Tasik, Shopping dan Menuju Padang

ingat dah habis dah episod bershopping. rupanya belum lagi.
pak zul stop pulak kat kedai kain yang bertajuk saisuak.
sulam &  krancang katanya. krancang what???

_MG_7532

20140225_175539 : : cantik ke idok? saya berkenan hat coklat putih tu tapi sebab budak kedai tu tak bagi diskaun, maleh ler nak membeli nya. tak silap RP400,000 gitulah harganya : :

_MG_7531 : : tunggu je la berejam kak wan & lina memilih : :

instaweather_20140225_173730 : : kita up instaweather sekeping : :

_MG_7533 : : pak zul yang merisau tunggu kitorang lama nau, dia takut gelap sebab ada  tempat lagi nak singgah kann : :

perjalanan diteruskan ke Tasik Singkarak.
tasik ni on the way menuju ke padang sana.
tapi macam saya bagitau before ni lah, sebab jerebu kan, so putih kabus je la nampak. huhu.
Tasik Singkarak merupakan tasik kedua terbesar di Sumatera selepas Danau Toba. hah bayangkan besau ke idok tasik ni?

_MG_7520 : : bebudak dalam sampan kat belakang tu tengah mancing : :

_MG_7521 : : melihat ikan bilis sedang berenang girang : :

_MG_7522

_MG_7525 : : airnya jernih dan sejuk : :

_MG_7526

_MG_7527 : : belakang tu toilet. sebut pasal toilet kan, toilet kat sini kebanyakannya jamban cangkung. dan rendah. kira kalau korang kangkang tu cam ngam ngam soi je. sapa yang berbadan besar tu agak susah nak membalancekan badan huhu : :

kat Tasik Singkarak ni terkenal dengan hasil tangkapan ikan bilis.
kat belah depan tu ada kedai makan dan orang jual ikan bilis.
saya rasa cam kesian plak kalau tak beli sebab ntah, muka orang yang jual tu cam penuh pengharapan supaya kitorang beli.
masalahnya ikan bilis depa ni semua stok besau besau, macam yang saya makan kat hotel The Hills hari tu.
tapi beli gak la dalam RM2 kot tak silap.

_MG_7529 : : macam macam jenis ikan bilis : :

dari tasik ni kami terus je zass ke Padang, dah takde stop memana dah.
saya bantai tido kat seat belakang.
tapi takde la tido nau pun. tido tido ayam je.
bila bukak mata tengok tak sampai sampai.
2 jam lebih ada rasanya.

bila dah sampai tu terus rasa lega.
stop dinner kat Rumah Makan & Restoran Bernama.
bernama apakah? biarlah rahsia. gitu kata tokey restoran.
pak zul kata kitorang ni la grup Malaysia yang siang malam makan nasi.
aterrr dah dia bawak makan nasi, kitorang makan je la.
rupanya cam boleh je request kalau kata nak makan lite lite cam mee ke, sup ke. lorrr.. kok nggak dibilang pak zul?

_MG_7543

_MG_7541 : : tapi saya ok je la. takde la muak ke bosan ke hapa makan masakan padang ni. saya kan spesis tolak kayu batu : :

_MG_7542 : : pencuci mulut berbentuk pulut dan agar agar. pun sodap : :

8 thoughts on “Tasik, Shopping dan Menuju Padang

  1. Tasik tu..risau pulak saya tgk kawan mya berdiri kat situ…
    takut tersalah langkah kang…tak pepasal je jatuh…
    seriau hehe 😀
    Baju pink, kain putih tu…saya berkenan pulakla haha 😛

    • kalau jatuh tu memang rezeki nak mandi air tasik padang la tu hehehe.
      awak suka pink, memang semua warna pink cantik sokmo la kat mata kannn 😀

  2. alahai…cantik2 kin kat situ Mya compare kat entry mula2…kenapa x leh kurang langsung erk….bukan senang nk pi sana selalu kan…

    • itu lah. eksyen plak depa. mandangkan saya pun tak berapa nak sangat tu yang maleh ah nak beli

  3. haha punya la byk entry hari2 sampai tk terkomen.. harini nk komen.. ai mmg baca blog u hari2 kak maya weh.. ko je yg best hahahahahha org lain senyap cemuusss.. mwahh!!

    • hahahha.. aku pun sebenarnya kalau orang tak komen lagi bagus. nanti aku gak penat nak reply. matiklaa pemalas nak reply komen orang hikss.
      mekasih la baca blog ai yang tak seberapa ini :-p

  4. kate/maya…
    aku pun hari2 baca.. ekekekee….

    rasanya kain kat padang/bukit tinggi ni lagi cantik dari kat medan… & tengok range harga pun cam murah banyak dari medan…bleh start carik tiket bukit tinggi/padang lak la…..

    • mekasih la sella baca blog iolls hari hari. walaupun hari hari merepek je kerja nya ehehe.
      eh btw selamat berkenalan. tau je uolls tu bff ayu kann 🙂
      sila sila pi padang. i plak insya Allah nak pi medan tahun depan. semangat beli tiket awal ni 😀

Comments are closed.