Shwedagon Pagoda Part II

OK sambung usha lagi gambar gambar sekitar Shwedagon Pagoda.

_MG_7874

_MG_7877

_MG_7863 : : Jade Buddha image : :

_MG_7864

MG_7868
: : kantoi! hiks : :

cantik sangat gambar pemandangan belakang ni.
kalau snap dekat dekat mesti tak nampak cam poster.
nampak macam real je.

_MG_7879

_MG_7880

: : yang ni indoor. ada info tentang adat budaya mereka. saya masuk kejap je, pastu tak larat, pi cari tempat duduk. lama la plak Encik Z dengan Tanzin kat dalam ni ha : :

: : saya duduk kat tepi buddha besar ni : :

_MG_7853 : : sudah hampir senja. matahari pun sudah mahu menenggelamkan diri : :

Tanzin cerita yang patung Buddha ni penah dibawak lari oleh Ratu sebuah negara.
Tapi sejak patung buddha tu ada dengan Ratu tu, Ratu tu asyik jatuh sakit je.
Sampai la dipulangkan balik, baru la Ratu tu sihat semula.
Ada nama patung ni tertulis kat atas tu, tapi kecik nau pulak la kan.
Saya pun lupa nak catit huhu.

_MG_7894

Rasanya dekat 2 jam lebih kot kitorang kat dalam ni, maka moh la bergerak balik.
Tak guna lif, kitorang turun ikut tangga.
Sebab boleh tengok view tepi tepi tangga ni orang dok meniaga memacam.
Mostly barang barang yang diniagakan barangan sembahyang depa lah.

Sat gi pukul 3 petang refresh blog saya lagi k.
Kat entry tu baru bebetul saya letak gambar Shwedagon Pagoda dari pelbagai sudut 🙂