Yogyakarta : Lunch & Bakpia

Dari Kraton tadi naik beca jugak lah balik ke Jalan Malioboro.
Tambang RP20,000.
Sepanjang Jalan Malioboro ni takde kedai makan tau.
Memang semua pun berjualan batik tshirt souvenir bagai saja.
Kalau nak makan kena masuk dalam lorong lorong.
Tapi takde la lorong kecik ke hapa pun. Besar je jalannya.
Agaknya pihak kerajaan sana takmau campur aduk la kot kan.
Bagi tersusun. Molek molek.

Laluan jalan balik ke The Cabin Hotel, ada a few kedai makan jugak.
Kami pilih untuk makan di Lesehan Raos Eco.

Apakah maksud Lesehan?

Lesehan adalah suatu budaya dalam hal memperjualbelikan makanan atau sesuatu barang sembari duduk di tikar/lantai. Makanan atau barang yang diperjualbelikan turut digelar pada saat lesehan sehingga pengunjung bisa melihat dan memilihnya dengan santai. Budaya Lesehan yang sangat terkenal di Indonesia adalah di daerah Yogyakarta dan hal ini menjadi salah satu daya tarik tersendiri bagi wisatawan, baik dari dalam maupun luar negeri.

So kalau ke Yogyakarta, silalah cuba makan di Lesehan ya ibuk ibuk bapak bapak semua.
Bila sebut leseh tu saya bayangkan kucing meleseh leseh kat kaki. Heh.

: : Kok muka Encik Z jadi lebam gitu : :

: : Berleseh leseh dan ayuhlah mengorder makanan : :

: : Es Kelapa Muda & Es Teh Manis : :

: : Nasi Rames Ayam Kampung, Nasi Goreng & Gudeg Krecek Areh : :

: : Bergegau pulak Ayam Kampung ni : :

: : Gudeg Krecek Areh. Nak tau Gudeg ni apa? Nangka muda daaa. Tapi sedap lah. Boleh telan : :

Total makan Rp63,000.
Tak sampai RM20 pun.

OTW jalan kaki balik ke hotel, singgah beli kuih Bakpia kat Bakpiapia.
Kuih bakpia ni famous lah kat Yogyakarta.
Harga dia rasanya murah je tapi sebab saya beli kat kedai yang ala ala eksklusif, tu jadi mahal sikit.
Bukan taknak beli yang kedai biasa, tapi macam rengsa kot kena paksa paksa dengan pengayuh beca tu.

Ada 4 flavour semuanya.
Saya beli sekotak flavour keju. Sekotak lagi campur campur boleh rasa rasa.
Cemana ke rupa kuih bakpia ni? Nanti saya share kat entry lain k?

: : Depan sikit tu je The Cabin Hotel. Yang letaknya di Jalan Gandekan Lor : :

Encik Z sempat lelap seround.
Saya mandi sejukkan badan sebab panasnya la haihh cuaca.
Tunggu pukul 2 petang pick up nak ke Gunung Merapi pula.

One thought on “Yogyakarta : Lunch & Bakpia

  1. bila travel ke Indonesia memang sentap dengan penjaja yang push org kat pesisir jalan kan..tp dah memang itu budaya mereka untuk sesuap nasi…pokok pangkal kat kita jugak…cuma yang best makanan diorang kita boleh makan…

Comments are closed.