Masjid Agung An-Nur Pekanbaru

destinasi pertama kami di pekanbaru ialah Masjid Agung An-Nur.

_MG_5767
: : tanya abang guard direction ke masjid agung an-nur : :

Masjid Agung An-Nur merupakan Masjid terbesar dan termegah yang terletak di pusat Kota Pekanbaru tepatnya di Jalan Hangtuah. Bentuk bangunan Masjid Agung An-Nur terlihat menyerupai gaya architecture negara Arab, India, Turki, Melayu. Kebanyakan orang menyebut bahwa Masjid ini terlihat menyerupai Taj Mahal di India.

dari tune hotel kami jalan kaki je ke masjid ni.
ambil masa dalam 10 minit macam tuh. jalan pepelan menikmati udara pagi.
pastu nampak sekumpulan abang dan adik askar tengah berjogging.
sian ada yang tak larat lalu tertinggal di belakang. huhu.

_MG_5770

_MG_5792
: : ok sudah sampai : :

kekiranya masjid agung an-nur ni masjid yang paling gah dah dibanggakan oleh penduduk pekanbaru.
banyak lagi masjid lain tapi kira ni the best among the best gitu lah.

kawasan masjid ni luas sangat.
ada orang berjualan, bersukan, beriadah.
kita kat malaysia ni ada ke orang beriadah kat kawasan masjid?
macam takde je kan? ke saya taktau.

tapi dah di kawasan masjid, so sila lah pakai yang sopan sopan yer.
jangan la nak bersinglet seluar pendek pulak.
eh tapi bukan kat kawasan masjid je lah kena sopan.
kat memana pun kena bersopan, kat masjid harus double triple sopan yer anak anak.

_MG_5773
: : meriah, macam macam ada jual. baju, makanan minuman : :

_MG_5791
: : ni kira penderaan terhadap haiwan ke cemana ni? : :

siput dilukis corak corak kalerful kat cengkerang.
memula saya tengok cam apakah ini. pastu siput tu bergerak gerak.
laaa.. hidup rupanya he he.

_MG_5775

_MG_5782

_MG_5798
: : kawasan masjid yang luas : :

_MG_5794
: : nak sewa raket badminton pun boleh : :

_MG_5802
: : bakul besar security guard pegang, pastu orang yang bawak kereta akan letak duit dalam bakul tu : :

so korang, kalau ke pekanbaru, jangan lupa melawat masjid agung an-nur ya!
🙂

14 thoughts on “Masjid Agung An-Nur Pekanbaru

    • aah eh, termatching plak dengan kubah masjid warna hijau.
      siput, ini ostajah normayah ok. i boleh tau siapa yang menyamar siapa yang asli

Comments are closed.