Oh My English!

payiet ada buat ruangan untuk penulis jemputan kat blog dia.
yang diberi nama WOTW.
saya diberi penghormatan untuk jadi penulis yang pertama.
susah-susah je.
so inilah dia perkongsian saya.
kalau sesiapa berminat nak menulis apa-apa isu boleh hantar email ke pleasegoaway82@gmail.com
***********************************
Pertama-tama sekali saya nak ucapkan terima kasih kepada Encik Farikh Manzora kerana telah memilih saya sebagai penulis jemputan yang pertama untuk menulis di dalam blog beliau ini.
Saya merasa terharu sangat.
Walaupun saya telah memungkiri janji di mana sepatutnya artikel ini saya hantar pada 2 minggu yang lalu.
Eh ke 3 minggu?  Ampunkan saya penunggu gua.
Tapi rasanya ni bukanlah artikel sangat kot.
Lebih kepada perkongsian jiwa dan raga.
Dan tajuk perkongsian saya ini ialah Oh My English!
Rata-rata blogger sekarang ni menulis blog sama ada dalam Bahasa Melayu penuh.
Ataupun dalam Bahasa Inggeris penuh.
Ada juga yang menulis dalam Bahasa Melayu rojak.
Rojak bermaksud ayat-ayat rempit disatupadukan dengan ayat-ayat Bahasa English yang kadangkala boleh tahan tahap kemerepekannya.
Note : Bahasa Inggeris. Bukan Bahasa English.
Tidaklah salah untuk seseorang blogger menulis dalam Bahasa Inggeris.
Tetapi suka lah saya nak mengingatkan, sila perhati dan baca dulu ayat-ayat Bahasa Inggeris anda itu sebelum dipublishkan.
Kerana ada segelintir blogger yang begitu yakin dan confident (eh yakin tu bukan confident ke?) menulis dalam Bahasa Inggeris sedangkan grammar berterabur, ejaan yang salah, penggunaan perkataan tidak kena pada tempatnya.
Yer memang betul (eh saya ni macam tau plak suara hati korang yer) yang suka hati blogger tu lah nak guna Bahasa English ke Bahasa Jerman ke, Bahasa Urdu ke dalam penulisan mereka, apa hak saya pulak nak masuk campur.
Jangan cepat melatah sayang-sayangku.
Saya bukan nak masuk campur.  Saya cuma rasa simpati.
Tugas saya cuma menegur. Untuk korang terima atau tidak, terpulanglah.
Sebab saya yang tak terror Bahasa Inggeris ni pun  boleh rasa terpana dan hampir terpitam dengan penggunaan Bahasa Inggeris sesetengah blogger.
Inikan pulak orang yang bijak pandai lagi bijak bistari dalam penggunaan Bahasa Inggeris.
Kemudian di belakang terdengar sok sek sok sek mereka ketawa.
Saya tidak lah mahu tertawa bersama.  Tak molek.
Oleh sebab itu lah saya menulis entry ini.
Mari kita perhatikan beberapa kesilapan yang pernah saya gotcha di blog.
taste – test
truck – track
royal – loyal
quick – quit
vogue – vouge
filing – failing
bias – buyers
through – threw
angle – angle
costume – custom
brake – break
story – storey
dan banyak lagi.  sila utarakan di kotak komen kalau ada nak buat penambahan.
untuk panduan dan benefits kita bersama juga.
kenapa tak tulis je komen kat blog blogger tu?
atau hantar email menegur. kenapa nak diaibkan sebegini rupa?
eh ada ke saya sebut nama sesiapa di entry ini? takde kan.
jadi jangan sewenang-wenangnya membuat pertuduhan saya mengaibkan sesiapa ya.
dosa tau.
saya pernah je hantar email pada sorang blogger ni.
menegur penggunaan bahasa Inggeris beliau.
dan beliau meng reply dengan senyuman.  bagus dia ni.
ada jugak pernah saya tinggal komen. tapi tak dipublish.
so pls?
saya rasa cukup lah setakat ini dahulu penulisan saya.
saya ingin beri laluan kepada penulis jemputan seterusnya iaitu kaktinponpon.
saya akhiri entry ini dengan serangkap pantun :
every morning wake up and bersiap siaga
u go to office must early cannot late late
because if late your boss will amukan naga
kalau masih nak tulis omputih, sila gunalah google translate
sekian terima kasih.
jumpa lagi di lain entry (dengan harapan encik farikh manzora akan jemput saya lagi)

6 thoughts on “Oh My English!

  1. Wah,da jd penulis jmputan..tahniah.. 🙂 Mmg klu nk publish in English kena check byk kali,klu x nnt org gelakkan…tp kan Kak,klu nk improve English mmg ler kena slalu guna so dat we get used (jez opinion)

  2. Haha..bkn apa kak maya..
    Kadang tuh Ada yg xboleh terima..
    Tegur sikit amukan naganya kemain lagi..
    Tapi bila baca blog dia,rasa pening sangat..pitam sangat..
    Kelakar pon Ada jugak..tp apa boleh buat..
    Buat xtau je lah.. 😛

  3. u know i never write in english, if i do pun, i copy copy and paste paste from website but not plagiat, no no no (plagiat dlm bahasa omputeh apa?). Why bother. Because my Bahasa melayu already here and there la then how come i can write in english? u tell me now. mother don’t care (Mak tak kesah) (*) (*) (*) (*) (*)

Comments are closed.