Shwedagon Pagoda Part I

Lepas upload gambar, tengok tengok banyak rupanya gambar yang disnap kat Shwedagon Pagoda.
Rugi pulak kalau tak share dengan korang.
So saya terpaksa pecahkan ke 3 entry yer.
Tapi saya publish semua hari ni lah.
Nanti refresh blog saya lagi pukul 12 tengah hari dan 3 petang k.

Ok untuk 2 entry pertama ni saya letak pemandangan lain selain dari Pagoda Shwedagon yang paling besar tu.
Masuk dalam Shwedagon Pagoda ni kena bayar 8000 kyat. Nak bayar USD pun boleh. USD5.
Shwedagon Pagoda ni besarrrrr sangat.
Kena q untuk naik lif ke bahagian atas.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA : : orang tengah q nak beli tiket : :

OLYMPUS DIGITAL CAMERA : : q nak naik lif pula. orang boleh tahan meramai : :

lepas beli tiket nanti dapat sticker biru.
kena tampal kat baju macam gambar bawah ni.

_MG_7842 : : suka ah gambar ni. macam saya sedang merenung dari kejauhan : :

OLYMPUS DIGITAL CAMERA : : kat sini pun ada renovation : :

OLYMPUS DIGITAL CAMERA : : apa aje yang ditunjuk tu : :

OLYMPUS DIGITAL CAMERA : : monday corner. memang ada patung buddha mengikut hari. tanzin kata kira ikut kalau sapa lahir hari isnin, pegi la kat monday corner, sapa lahir hari selasa, pegi la tuesday corner. jenuh : :

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA : : comel pulak tengok patung yang belah kanan tu. dulu panggil orang yang duduk macam tu duduk apek kalah judi. hihi : :

Kawasan Shwedagon Pagoda ni besarrrrrrr sesangat.
Eh dah bagitau tadi kan? Tak kira, bagitau lagi sebab memang besar angat angat.
Pastu memang boleh sesat sebab rupa paras ia sama je dari semua arah.
Tambah pulak bila orang ramai.
Memang ramaiiii sangat orang. Makin malam makin ramai orang.
Oh Shwedagon Pagoda ni dibuka dari pukul 4 pagi sampai 10 malam.
Memang setiap sudut tu ada patung Buddha sesaja lah.
Disarankan datang awal pagi atau lewat petang.
Kalau tengah hari tu memang panas menyengat, nak jalan pun kenot, begitu penerangan Tanzin.

_MG_7847 : : ukiran : :

_MG_7848

_MG_7850

_MG_7851 : : tanpa rasa bersalah Encik Z snap gambar orang ramai ramai ni. depa pun ok je takde marah pun : :

_MG_7852

: : aha yang penting kat sini ada free wifi. sempat la saya online instagram kejap.. : :

2 thoughts on “Shwedagon Pagoda Part I

Comments are closed.