Manila : Salamat Po!

Hari terakhir di Manila. Sob sob sob.
Flight balik pukul 4.20 petang. So memang banyak masa lah kan.
Check out pukul 11 pagi. Tinggal beg kat lobi, tapi macam biasa lah kena caj.
Tak ingat dah harganya tapi takde la mahal sangat. Caj ikut beg.

Kalau semalam dah dinner kat Al-Batra Restaurant & Coffee Shop, hari ni nak try makan kat Hossein’s Persian Kebab pula.
So menapaklah ke sana, dekat je pun kan.

DSCN0141 : : Pintu masuk : :

DSCN0127 : : Hossein’s Persian Kebab ni di bawah management yang sama dengan Restoran Gilak kat Greenbelt 3 hari tu : :

DSCN0128 : : Suasana dalam restoran : :

DSCN0133 : : Masa kitorang sampai tak ramai orang lagi : :

DSCN0140 : : Dah masuk waktu lunch, meramai orang. Ramai orang ni makna sedap la food nya kan : :

FSCN0139

DSCN0129 : : Saya order Signature Iced Tea PHP115,000. Eh memang sedap la Iced Tea depa ni! Encik Z minum Coke PHP85,000 : :

DSCN0134 : : Hossein’s Soup PHP240,000. Macam Sup Tomato. Sedap : :

DSCN0135 : : Garlic Pita Bread PHP45,000. Berasa betul bawang putih tu : :

DSCN0136 : : Buttered Na’an PHP125,000 : :

DSCN0137 : : Beef Kheema PHP420,000. Amboii bukan main sedap lagi kau : :

WP_20150203_12_27_13_Pro : : Tumpang solat Zohor kat sini sekalian : :

Kat KL tak diapitnya nak makan makanan Arab ni, tapi dah kat oversea yang susah nak cari makanan halal, kena hadap la jugak.
Total makan PHP1,122.00 Cer convert cer.
Tak ke nangis nak membayau nya ha.

DSCN0142 : : Ni Al-Batra Restaurant & Coffee Shop yang saya dinner semalamnya : :

DSCN0143 : : Tapi pegi restoran Arab makan makanan arab la kan, tak kena pulak la nak makan seafoods. tapi tekak memasing. Suka hati laa : :

DSCN0144 : : St Giles Hotel Makati. Hotel ni bebetul depan restoran restoran halal : :

DSCN0145 : : Money changer open 24 hours. So don’t worry kalau tak cukup pesos. boleh je tukar di sini. Tapi make sure RM korang dah tukar ke USD sesiap lah. Depa tak terima RM. So pls : :

DSCN0146 : : : : Maybank. So agak agak tak cukup duit, boleh cucuk kat sini. Masalah saya duit dalam bank pun nan hadoo, so celah mana nak cucuknya pun kann. Angin kuat masa ni, tengok la kain saya tu terbang terbang : :

DSCN0152 : : Balik Tune Hotel, ambik beg dan terus tahan cab. Perjalanan ke airport dalam setengah jam gitu lah. Tambang PHP400,000: :

DSCN0155 : : Manila Domestic Passenger Terminal : :

DSCN0157 : : Airport tax kena bayar sorang PHP550,000. Jangan habiskan pesos korang pulak tau. Kang menggagau mana nak cekau duit nak bayar airport tax : :

DSCN0156 : : Check in apa segala, terus masuk departure hall : :

DSCN0161 : : Dalam ni takde kedai apa, semata tempat duduk, pastu terus laluan ke dalam flight. Membosan je la menunggu huhu : :

DSCN0163 : : Belah kanan tu tempat solat. Bukan surau tapi ada la ruang untuk solat. Ada couple Arab masuk dalam tu, tu yang saya tau boleh solat kat situ : :

DSCN0166 : : Sejam kemudian, selamat berada di dalam perut kapalterbang : :

DSCN0167 : : Air Asia Zest Filipina : :

DSCN0170 : : Ayuh pulang! : :

DSCN0171 : : Unik pulak bentuk pulau ni. Taktau pulau apa : :

WP_20150203_17_59_56_Pro : : Flight steward yang kemain kacak nya haaa : :

Saya dah pre order Uncle Chin’s Chicken Rice, tapi jiwa terpanggil panggil nak cuba Chicken Adobo Ala Mariles ini, sebab dah tau halal kan.
Encik Z suh order je sebabnya kat Manila memang kitorang tak berpeluang langsung nak rasa masakan Filipina kan.

DSCN0172

DSCN0173 : : Nak kata sedap sangat tu tak la, tapi lain la rasanya dari masakan Malaysia kita ni ha : :

DSCN0174 : : Sebenarnya nak snap gambar flight steward yang hensem itu. Lalu suami dijadikan sebagai penyamaran he he : :

DSCN0175 : : Makan sambil layan lagu lagu keinsofan : :

DSCN0178 : : Nah belajar bahasa Tagalog. Bawal maksudnya NO atau JANGAN. Bukan tudung bawal atau ikan bawal #lawakhambar : :

Alhamdulillah jam 8.15 malam selamat mendarat di KLIA2.
Tapi dia punya landing, aiyooo bergegar gegar. Scary. Huhu.

DSCN0159

Salamat Po, Manila!
Salamat Po, Filipina!

P/S : Macam biasa, nanti saya buat rumusan tentang Manila k?
^__^

3 thoughts on “Manila : Salamat Po!

Comments are closed.