Blog Maya Dot Com

Cerita Ceriti di Pejabat

2 kisah di pejabat, saya rangkumkan dalam 1 entry ya.
Memula kisah makan makan sempena meraikan birthday kakitangan bulan Januari dan Februari.
Termasuk saya lah kan ehem.
Macam biasa makan makan dan ucapan.
Dan dapatlah voucher sogo RM10.
Yang hari tu saya menang award tu pun tak terbelanja lagi.
Lama dah ah tak pegi Sogo, malas dan kekangan masa.
Banyaknya memang malas ah hehe.

IMG-20150226-WA0004

IMG-20150226-WA0019

??????????
: : Liyana si kaki selfie : :

??????????????????????? : : Saya pun kaki selfie gak tapi selfie beramai ramai. Eh tu wefie kan? Ke groufie? : :

WP_20150226_13_08_01_Pro : : Hidangan utama di hari kejadian adalah nasi ayam. Ikut tekak saya ni tak sedap huhu. Bukan komplen tau, cuma menyatakan pendapat sahaja : :

WP_20150226_13_04_52_Pro : : Kek Chocolate Indulgence. Lama dah tak makan. Dap! : :

??????????????????????? : : Bergossip ria. Lepas tu kena sound. Menciks. APTB! : :

OK tu jer cerita makan makan kat department.
Seterusnya, makan makan kat Lanai Kijang pulak.
Sempena Chinese New Year.
Pegi together gether dengan Kak Gee, Kak Aida & Kak Lin.

???????????????????????

WP_20150227_13_10_00_Pro
: : First round : :

WP_20150227_13_10_07_Pro
: : Second round : :

Sebelum balik lepak kejap dalam Multipurpose Hall.
Walhal sebelum tu beria dah nak gerak.
Elok masuk tengok nampak Governor kesayangan tengah bersalam salaman dengan staff.
Kak Gee setiba tiba ‘Jom Mya kita salam dengan Governor’
Saya pun ngekor je lah.

Elok masa tu sorang photographer ada kat situ tengah snap snap gambar.
Pun setiba tiba Kak Gee bersuara ‘Governor, nak ambik gambar boleh?’
Governor jawab dengan senyuman.
OK apa yang Governor jawab takyah la saya tulis kat sini.
Cuma nak cakap ‘Kak Gee ni kannnn. Gamble betul! Seram saya dibuatnya’
Tapi sebab ke gamble an Kak Gee tu, dapatlah jugak bergambar dengan Governor.
Saya tertunduk tunduk tengah salam tu pun photographer tu sempat captured. Adeh..

DSC_1074

DSC_1075

Terlanjur up cerita kat office ni, saya nak buat luahan perasaan sikit lah.
Saya jarang nak cerita hal kat office ni sebab tau lah sekarang, dah tak tahu siapa siapa yang baca blog ni.
Mungkin kah kawan sedepartment, atau kawan sebelah department.
Ataupun kawan office yang tak pernah tegur tapi baca dalam senyap.
Begitulah nak luahkan perasaan pun rasa ketakutan dan keteragak agakan.

Ginilah…
Saya ni sejujurnya tak suka bila officemate start bercerita dengan saya tentang officemate lain especially hal yang negatiflah.
Sebab saya selalu terfikir, apa agaknya diorang bercakap negatif pulak tentang saya?
Saya selalu cakap dengan kawan kawan office ni, kalau ada apa apa saya buat salah silap plis plis plis bagitau depan muka saya.
Kalau saya salah, saya minta maaf.
Kalau saya tak salah, saya akan bagi explanation sekian sekian.

Tapi tapi tapi… ada sesetengah orang ni, memang membuka ruang untuk orang bercakap negatif tentang dia.
Maksudnya dia memang sedar orang tak selesa dan kurang senang dengan dia, tapi dia tetap try very hard nak please & impresskan orang which is endingnya kelihatan sungguh merengsakan.

Just be yourself lah. Orang akan suka kita sebab diri kita yang sebenar, bukan dibuat buat.
Tak payah nak cuba buat lawak ke, buat kelakar ke, usik usik orang ke.
Bukan semua topik boleh dilawakkan.
Dan. Tak payah nak feel feel concern or caring dengan orang, walhal obviosnya kau memang kepochi dan bz body.
Saya ni pun kepochi jugak orangnya, tapi still saya boleh jaga limit kot.
Yang personal personal takyah la nak kepoh melampau.
Kepoh lite lite sudah. Nak jugak kepoh tu haha.
Tak perlu datang kat saya dengan harapan saya nak bergossip gitu gini tentang sekian sekian officemate.
I don’t like ok. So please?

One more thing, kita sendiri boleh tau kot apa kelemahan diri kita.
Try to fix it.
Last but not least, kalau orang tak suka, pandai pandailah bawak diri.

Saya sekarang ni kalau tak suka saya senyap je.
N yes, saya bawak diri.
Dah takde dah nak bising sentap sound sound ke apa.
Tapi bila saya dah bawak diri pun ada yang tak faham bahasa jugak, taktau dah la saya nak kata apa. Sedih.

    4 thoughts on “Cerita Ceriti di Pejabat

    1. Suriaamanda

      Salam Mya…sama la ngan kat opis sini….selalunya bila diorang dah start senyap2 along akan jauhkan diri..hehehe…sekarang dah jarang join….bukan x nak join…xde masa langsung nak join ….banyak tugas…