Yogyakarta : Candi Sewu

Ke belah dalam hujunggggg sana ada satu lagi candi yang diberi nama Candi Sewu.
Nah sedikit informasi tentang Candi Sewu.

Candi Sewu merupakan candi Buddha yang dibangun pada abad ke-8 yang berjarak hanya lapan ratus meter di sebelah utara Candi Prambanan. Candi Sewu merupakan kompleks candi Buddha terbesar kedua setelah Candi Borobudur di Jawa Tengah. Candi Sewu berusia lebih tua daripada Candi Borobudur dan Prambanan. Meskipun asalnya memiliki 249 candi, tetapi masyarakat setempat memanggil nama “Sewu” yang bermaksud seribu dalam bahasa Jawa.

Kira dalam compound yang sama dengan Candi Prambanan, cumanya ia nun dihujung sebelah utara sana.
So menapaklah pepelan sambil menikmati pemandangan.
Sepanjang jalan tu adalah candi candi lain tapi kurang menarik dan ada yang dalam proses pembinaan semula sebab runtuh.

DSC_0141

DSC_0142 : : Dalam pembinaan semula : :

: : Ada candi candi lain tapi Candi Sewu yang paling terkenal sejarahnya : :

DSC_0145 : : Cuaca masa ni taklah panas sangat. Kira sedang sedang saja. Pokok pun banyak untuk berlindung : :

Cumanya…..
Saya penat! Penat dan sakit kaki dan tak larat dan letih dan arghhhh penatnyaaaaaa.
Gitulah perumpamaan kepenatan itu.
Lalu berjalan pun dah seret seret kaki kekdahnya.
Setengah jam berjalan akhirnya sampailah jua.
Tak sesialah berjalan jauh sebab memang unik dan cantik indah sangat ukiran Candi Sewu ini.

DSC_0157

DSC_0148

DSC_0152

DSC_0153 : : Keliling bongkah bongkah batu tu disebabkan oleh gempa bumi : :

DSC_0155 : : Feeling je kau kan Normaya he he : :

: : Dalam tu boleh masuk jugak lagi. Encik Z je yang masuk. Saya tak masuk sebab dah penat nak memanjat : :

: : Ni kalau runtuh hempap ni taktau la, tukar nama jadi Candi Normaya la gamaknya : :

DSC_0160

DSC_0161 : : Debu pasir teruk sangat lah area ni. Tengok kasut hitam kitorang berkepam sudahnya : :

Lagi setengah jam nak kena menapak balik.
Adoiyaiii.. Badan memang dah tak fit lah macam muda muda dulu.
Jalan kejap gini pun dah penatnya macam hapa ntah.

: : Kawasan ni memang luassssssssss I tell u. Bersiap sedialah dengan kasut yang sesuai dan selesa : :

DSC_0162 : : Eh eh tetiba ada Kandang Rusa pula di sini : :

: : Menuju ke Candi Prambanan semula untuk sunset! : :