Blog Maya Dot Com

Boikot Air Asia. Anyone?

saya rasa hari tu ramai je tau yang pasal kes sorang perempuan dengan anak dia yang tak boleh fly balik ke KL dari Ho Chi Minh sebab anak dia chicken pox.
gigih 2 malam saya khatam baca komen komen kat facebook page Air Asia.
dan macam biasa lah kan, rakyat malaysia ni kalau ada isu ceni memang cepat nau je lah hentamnya.
ayat paling glamer ialah ‘boikot air asia!’ naik MAS lagi bagus!’
sure haaa awak nak boikot air asia?
jangan nanti bila air asia buat harga runtuh, muka korang jugak la yang sengih sengih atas flight nanti.
dan saya tak tau kenapa saya rasa jelek baca blog mazidul yang konon berada di tempat kejadian dan witness A to Z kronologi kejadian. provok yang hebat kot!
saya tidaklah nak blame puan izan tu sangat, tapi nak blame jugak lah.
kenapalah nak ambik risiko bawak baby yang demam pegi travel? haihhh.
kenapa tak ambil travel insurance kalau dah tau travel dengan baby.
pastu dalam 12 orang yang travel bersama, takkan sorang pun tak boleh stay temankan puan izan waktu tu?
tak boleh la nak blame air asia 100%.
masa kita beli tiket tu kan ada tulisan kecik kecik kat itinerary tu?
tu semua terms & conditions kan? korang baca tak? saya tak. hehe.
tapi kita paham lah kan, air asia berhak tahan kalau depa rasa passenger tu tak fit untuk fly.
tambah lagi demam campak ceni. takkan nak ambik risiko kalau apa apa jadi kat passenger lain?
“Sometimes rule is to cruel to use.  However its still rules”
lagi satu, kadang kadang staff yang kat airport tu bukan semestinya staff air asia.
boleh jadi staff airport itu sendiri.
saya penah je travel yang check in apa semua bukan kat kaunter air asia, kaunter airlines lain.
tiket pun bukan tiket air asia tau! dah cuak masa tu tapi yer memang gitu kekadang sistemnya.
pastu nak cakap pasal ‘humanity’, dah orang tu pun orang vietnam.
kau nak expect apa kan. dia buat keje dia, lain lain ada dia kisah ke pun?
aha kalau nak boikot sangat, boikot vietnam terus.
tak payah sibuk nak shopping kain bagai kat ho chi minh tu.
shopping je kat jalan TAR.
eh tak…. muka orang orang melayu ni jugak la yang bersepah menyopping kat ho chi minh.
aterrr.. cemana?
saya definitely tak akan boikot air asia.
air asia dah bawak saya terbang ke 8 buah negara ASEAN + taiwan!
terima kasih air asia! saya mesti pilih!
so sesiapa yang dok pukul canang nak boikot tu, make sure kata dikota, janji ditepati ya!

    9 thoughts on “Boikot Air Asia. Anyone?

    1. Shidah Abd Rahman

      Salam sis..tergerak nak komen kat post sis..hehehe..b4 nie silent reader jer…mungkin kita berbeza fahaman politik..tp kita still leh kawan kan?hehehe..walaupun saya pro kerajaan tak bermakna semua saya setuju..mcm kes AA nie..ermmm….saya tak akan boikot..Sebab yang paling utama HARGA..harga yg AA tawarkan jauh lebih murah dr Airline yg bagi kacang ( bak kata seorg officer AA ms sy g Taklimat AA ngan Agensi Kerajaan )..So kita sebagai pengguna kenala pandai gunakan kemudahan dan faedah yang ada….Nie pendapat sayala..sape tak puas hati maafla yer…..Saya nie orgnya penjimat plus kedekut….Nak yang murah jer… 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀

    2. Beautyfull_Maria

      pndapat saya pkara ni lbh kepada human errors jek.Kita blh salahkn organization AA tp xde la smpai boikot bagai.Kita tukar situation ke airline lain n pekara ni still blh happenkn? Cuma bila diorg stranded tu kesian la sbb kena anta kt taxi stand jek.Klu saya kena mmg panik n nangis skjap sbb blur kejap x tau nk buat apa..

    3. itayanin

      kata nk menuju Malaysia maju 2020..dah kalo suma nak memboikot..camana ekonomi negara nak berkembang..?biar la AA dan MAS memeriahkan industri penerbangan negara kita..suma ada pilihan..sapa nak murah sila la amik AA..tapi kena la berani gak tanggung apa jua risiko…mana ada orang/company yang tak wat silap?agak2 la..MAS pun penah wat silap gak..cuma maybe tak diuar2kan je..oleh itu..akhir kata..SAYA TETAP NGAN AA!!hehe

    4. LIYANA

      haih marah kak mya??hehehehehe actualy bila husband sy citer pasal benda nie.. (sy tak baca paper and tgok berita psal kes ni lg masa tu) husband sy marah2 air asia so sy marah la dia balik sbb sy keja dgn travel agency so sy paham la terms and condition nya..mmg la tak sbg manusia cuba utk bantu seboleh yg mungkin tp mcm kak mya kata kan dorang mgkn terdiri dr org vietnam. sy pn geram gk bila tau dh budak tu demam campak yg bawak gk gie bjalan tu napa..klu baru nak kena lain la citer..abis klu passanger2 dlm flight tue kena jangkit dr ank dia nak salahkan air asia gk kan sbb bg bdk tu naik..ntah la benda mcm ni pn nak di besar2kan.. sy tak mgkn akn boikot air asia sbb air asia la yg buatkan sy mampu utk menaiki pesawat..

    5. pa'e faizah

      toksah la boikot2 ni naa! satgi statistik tourist arrival kami tak naik, pastu camne nak jana ekonomi negara.
      ok tu je! (H)

    6. misz

      betul tu kak.. orang tengok macam takde kemanusiaan.. tapi, diorang tak sedar benda tu mmg prosedur.. you get what you pay bak kata kawan kat fb.. jgn la nak budget ko dapat layanan kelas atas kalau ko hanya beli tiket airasia tambang murah. kalau mas, mungkin lain. patutnya salah sorang dari 12 orang tu perlu dapatkan pengesahan doktor menunjukksn baby ni dah ok. baru la dapat naik flight.. chicken pox ni nampak je mcm tak ada apa. tapi sebenarnya 21 hari kot baru betul2 ok.. ada orang pernah meninggal sbb imunisasi rendah..

      **rakyat malaysia perlu banya study dan kaji sebelum nak hentam sesuatu pihak.. jgn main ikut emosi je

    7. Suriaamanda

      sapa yang boikot dia la yang rugi..air asia x rugi apa pun…suka sgt nak hentam kan…dah salam org tu sendiri..chicken pox kan berjangkit…dah tau anak x sihat nak jugak bawak travel..x kesian langsung kat anak tu sendiri…