Blog Maya Dot Com

Chiang Mai : Khantoke Dinner with Thai Show

Pukul 6 petang kami bergerak nak pegi ke Khantoke Dinner with Thai dancing show.
Nama lokasi tempat ni saya tak tahu, sebab dah malam tak sempat usha.
Ada tanya kat Amy, tapi lupa sudah.
Sebelum pergi Chiang Mai ni kan, saya ada la google cari info tentang Khantoke Dinner ni.
Dan ini petikan yang saya jumpa.

Start with the fried pumpkin as hors d’oeuvres and then alternate as you like between the mildly spicy red chili, tomato and minced pork dip, the succulent fried chicken, and a mouth-watering Burmese pork curry that is so gentle, so soft that you will gladly accept a second helping.

Aaaaaaaa pork! Aaaaaaa #larikelilingrumah

Ok breath Normaya. Breath….
Saya whatsapp Masy bincang gitu gini.
Dan akhirnya kami bersetuju untuk beli extra meal masa dalam flight.
Tu yang saya beli Macarony Cheese tu.
Tapi dah itinerary semua berubah kan, akhirnya ke tong sampah je Macarony Cheese tu.
Sayang kan? Sob sob..

WP_20150127_19_08_36_Pro : : Kali ni tak naik van yang biasa tu, tapi naik kereta Amy. Dan Amy drive : :

Ada dua rumah yang buat Thai show ni.
Satu rumah tu besar gila kot. Saya rasa muat dalam 100 orang kot sekali show.

WP_20150127_19_19_12_Pro : : Rumah pertama : :

WP_20150127_19_19_32_Pro : : Rumah kedua : :

1510731_10153635599409498_2989199612970792149_n : : Ada jual jualan jua di sini : :

WP_20150127_19_20_58_Pro : : Jom masuk dalam. Luas kan? : :

10959346_10153635599614498_8417899115185539316_n : : Hujung sana tu stage nya : :

: : Memula ingat duduk bersila, rupanya ada lubang kat bawah kaki. Best best. So takde la lenguh kaki : :

WP_20150127_19_26_07_Pro

OK berbalik pada isu pork tadi.
Amy explain kata kalau ada guests muslim, dia akan inform awal awal pada pihak pengurusan Khantoke ini.
So diorang akan asingkan penyediaan lauk pauknya.
Yang ayam ni pulak, diambil dari ladang yang memang diselenggarakan oleh Jabatan Agama Islam Thailand.
Dia yakin 100% kehalalannya.
Bak kata Masy, kalau kau menipu Amy, nerakalah tempat kau.
Lulzz sangat ok.
Tapi saya tak makan pun ayam tu.
Saya makan keropok, sup, sayur dan kuih muih berasaskan tepung ubi saja.

WP_20150127_19_30_14_Pro

WP_20150127_19_36_21_Pro

WP_20150127_19_37_24_Pro : : Kedudukan kami pun agak distance dari yang lelain : :

Tak lama tetengah makan tu persembahan pun dimulakan.
Tarian tradisional Thailand.
Biasalah lemah gemalai ala ala mak yong gitu.
Layan jugak lah.

WP_20150127_19_53_46_Pro : : Lawa lawa depa ni : :

WP_20150127_19_55_45_Pro : : Ada persembahan gong gendang jua : :

WP_20150127_20_00_42_Pro : : Tarian lilin : :

WP_20150127_20_04_35_Pro : : Tarian kepak : :

Kebanyakan tourists hari tu dari China.
Boleh tahan memekak jugak lah.
Setiba tiba datang 2 orang budak kecik ni port bebetul depan stage.
Depan stage tu ada macam hiasan ukiran.
Diorang berdua dok goyang goyangkan sampai nak tertanggal hah.

Tak lama mak dia pulak datang ke depan.
Sudah block saya punya view pandang ke stage tu.
Memula saya diam lagi lah, walaupun menyirap je tengok dia cuma panggil ‘Lai lai.. lai boy.. lai lai’
Lagi galak anak dia kat depan tu hah.
Kau dok ber ‘lai lai’. Pegi la ambik anak kau tu.

Sampai 5 minit kau dok block view aku kan, memang nak mendapatlah.
Saya sound lah. Dia ke tepi sikit.
Tapi tetap lah dok ber lai lai lai.
Saya sound lagi. Go and take your son.
We want to watch the show.
Tapi dia blah. Husband dia pulak datang.
Ingat husband dia nak sound saya, tapi takde pulak.
So saya sound lah lagi sekali.
Baru husband dia pegi ambik 2 orang anaknya tu.

WP_20150127_20_10_02_Pro

WP_20150127_20_10_30_Pro

Tapi tapi tapi.
Cerita budak 2 orang tu tak habis kat situ.
Lepas bapak dia dukung bawak pegi, depa meloloskan diri pulak.
Berlari satu rumah tu.
Lantai dah la kayu. Bukannya kukuh mana pun.
Bebudak tu lari. Yang bapak budak tu pun sama lari kejar anak dia.
Hambik kau, macam nak runtuh lantai.
Haihhhhhhhhhhhhhhhh tak pahamlah haku korang niii.

Yer haku tak paham sebab haku takde anak kecik.
Tapi common sense laaaa.
Dah tau anak kau tu nakal hyperactive gitu, kau angkat bawak keluar je lah.
Masa tu show dah habis pun.
Galak kau nak kejar satu rumah tu dah kenapaaaa.
Pfftttttt.. *@#^%#(_@_&@^@@+(^%$%@

WP_20150127_20_18_03_Pro : : Teringin nak join menari tapi maluuuu : :

WP_20150127_20_21_34_Pro : : Tumpang posing je laaa : :

Elok nak gerak tu tengok orang tengah lepaskan tanglung ke udara.
Aaaaa sukanya saya tengok.
Satu persatu dilepaskan lalu berterbanganlah mereka di udara.

WP_20150127_20_23_00_Pro

WP_20150127_20_23_49_Pro

WP_20150127_20_25_43_Pro : : Sempat snap ni je nama tempatnya : :

Overall, ok lah. Dah sampai satu tempat tu, apa salah tengok budaya diorang kan.
Kat Malaysia tak de benda benda ni, betul tak?

Selamat malam Chiang Mai!

    One thought on “Chiang Mai : Khantoke Dinner with Thai Show