Pusat Dokumentasi dan Informasi Kebudayaan Minangkabau

lepas leka menikmati keindahan air mancor, pak zul bawak kami ke Pusat Dokumentasi dan Informasi Kebudayaan Minangkabau.
hamik kau nama panjang bebenau.
basically tempat ni macam ala ala library gitu lah.
semua pun info berkenaan sejarah dan adat minangkabau semua pun ada di sini.

_MG_7041 : : cantik kan? : :

_MG_6931 : : bacalah sendiri : :

kami disambut oleh sorang akak ni. dia pekerja kat sini.
tugas dia untuk explain dan cerita semua tentang kebudayaan minangkabau.
bagus akak ni, very the informative.
bila dia cerita pasal budaya minangkabau baru saya macam oooo terkagum kagum gitu.
nak story kat sini pun cam panjang, korang google ah.
kalau nak lagi best, pegi je kat sini. alah bukan jauh nau pun dari Malaysia.

_MG_6934

_MG_6935

IMG-20140226-WA0034

pastu akak tu tanya nak tak try pakaian kahwin orang minangkabau?
saya jeling encik z bagi signal mata je la kononnya. walhal dalam mode paksaan ni ahaha.
so bersalin baju lah kami.
nak pakai baju ni kena bayau sorang RM10. aah boleh je bayar RM. no problem.
sewa baju RM10 x 2 orang = RM20.

_MG_6938 : : bersiap : :

_MG_6940 : : muka normaya macam muka kena kahwin paksa : :

_MG_6943 : : caca marba warna baju dengan pelaminan. tak blend langsung. tapi hantam ja laa : :

_MG_6948 : : rakan dan taulan datang meraikan pengantin : :

_MG_6952 : : pak pong pak mustapa : :

_MG_6955 : : direnjis renjis dipilis : :

_MG_6959 : : hidup… mestilah rukun… sabarrrr paling perlewww : :

_MG_6961 : : june, awak jangan nak buat muka sangat k dengan pose akak ni. akak wacaaa nanti : :

_MG_6965 : : love u my mr arrogant! #tetibamrarrogant.bengong

_MG_7012 : : tukar tempat pose : :

tak puas pose kat dalam, disuruh plak pose kat luar.
aternya dah bayar doploh ringgit kan. maka ayoh lah kita bergambar di luar.

_MG_6998 : : yang awok beria kepit laki awak tu kenapa normaya? macam queen control tau nggak : :

benda atas kepala saya tu nampak macam berat kan. walhal ringan je pun.
ringan sampai nak terbang dibuatnya.
sebab masa ni angin kuat. dan sejukkkkk.

_MG_6973

_MG_6995 : : belakang tu rumah padi : :

_MG_6978 : : ewahhhh.. rasa nak lempang diri sendiri sebab poyo sangat : :

_MG_6983

_MG_6989 : : muka bulat, dagu berlapis. #adasayakisah? : :

_MG_7022 : : tak reti reti nak bayau? : :

tapi yang saya bayau ni sebab saya beli gambar.
RM15 dapat 2 keping gambar.
sokayy lah buat kenang kenangan rindu rinduan.

dah dah cukup dah berangan dengan baju pengantin minangkabau tu.
jom pose seround pastu nak gerak dah.

_MG_7035

_MG_7039 : : kitorang yang terberkebetulan pakai warna pink. tak janji pon : :

_MG_7040

8 thoughts on “Pusat Dokumentasi dan Informasi Kebudayaan Minangkabau

  1. ahahaha..mcm tetau je june mmg mengomen dlm ati masa tgk pic ‘love’ tuh..pastu bila tgk caption terus tergelak besar..wahahaha *gelak lg skali* 😛

  2. bestnyeeeee!! teringin betei nk pakai mendalah atas kepala tu. sy kawen nanti siaplaaah.. nak pakaiiiiiii

Comments are closed.