Blog Maya Dot Com

Chiang Mai Chiang Rai : Khorb Chai Cha!

Akhirnya, sampailah ke entry terakhir cuti cuti Chiang Mai Chiang Rai saya.
Lalu marilah membaca penggulungan dan rumusannya.

OLE OLE yang sempat saya shopping.

: : Tshirt untuk anak anak dan suami. Comel angat kartun gajah itu. 750 baht : :

: : Fridge magnet kartun gajah yang pun comel jua 200 baht : :

: : Fridge magnet lagi. 100 baht : :

: : Tshirt saya 200 baht : :

: : Sabun bentuk buah yang kiut miut 120 baht : :

: : Patung gajah pink comel untuk Yaya 300 baht : :

: : Fridge magnet. Ingat lagi tak lukisan yang gajah bernama Suda & T lukis hari tu? Haa inilah dia, versi di fridge magnet. 120 baht : :

: : Kipas ni beli kat night market 30 baht : :

: : Beg Yaya beli kat Tachileik, Myanmar 280 baht : :

: : Uncang bekas letak air mineral & uncang letak barang mekap beli kat Long Neck Village, Chiang Rai 150 baht: :

: : Kipas ni beli kat Thai Arts 50 baht: :

: : Jasmine Tea 60 baht & Chrysanthemum Tea 50 baht : :

: : Serbuk halia campur gula. Bancuh air teh o atau susu panas, campak masuk serbuk halia ni. Dappppp. 120 baht: :

: : Tom yam paste 100 baht : :

: : Dry fruits. Sedapnyaaaa. Semua sedappp. 180 baht : :

Dan of coz paling win ialah Mieng Kam!
Tak jemu, tak kenyang kenyang makan haa.. Mengunyah je kejenya.
Siapa lah yang invent kan mieng kam ni, kalau jumpa nak ucapkan syabbas banyak banyak kali.
Harga sama macam kat pasar malam gak, satu bungkus kecik tu 150 baht.

WP_20150127_17_00_56_Pro : : Kalau makan cucuk cucuk ceni cam kurang feel sikit : :

WP_20150127_18_03_46_Pro : : Ni pencuci mulut depa. Berasaskan ubi, kelapa dan beras. Sedap gak la. Manis ::

WP_20150127_11_20_23_Pro : : Driver sepanjang saya berada di sana. Lupa lah nama ia sapa. Tapi baik sangat orangnya : :

Gambar yang saya bagitau diorang snap kan tu, pastu ada dijual dengan harga RM10, RM15. Ni 4 keping semuanya saya beli.

10171131_10153635589689498_5334179526701774181_n : : Shopping mall bertajuk MAYA. Kelasss : :

CUACA? Masa saya pegi tengah musim sejuk.
Jangan taktau, Chiang Mai pun ada winter ok.
Januari memang waktu sesuai untuk travel ke Chiang Mai.
Suhu dalam 17 – 19 darjah celcius. Cumanya bila waktu tengah hari macam warm sikit la.
Tapi pagi dengan malam memang sejuk.

November – Februari = Winter
Mac – Mei = Summer
Jun – Oktober = Rainy

Jangan pegi antara Mac dengan Mei tau, expecially April.
Sebab panas boleh cecah 36 darjah celcius.
Eleh, sama macam kat KL je pun kan hehe.

BAJET?

Flight ticket Air Asia = RM370
Pakej TM Tours = RM550
Entrance Fees = 1620 baht
Makan = 300 baht
Gambar = 500 baht
Tuk tuk = 200 baht
Shopping = 2940 baht
Misc (Tips, Wifi, Iron Service, Massage) = 300 baht

Total, kurang lebih untuk trip Chiang Mai Chiang Rai ni, saya spent dalam RM1780.

Nah ni VIDEO yang sempat saya rakam.
Macam biasa la rakam tang sini sikit, tang sana sikit, pastu edit.
Tapi trip kali ni kemain panjang pulak ha videonya.
Almost 30 minit. Sapa rajin tonton la, sapa tak rajin tak apa apa.

Kesimpulannya, Chiang Mai Chiang Rai adalah best.
Sila lah rancang percutian korang ke sana ya?
Dengan ini watamat lah sudah! Lega! :-p

Khorb Chai Cha Thailand!
Laew Phop Kan Mai Na Krab!

Thanks for reading korang! Muahss..

    5 thoughts on “Chiang Mai Chiang Rai : Khorb Chai Cha!

    1. sella shahbudin

      wah…. sonok..sonok… chiang mai/rai mmg dalam list nak pegi tahun nih… nak lagi best kena ke Pai…situ lagi sejuk tahap kuar asap kot mulut.. hehehee…. http://blogmaya.com/wp-content/plugins/wp-monalisa/icons/wpml_wink.gif

      1. Mya Post author

        haa Pai? tak penah dengar. zasss google hehe.
        tapi ada rezeki memang nak repeat ah chiang mai chiang rai ni. best!