Kasih Ibu Tiada Nilainya

semalam saya merajuk dengan yaya.
dia keluar dengan FM tapi tak call bagitau.
walhal pagi tu sebelum saya pergi office saya dah pesan kat dia, nak keluar dengan babah nanti call mommy dulu.
kalau malas, sms pun takpe.
semalam balik tengok dia takde.
budak demok caca je ada.
takpelah saya lepak tengok seindah sakura, bukak puasa, mandi, maghrib.
lepas maghrib saya lipat baju dalam 3rd room.
pukul 8.15 malam macam tu yaya balik.
terus datang arah saya macam nak bercerita.
saya buat taktau je sambil lipat baju.
seminit dia diri sebelah saya, lepas tu dia keluar.
pastu caca masuk ‘kenapa mommy buat taktau dengan kakak?’
saya pun jawab la ‘mommy merajuk. kakak keluar tak bagitau mommy’
si budak kepohchi tu pergi kat yaya cakap ‘kakak! cepat mintak maaf dengan mommy. mommy merajuk tu’
being yaya, taktau la dia ni jenis macam pendiam, pemendam dan sensitif sikit.
encik z dah cakap dengan dia suruh mintak maaf kat saya.
lama dia diri sebelah saya, dengan si caca menjadi pemerhati.
tak terluah dia nak cakap sorry kat saya.
masa ni saya nak tergelak sebab si caca debab sangat kepohchi ok.
dia dok jerit ‘pegi je kakak. mintak maaf je dengan mommy. jangan takut’
berulang ulang dia bagi semangat. he he he.
pas isyak saya baring-baring je dalam bilik.
tutup lampu.
pastu tetiba pintu ditolak.
nampak yaya masuk, pegang kertas.
dia tercari-cari beg saya.
pastu pepelan dia masukkan kertas tu dalam beg saya.
surat kot.
pastu sekejapan encik z plak masuk. pujuk.
sebenarnya saya ada sentap jugak sikit dengan encik z. huhu.
saya bukak beg tengok kertas apa dia letak.
rupanya surat mintak maaf. alahai.
lepas tu encik z panggil yaya masuk.
baru dia kata mommy, yaya mintak maaf sebab tak bagitau mommy.
terus saya bagi tazkirah sepatah dua, dan lepas tu peluk dia.
bergenang air mata budak tu.
saya bukan lah marah sangat.
tapi saya nak dia ingat, kalau nak pegi mana-mana bagitau saya.
ni pun bukan pertama kali.
lepas tu caca pulak tepuk tangan happy happy semua dah ok.
ampu lebih ini budak.
garang sangat kah saya?

22 thoughts on “Kasih Ibu Tiada Nilainya

  1. x garang rasanya
    sbb biasaklah ati seorang ibu, kdg2 terasa ngan anak2
    bila anak mintak maaf kita pun cool down kan..
    comei je yaya tulis from yaya anak mommy hehe
    caca pun comei jugak sbb jadi tukang sibuk

  2. Normal…. aku pun buat perkara yg sama……. merajuk dgn anak hhahahah… tp anak pujuk… peluk2….. best…

  3. tak garang pada akak. benda tue memang patut maya buat coz nanti dia jgn senang2x nak keluar rumah without telling us.. hati ibu kan.. cepat risau pasal anak2x.. sesekali merajuk ngan anak tak salah.. merajuk pada yg sayang kan.. heheh..

  4. saye plak yg bergenang ayomate ni. alohai takpelah.. bukannye akk marah2 pukul2 dia pun.. silent treatment gitu lagi sentap. hehehe sabar ye yaya (eh tetibe) haha. bagus caca jadi tukang pompom kt situ ye hihiihihi

  5. bijak yaya nih…caca pun sama…
    untung dpt anak yg memahami cenggini…
    mommy diam pun dia dah boleh rasa dah…& siap tulis surat lagi tu mintak maaf….

    serius sedih okkkkkkkkkkk ;(

  6. hehe…tersenyum baca nih…sbnrnya avin pun mcm lebih kurang cam yaya susah sket nk say sorry…kdg2 tuh tak terluah gak but now dah pndai klu buat salah klu kita soh say sorry nnti dia gi kat kita ckp nak bisik nnti dia ckp lah…so sweet kan…:)

  7. eh tetiba mengelap2 ayaq mata plak.

    yayaaaaaaaaaa comey tauu mintak2 mahap camtu. kalau waheeda tobat nak say sorry ka hapa. steady buat derk ja. sungguh tak jiwang jiwanya.

  8. alahai..saya pun selalu marah macam ni dengan anak saya Baby. Dia kuar dgn atok dia, tak bgtahu saya. Sentap ketat betul dlm hati, bukan apa kak, bayangkan kalo diorang dah beso nnt mcm mane?..betullah tu didiknya.. bior diorang ingat sikit, mak2 diorang ni selalu ingatkan diorang..kan kak kan?…

  9. huhu..dah tu en z pon pujuk guna surat kah?
    lepas ni mesti yaya ingat..’nak kuar kena bgtau mommy’

  10. eh ttibe aku plak sebak
    hahaha
    aku pun mcm yaya dulu2..susah nk ckp maaf ke syg ke kt mama aku
    last2 kitorg gaduh time aku remaja2 dulu main tulis2 surat
    hahaa
    tak garang la aku rse..sbb mama aku dulu pn suke sentap2 kalo aku kuar dgn abah aku..smp skrg kot kalo gi umah abah aku, seboleh2 aku nk rahsia kan..sbb takmo dia kecik ati..mama aku tu jeles lebih kot

  11. masa baca perenggan atas ok lagik Maya
    tapi bila dah sampai kat bawah tu
    “kasih ibu tiada nilainya”
    aii nangis ok…
    sob sob..
    sweet yaya

    tapi bg ila tindakan maya tu betol
    sbb anak2 kite kena didik camtu
    supaya dah besar nanti jadi amalan..
    pegi mana2pun bg tau
    anak perempuan ni nak jaganya payah
    at least bgtau..hati kite ni tenang sikit..ye idak
    ni ntah pegi mana2..kite ingat dia pegi sini
    rupanya pegi sana…
    apa2 jadi kan susah..tak gitu ibu yaya…

  12. kuar sikit air mata bila tgk note tue… sbb nasirah pun buat benda yg sama bila nak minta maaf… dia sgt susah nak ucapkan maaf tue… okayla… like mother like doter kan… haha…

Comments are closed.