Permohonan Visa ke Myanmar

Sebelum saya memulakan entry cuti cuti Yangon saya, meh saya nak share dulu cecara cemana nak buat visa.
Yer pegi Myanmar kena buat visa.
Walaupun Myanmar adalah salah sebuah negara ASEAN tapi tatappp gak kena buat visa.
Gamak dari duit visa pelancong ni la depa dapat buat duit untuk negara depa. Maybe. Maybe not. Do know.
Dah kena buat tu, buat je la kan, jangan nak soal macam macam piula.

Ni first time saya buat visa ni.
Sebab selalu pun kan pegi negara yang tak perlukan visa kan, so cam excited sikit lah walaupun hati ada sikit berdarah sebab nak bayar duit visa tu.

20140416_165359 : : untuk buat visa ke myanmar, gambar berukuran saiz passport diperlukan. dengan berlatarbelakangkan warna putih : :

rentetan dari ENTRY YANG NI, yang saya dah beria ambik cuti tapi tak dapat nak buat visa tu kan.
pepagi naik putra lrt, sampai kat tempat kejadian nak buat visa tu pukul 8 pagi, tetiba tengok haaaaaa…

20140418_081750 : : seminggu ditutup sebab ada festival air katanya. huwaaaaaa… : :

saya ada call 2 minggu sebelum tu nak confirmkan gitu gini tapi tidak lah pula ia bagitau kata office tutup.
frust lah kan dibuatnya.
nak taknak next week tu terpaksa lah pegi lagi sekali.

oh yer, sebelum ni memang buat visa kat Embassy of Myanmar kat Jalan Ampang sana.
tapi mulai 14 Oktober 2013, perkhidmatan permohonan visa ke Myanmar ni telah di outsourced kan kepada Ever Fine Travel & Tour (M) Sdn Bhd.

EF-MAPS
: : ni alamat dan nombor telefon Ever Fine Travel : :

20140418_082718 : : tu bangunannya ha. sebelah coffee box tu ada happy holiday hotel. korang masuk entrance kat situ tau : :

20140418_081906 : : belah kanan tu reception hotel. korang buat dono je pada staff hotel tu, terus naik tangga sebelah reception tu : :

20140418_081841 : : nanti nampak ni. ha betullah tu : :

IMG_1468
: : pi kat reception kata nak buat visa, nanti depa bagi borang untuk diisi : :

IMG_1467
: : isi lah borang yer : :

IMG_1484
: : lepas isi borang ambiklah nombor : :

IMG_1473
: : tunggu sekejap : :

IMG_1471
: : tak lama nombor dipanggil, gitu gini selesai lah sudah : :

selesai untuk permohonan ya.
waktu permohonan visa pukul 8 – 9 pagi.
pastu visa siap hari yang sama boleh collect dari pukul 4.30 – 5.30 petang.
passport kena tinggal ya.

20140421_231247 : : bayaran service RM30 sorang : :

20140421_231309 : : visa RM110 sorang. total RM140 sorang : :

20140422_164127 : : taraaa. inilah bentuk rupa paras visa ke myanmar. valid untuk 3 bulan : :

tak de la susah atau renyah pun proses nak buat visa ni.
cuma nya korang kalau nak buat kena cek bebetullah waktu office depa.
jangan jadi macam saya, terbuang satu hari cuti.
dan benarnya korang boleh je wakilkan pada orang untuk buatkan visa ni, dengan syarat dah ada borang la sebab kena sign kat borang tu.

kalau ada apa apa pertanyaan pasal visa ni boleh drop komen atau email saya ok.
visa dah ada ni, apa lagi.. jom ke myanmar!

4 thoughts on “Permohonan Visa ke Myanmar

    • wah nak pegi myanmar jugak eh?
      ok ok akak cuba sedaya upaya siapkan entry myanmar ni cecepat k..

    • alamak.. awok pun tertunggu2 gak ke..
      huhu baiklahhh..
      gambar memang banyak dah upload. nak menaip cerita je tak mula2 huhu..

Comments are closed.