Muzium Matang – Luar

ok moh saya bawak korang jalan jalan kat belah luar muzium plak.
masa ni panas menyucuk nyucuk dah, tapi saya tahankan ajer.
kat neraka lagi panas kot *selempang tudung tutup dada
OLYMPUS DIGITAL CAMERA         : : nun kat belakang tu ditulis dilarang masuk. mama kata mungkin tempat pancung kot? : :
OLYMPUS DIGITAL CAMERA         :: sebelah belakang muzium. mungkin dulu dapur barangkali : :
OLYMPUS DIGITAL CAMERA         : : perigi : :
OLYMPUS DIGITAL CAMERA         : : tugu peringatan jepun kroh : :
OLYMPUS DIGITAL CAMERA         : : nah baca info nya : :
OLYMPUS DIGITAL CAMERA         : : bunga purple cantik di sepanjang jalan menuju ke makam ngah ibrahim : :
OLYMPUS DIGITAL CAMERA         : : makam ngah ibrahim : :
OLYMPUS DIGITAL CAMERA         : : close up makam : :
OLYMPUS DIGITAL CAMERA         : : info berkenaan makam ngah ibrahim : :
OLYMPUS DIGITAL CAMERA         : : info berkenaan menara kawalan utara : :
OLYMPUS DIGITAL CAMERA         : : tempat inilah yang dipercayai menara kawalan utara. nak skodeng tentera jepun datang : :
OLYMPUS DIGITAL CAMERA         : : pandangan dari arah menara kawalan utara : :
OLYMPUS DIGITAL CAMERA         : : meriam di depan muzium. jangan pose pose sangat. kang tetiba meletup kang haaa : :
OLYMPUS DIGITAL CAMERA : : runtuhan tembok kota. ha senang ada info ceni. korang baca je lah. takyah sesusah saya nak karang ayat : :
OLYMPUS DIGITAL CAMERA         : : tembok yang telah dilanggar lari oleh kapalterbang nippon : :
OLYMPUS DIGITAL CAMERA         : : gamak sayap kapalterbang sangkut kat sini barangkali : :
OLYMPUS DIGITAL CAMERA         : : close up sikit : :
ok watamat cerita di muzium matang.
korang yang orang taiping dan berdekatan, pegi la visit.
sapa lagi nak appreciate sejarah kita kalau bukan kita sendiri.

10 thoughts on “Muzium Matang – Luar

  1. Makin banyak membaca, makin rasa tak kenal negara sendiri. Banyak betul sebenarnya tempat-tempat dalam negara kita ni yang harus dilawati. Sedihnya negara sendiri pun tak habis lagi buat lawatan 🙁

    • tu la kan. sibuk pi oversea je kita2 ni..
      tapi sejarah dalam negeri banyak lagi yg tak habis diexplore hukss

  2. Sedih tengokkan muzium ni yang mengandungi begitu banyak pengajaran (kepada orang Melayu khususnya), begitu sedikit pengunjungnya.
    “Those who cannot remember the past are condemned to repeat it”

    • sejarah Malaysia sungguh meluas.
      kita ja kadang tak terfikir nak gali dan ambil tahu.

      yup. kak pun rasa malu jugak huks 🙁

    • haah betul. kalau gi mana2 dah alang2 sampai tu sila lah korek2 sejarah tempat tu.
      sebab mokkata nak pegi sesaja tu mesti susah kan.

Comments are closed.