Tasik Chini Pahang

saya suka tasik.
kalau nak dibandingkan tasik dengan laut, saya pilih tasik.
taktau lah kenapa. mungkin sebab saya tak minat mandi laut kot?
masa saya pegi danau toba dulu kan, rasa best nya.
dapat bilik yang mengadap tasik luas. tenang je.

plan nak pegi tasik chini ni macam lama jugak dah sebenarnya.
cuma nak cari timing tu yang macam payah.
memandangkan last week cuti 4 hari, termasuk cuti gantian hari wilayah tu, saya propose la kat encik z ajak pi tasik chini ni.
bila dia bagi green light je, saya pun book la hotel semua.

memula tu saya book direct dengan lake chini resort.
tapi tunggu punya tunggu confirmation tak dapat dapat, so saya pun book je la via booking.com.
ikut plan nak pegi 31 januari, tapi tetiba dapat call dari resort kata ada masalah teknikal, so nak taknak terpaksa la postpone ke 1 februari.

gerak dari rumah pukul 11.15 pagi.
tu pun pi brunch dulu kat oldtown.
saya benaunya macam tak berapa sihat, kepala dok nyut nyut nyut.
marilah minum orange smoothie untuk menghilangkan loya dan pening.

20140201_110034

alhamdulillah, 3 jam perjalanan, sampai lah kami ke tasik chini.
jalan masuk tu boleh tahan gak berhutan rimba kiri dan kanan.

20140202_095333 : : laluan ke reception : :

20140201_144817 : : check in : :

katanya bilik tak siap lagi. sebab sebelum tu ada group yang check out lambat.
kena tunggu 15 minit.
so saya ajak encik z pi naik bot dulu lah.

20140201_145215

walaupun cuma 2 orang, tapi tetap dikira satu bot.
so saya dengan encik z duduk la dulu sambil berkira kira.
nak jadi rezeki ada satu couple tu nak naik bot gak.
so kitorang tong tong lah bayar half half. jimat di situ 😀
ambik pakej yang 12 tasik. 1 jam. RM70.

20140201_145237

20140201_145336

20140201_150416 : : tasik chini di depan mata : :

20140201_150525 : : laluan ke tempat menaiki bot : :

20140201_151216 : : couple itu : :

20140201_151024 : :  meredah tasik chini : :

20140201_151309 : : air yang tenang jangan disangka tiada penghuninya : :

Feb 4, 2014 | Naik bot di Tasik Chini by normaya11 on Keek.com

20140201_151325 : : normaya, adik bot bernama along & encik z : :

terserempak dengan sekumpulan pemancing.
gaya gini dah macam penjahat pulak saya tengok.
cam lanun. heee.
eh depa dapat tangkap ikan toman, saya nampak depan mata.
besaqqq habaq hangg.

20140201_151500

20140201_152659 : : tasik chini yang mempunyai 1001 rahsia dan misteri : :

boleh tahan laju jugak along ni bawak bot.
kadang dok kona kiri, kona kanan.
saya feel feel senyum je walaupun dalam hati cuak gak ehehe.
kami sama sama menikmati keindahan tasik chini.
diam. tak perlu kata apa-apa.

20140201_153058

20140201_153846 : : ngeri pliss bila lalu laluan cenggini. huhu : :

16 thoughts on “Tasik Chini Pahang

  1. Bestnyer!!
    Saya pun lebih suka tasik drpd laut..
    Nti kalo saya plan nak pegi blh tny info kat kak maya eh.. 😉

  2. Maya, happy belated birthday .. actually aku ada antar pm kat ko lama dulu kat fb tp mcm ko x baca jek .. pasal migrain sakit kepala ko tuh .. kalau ada kesempatan ko try la cari ek pm aku tuh .. kot kalau ko nak cuba .. tq ..

    • hee husband saya baca la novel tu, saya tak baca.
      tapi mmg pasal naga tasik chini ni la kan?

  3. cam menarik jer, cam adventure jer…
    tapi mesti rasa seriau gak kan duk atas bot tuh…
    kalau saya mesti dah terbayang2 apalah yg ada kat dalam tasik tuh, pastu terfikir kalau bot terbalik camne..ahhhhh negatif sungguh…

    bagus gak gi tempat2 gituh, aman damai jer rasa, tu yg baru namanya bercuti kan…

Comments are closed.