Banda Aceh : Pusaka Souvenir, Rumah Cut Nyak Dhien & Kue Aceh

Tetiba Sabri tanya nak pegi kedai souvenir tak?
Saya macam OK je. So dia singgah kat Pusaka Souvenir ni.
Usha usha tengok cam takde apa sangatlah yang nak dibeli.
Tapi Yaya macam berkenan satu backpack ala ala bag laptop.
Tanya dia nak ke.. Dia nak, so kita hangkut la sebijik.

: : RP150,000 : :

Ni simpang 6. Terus saya cam waaaa sampai 6 simpang.
Tetiba Sabri menyampuk, depan sana tu ada simpang 8.
#pengsan

Bersungguh Sabri nak bawak kitorang pegi Muzium Aceh.
Tapi saya kata bukan tutup ke Isnin?
Katanya Museum Aceh je tutup Isnin, tapi Muzium Aceh ni bukak.
Heh, idak lah ku percaya.
Takpe takpe, ikut je.
Tetengok haaa memang tutup pun.
U don’t believe me. Now you see what happen.
Normally segala mala muzium kebanyakan memang Isnin tutup.
So plan itinerary korang dengan teratur ya.

Saya memang tak cadang nak pegi Muzium Aceh ni so takde la ralat ke hapa.
Alang alang sampai bergambarlah seround dua.

DSC_0178 : : Perkuburan : :

DSC_0179 : : Rumoh Aceh : :

Kitorang berpayung ni sebab hujan masih renyai.

Seterusnya.. kami ke Rumah Cut Nyak Dhien.
Siapakah pula Cut Nyak Dhien ini?
Cut Nyak Dhien merupakan seorang pahlawan Indonesia yang berasal dari Aceh.
Beliau berjuang mempertahankan Indonesia dari dijajah oleh Belanda.
Kemarahan beliau terhadap Belanda memuncak apabila suami beliau, Ibrahim Lamnga dibunuh oleh pihak Belanda semasa Perang Aceh 1873.
Nak tau lebih lanjut macam biasalah, sila google.

Rumah ini adalah lokasi asal tempat Cut Nyak Dhien.
Tapi tapi tapi rumah ini adalah hasil replika sebab yang asal telah dibakar hangus oleh Belanda pada tahun 1896. Rumah ini letaknya di Jalan Cut Nyak Dhien, desa Lampisang, kecamatan Peukan Bada, Aceh Besar. Di rumah ini dulu lah Cut Nyak Dhien berlindung dan menyusun strategi perang menentang Belanda.

Kami disambut oleh penjaga Rumah Cut Nyak Dhien ini yang begitu ramah tamah mesra bercerita dan berkongsi kisah Cut Nyak Dhien.
Kami dibawa melawat keseluruhan ruang dalam rumah ini.
Boleh tahan luasnya.

DSC_0181

: : Salasilah keturunan keluarga Cut Nyak Dhien : :

: : Potret Cut Nyak Dhien : :

: : Ruang Tamu : :

: : Ruang makan : :

DSC_0182 : : Salah satu kamar : :

: : Kamar Cut Nyak Dhien : :

: : Perigi tempat mandi mandian Cut Nyak Dhien : :

DSC_0187 : : Dah macam suasana Hari Raya ha bergambar kat tangga. Hiks : :

DSC_0188 : : Rumah dulu dulu memang semua pun jenis tinggi ceni kan? Boleh letak pangkin ke, buai ke kat bawah tu untuk lepak lepak mengopi : :

Dalam perjalanan ke destinasi seterusnya, berhenti kat kedai tepi jalan.
Sabri tanya kot kot la nak beli kuih muih tradisional Aceh.

DSC_0192

DSC_0190 : : Banyak pilihan haa kalau korang nak beli : :

DSC_0191 : : Try test sample dulu sebelum beli : :

: : Ewah sempat aje awak yer Yasmin : :

Saya beli 2 jenis kue. Nanti saya tunjuk kat entry ujung ujung nanti k?
Saya beli jugak kopi Aceh.
Yer, Aceh terkenal dengan kelazatan kopi nya.
Selain dari tu, Aceh jugak terkenal dengan kesuburan pokok ganja nya?
Yes, u heard me. Ganja.

Penah saya tengok satu program jalan jalan Indonesia, depa pegi bakar satu kawasan tu sebab situ pokok ganja tumbuh subur merimbun huhu.
Gambar bawah ni awek ni tengah pujuk Encik Z beli Kopi Ganja.
Katanya sedap sangat.
Yang peliknya kan, packaging Kopi Ganja ni takde tulis apa apa.
Macam seram je.
Kot balik Malaysia tetiba kena tahan kat airport tak ke naya.
End up Encik Z tak beli pon walaupun puas dipujuk hehe.

One thought on “Banda Aceh : Pusaka Souvenir, Rumah Cut Nyak Dhien & Kue Aceh

  1. aduhai…Mya dah nak abih dah entry Aceh ni….along entry Jakarta baru satu je up…itupun masa nak berangkat…hahahaha….ntah bila nak mula lagi ni…sibuk kalah menteri….

Comments are closed.