Yogyakarta : Sunrise di Punthuk Setumbu

Selamat pagi Jogja!

Pukul 3.30 pagi dah kena bangun sebab pick up datang pukul 4 pagi.
Oh, untuk jalan jalan kat sini saya ambil tour dengan Discover Your Indonesia.
Ni pun sama terjuling juling bijik mata jugak mencari.

Kebanyakan pakej yang saya jumpa banyak yang tak menepati citarasa saya.
Dengan Discover Your Indonesia ni saya boleh custom made ikut keselesaan saya.
Harga macam pricey sikit, tapi kalau selesa, saya tak kisah.

Berbalas balas email dengan Firsta.
Senang berurusan dengan dia.
Saya bagitau nak macam mana, dia susun kan dan siap!

Awal pagi sangat ni sebab nak tengok Sunrise di Setumbu Hills.
Kalau ikut pakejnya, Sunrise at Setumbu Hills + Borobudur with Breakfast. Harga seorang RP105,000.
Jadi untuk berdua saya bayar RP210,000.
Ni untuk transportation dengan breakfast saja tau.

Perjalanan dari The Cabin Hotel ke Setumbu Hills ambil masa 1 jam setengah.
Pukul 5.30 pagi sampai.
Nama pun Setumbu Hills atau Punthuk Setumbu, makanya harus la mendaki dong.
Kita panggil Puncak. Orang Indonesia sebut Punthuk.

: : Bayaran masuk RP30,000 seorang : :

Dari belah bawah nak naik tu kena daki dalam 15 minit.
Phewwww… sakit pinggang sakit punggung semua cukup.
Saya suruh Encik Z naik dulu untuk snap gambar.
Saya jalan pepelan. Tiap kali jumpa locals saya tanya, Jauh lagi ke Pak?
Sudah dekat Bu.
Pak, sudah sampai ke?
Atas sikit lagi Bu.

Banyak la korang punya dah dekat, sikit lagi tu.
Dah la mencanak jalannya. Sob sob sob..

DSC_0001 : : Sebelum Encik Z meninggalkan saya : :

DSC_0006 : : Curam! : :

DSC_0025

DSC_0026

DSC_0033

DSC_0036

DSC_0012 : : Semua pun menunggu sunrise. Tapi cuaca adalah mendung : :

DSC_0016 : : Waiting… : :

DSC_0020 : : Tukar tempat duduk pula : :

DSC_0022 : : Kelihatan Candi Borobudur nun di bawah sana : :

DSC_0023 : : Pengunjung yang hampa kerana matahari tidak menunjukkan dirinya : :

DSC_0010 : : Ada yang dah give up lalu turun : :

DSC_0034

: : Sunrise tiada : :

DSC_0035 : : Hari pun dah cerah. Ayuh lah menapak turun : :

DSC_0037

DSC_0038

DSC_0039 : : Signboard Punthuk Setumbu tertutup lah pula : :

: : Van yang dinaiki. Discover Your Indonesia sub kan pada Kresna Tour : :

 

2 thoughts on “Yogyakarta : Sunrise di Punthuk Setumbu

Comments are closed.