Sila hormati hasil carian google

last week aku blogwalking.
termasuk dalam blog jejariruncing ni ha.
secara jujur aku memang tak baca blog dia.
kebetulan bangat terblogwalking ke blog dia.
kenapa aku tak baca blog dia?
sebab aku rasa blog dia tak best (statement bunuh diri)
tapi elia awak profesional kan.
biasalah, dalam dunia blog mesti ada yang suka dan tak suka.
kan?
scroll je lah sampai bawah.
tetiba nampak gambar aku kat situ.
katanya hasil carian google.
kok yer pun hasil google, kan kat tepi tu ada keluar link asal.
letak la kredit.
kalau google tu gambar makanan ke, gambar bangunan ke, gambar pemandangan ke sokayyy la.
ini gambar orang kot.
gambar individu yang sah-sah dari blog.
not good la kan main amik letak camtu je.
ok fine tak luak mana pun kalau orang nak letak gambar aku, tapi bila baca disclaimer dia kat blog dia yang berbunyi :
Saya TIDAK akan mengHALALkan sebarang gambar yang diambil dari dalam entri atau blog ni tanpa meminta keizinan saya.
sepatutnya dia lebih memahami la sementelah dia pun ada tulis ayat ceni.
dia tak suka orang amik gambar dia, jadi dia pun kena hormat orang gak la.
lalu aku pun tinggalkan komen hari jumaat tu jugak.
dan dia dah pun jawab.
takde sorry. tapi siap hehe. kelakar meh?
sehingga hari ini, belum diremove atau pun diletakkan kredit.
sudah 4 hari ya anak-anak.
sedeyyy.
P/S : kalau nak orang hormat kita, kita pun kena la hormat orang jugak.

48 thoughts on “Sila hormati hasil carian google

  1. Betul , gambar banggunan ke , pemandangan ke , itik ke boleh lah ckp dr google , tapi kalau gambar orang ni kena juga link kan , atau inform kan ke tuan punya gambar kan ..

    ayat last sekali saya setuju juga.

  2. sekali lalu view mmg tak perasan tu gambar akak..mungkin sbb gambar berimej lama dulu.
    tapi mmg betul pun..tak bolehlah sewenangnya TEPEK GAMBAR ORANG (nak2 yg tak dikenali) kat blog sendiri atas apa jua alasan (positif maupun negatif). lain la kalau gambar #retis ke personaliti tv ke…

    • kalau gambar artis atau personaliti yang diambil dari blog peribadi pun sepatutnya kena kredit jugak kan?
      effort orang kot!

  3. huhu. kalau blogger empunya gamba tu tak tau dan tak komen takpe lagi . tp if dh kene tegur , should do the right thing fast la kan…hmm hmm . tetiba saya memahami perasaan akak..

  4. betul tu…..
    at least bagi ler kreadit kat blog empunya diri…bukan susah pun coz’ mmg dah terang2 ada link kat situ…..

    thinks positif
    maybe dia tengah busy tu…..

  5. Selamba badak guna gambo org len. kalau gambo makanan pon biasanya kita kasi kredit. isk…

  6. masa sy baca tue..mmg sekali imbas dh tau kak mya (peminat tegar nie coz sekali imbas dh tau kak mya..ahak!!) but ingtkan akak bg izin kat dia guna gmbr akak..

  7. hahahaha.
    elia elia.. dlu mmg kesian kat ko.
    tp baru2 ni g wedding my fren yusniza.
    rasa rimas. time tu nk sign guest book.
    selalu org tulis sim ple wish, nama n sign je.
    tgh tunggu queue nk sign, ade sorg ppuan ni n mak die tgh sign guest book.
    then, lama gila diorg siap amik pen kaler2, marker, buat 1 page tu mcm diorg punya.

    tgk dr blakang, “eh mak cik ni dia yg lebih2 plak”
    then, sbb x tahan sgt, dah ramai beratur blakang.
    sy ckp “eh, ni nk buat buka scrap ke???” :-S
    pastu die buat bodo, smbil dok melukis2 lg. terpandang sekilas kat page tu,
    JEJARI RUNCING.
    tgk2, eh mmg die!

    hahahaha. tp bkn yg anak ye, yg ‘MAK’ tu! :-O
    maaf la elia, salah umor plak, ingatkan ‘mak cik’ tu awk.

    sbb awk pakai kebaya ala2 indonesian punya kebaya, pastu inner hitam, kain kebaya tu ala2 batik.
    hahahaha. n yg sy ingat anak tu sy rasa kakak awk kot.
    btw, belajar hormat org kalo awk nk org hormat awk. betul ckp kak maya,
    (H)

  8. ni aku baru baca blog dia. aku rasa sapa yang komen kat blog dia tu sumpah bodoh. sebab dia letak kat situ surat layang. surat layang dengan komen tak reti bezakah? nampak sangat belom hapa hapa dah defensive. pastu siap buh pantun kat komen tu, dia bergigi tajam kah bergigi besi? amboi. kemain. orang nak komen pun malas kalau camtu.

  9. OMG!! mmg betol laa akak..
    ahaha
    ari tu p blog runcing tu..
    tgk gmbr..
    cam kak maya jer..
    pelanduk 2 serupa kot..
    tetibe betol kooo..
    saman! saman! .. #eh.. kbye..

  10. salam kak. i appeciate your thoughts and i do look out you blog. saya cari entri u yg ada that pic but i couldnt find it. it was late at night so i tot nk buat later je. its ok la if u rasa x selesa i put ur pic i can happily remove it. no beggies. it doesnt make any changes pon. sorry again but from my blogging experience, org will credit the pic from where they originally retrieved the pic(which is google most of the time) other ppl hv no spare time to go look for the history of the pic. thanks anyway. take care 😉

    • “it doesnt make any changes pon”

      perghhh! blagak x hingat ini budak!
      patut laaaaaaaaa….

      btw, google tu search engine.
      apa jadah nk kasi credit kat search engine.
      tau x ape tu search engine?
      jom jumpa kat mana2, nanti aku kasi hang buku
      “blogging for dummies like elia”
      nak?

  11. populariti dah mengatasi prinsip barangkali, apapon sy baca blog itu kerana apek sahaja :-[

  12. actually benda ni subjective. Kalau pasal ambil gambar kat google tu memang susah kita nak cakap melainkan kita ada letak watermark kat gambar then kalau orang cilok jugak memang jahanam punya kakilah tu kan hehe. Bagi saya kalau just amik gambar yang tak personal itu tak jadi masalah rasanya tapi bila dah terkeluar gambar posing owner itu dah kita hak cipta even takde watermark. so baik hati-hati sebelum main ceduk je apa yang ada dalam google dan kalau ikutkan gambar berwatermark ataupun personal collection tak boleh cedok tanpa pengetahuan owner. kalau malu nak mintak tak salahkan letak link sebab bukannya kena bayarpun kalau letak link so janganlah kedekut sangat 😉

Comments are closed.