Kepala Keretapi di Pekanbaru

oleh sebab dah buntu taktau nak ke mana, tanya la kat taxi driver tu.
dia tanya mau nggak memotret di kepala keretapi?
terus saya cam errmm kepala keretapi pun kepala keretapi lah.
so zass.. jauh sikit la dalam 15 minit perjalanan camtu.
nama tempatnya simpang tiga, kecamatan bukitraya.
ada signboard nama tempat ni kat belah depan tapi saya tak perasan.
bila teksi dah gerak baru nampak, so tak sempat dah nak snap.
tempat ni basically macam tempat peringatan lah untuk mereka mereka yang terkorban dalam pembinaan rel jalan keretapi dengan jarak 300km semasa pemerintahan zaman jepun dulu.
haaa maksud dulu dulu kat kepulauan riau ni ada keretapi lah ulang alik.
ada yang ulang alik dari pekanbaru ke padang juga.
sayang tak dibangunkan semula. kalau tak senang pegi padang naik train je kan?
sampai sampai nak bergambar tengok ada sekumpulan cewek cewek tengah melepak kat kepala keretapi.
korang dah kenapa. dah habis tempat melepak kat pekanbaru ni sampai melepak kat kepala keretapi?
depan tu pulak kubur ok.
dengan panas menyengat. apa apaan ini dong??
_MG_5903
_MG_5904
: : nah zoom bagi korang tengok : :
_MG_5907
: : peta laluan jalan keretapi dulu : :
_MG_5908
_MG_5909
_MG_5911
di sinilah bersemadinya mereka yang pernah melalui zaman getir disiksa oleh pemerintah jepun.
anak anak muda dikerah untuk membina laluan rel jalan keretapi ini.
_MG_5912
_MG_5914
_MG_5915
Pahlawan kerja.
Bekerja, bekerja, bekerja.
Nasibmu dihina papa.
Jasamu tak kulit terurai tulang.
Disini Anda rehat bersama. Tanpa tahu keluarga. Tak ada nama dan upacara.
Namun jasamu dikenang bangsa.
Andalah pahlawan kerja.
Ya Allah, keharibaanMu kami persembahkan mereka. Ampuni mereka.
Rahmatilah mereka.
(Gubernur Riau HR Soebrantas Siswanto : 1978)

10 thoughts on “Kepala Keretapi di Pekanbaru

    • dah bergambo tak reti2 nak bawak diri kak?
      nak pose pose depan pelaminan jugak napa nya? eh tu kes lain.. kbai

Comments are closed.