naik cruise tengok belly dance kannn.

nurain

“…..Nil dan Mesir….memang bersatu…”
“….tapi, Nil itu menjadi kering oleh Mesirku yang mulai berubah…”
“…dia telah menemui Nilnya…tapi bukan Aku..”