4 Perkara

4 perkara yang jika kita lakukan dalam hidup kita, insyaAllah hidup kita akan menjadi tenang dan bahagia.

Di mana 2 perkara perlu kita ingat dan 2 perkara perlu kita lupakan.

1. Ingatlah semua kebaikan orang lain kepada kita.

2. Ingatlah semua kesalahan yang kita lakukan kepada orang lain.

3. Lupakan semua kebaikan yang pernah kita lakukan kepada orang lain.

4. Lupakan semua kesalahan orang lain kepada kita.

Keterangan

1. Ingatlah semua kebaikan yang dilakukan orang kepada kita lebih-lebih lagi kepada satu pihak yang paling banyak berjasa dalam hidup kita yakni Allah.

Kita syirik ke, kita tak mahu sembahyang ke, kita mencuri ke, Allah tetap bagi nikmat-Nya kepada kita. Tak pernah tiap-tiap bulan malaikat ketuk pintu rumah beri bil oksigen, tak bayar bulan ni, bulan depan potong bekalan oksigen. Tak ada. Betapa Maha Pemurahnya Allah kepada kita, tapi sedikit sahaja yang bersyukur.

2. Ingatlah semua kesalahan yang kita lakukan kepada orang lain lebih-lebih lagi kepada Allah. Janganlah mudah dilupakan kesalahan-kesalahan kita kerana mungkin ada yang dimaafkan, namun mungkin tak dapat dilupakan. Mungkin kesalahan kita itu tidak dimaafkan dan tidak dilupakan atau mungkin juga telah dimaafkan dan juga dilupakan.

Kerana jika kita lupa yang kita pernah melakukan kesalahan, bimbang-bimbang kita akan merasa diri inilah yang paling mulia dan baik, sedangkan kita sebenarnya banyak kesalahan lebih-lebih lagi kepada Allah. Ingatlah dosa-dosa kita yang lalu adakah diampunkan atau tidak…

3. Lupakanlah semua kebaikan yang pernah kita lakukan kepada orang lain kerana jika dibandingkan kebaikan yang Allah lakukan ke atas lebih banyak daripada kebaikan kita yang hanya secebis debu.

Janganlah diungkit-ungkit kebaikan kita pernah lakukan kerana itulah pembatal pahala kita. Sebenarnya kebaikan yang kita lakukan terlalu sedikit, sebab itulah kita mudah mengungkit. Sedikit mudah diingat, jika banyak  sudah pasti kita tak ingat. Lupakanlah kebaikan kita dan kenangkanlah kebaikan Allah kepada kita agar kita bersyukur.

4. Lupakanlah semua kesalahan orang kepada kita kerana kita pun turut melakukan kesalahan. Maafkanlah kesalahan orang lain kepada kita kerana ia akan memberi ketenangan di dalam hidup kita.

Cuba kita bayangkan jika kita masih menyimpan marah kepada orang, sedangkan orang yang kita marahkan itu dah tak fikir dan ingat dah pun perkara itu. Kita akan sentiasa dalam kemarahan kerana tak dapat melupakan kesalahan orang, dibawa marah itu kemana-mana sahaja.

Akhirnya hidup kita yang tertekan, sedangkan orang kita marah itu dah hidup tenang. Maafkanlah kesalahan orang lain, dan jika sukar memaafkan orang, orang turut akan sukar memaafkan kita.

Dan ingatlah kesalahan kita paling banyak adalah kepada Allah, tetapi Allah tetap mengampun dosa kita jika memohon keampunan.

Fikir-fikirkanlah. Semoga hidup kita akan tenang dan bahagia.

KREDIT

2 thoughts on “4 Perkara

Comments are closed.