The Reunification Palace

seterusnya, tahan cab lalu menuju ke Reunification Place.
dulu dipanggil sebagai Independence Palace.
Independence Palace ni adalah landmark kat Ho Chi Minh.
mercu tanda gitu la kekira.
Didesigned oleh arkitek bernama Ngo Vit Th.
Dan jua merupakan rumah dan tempat kerja President Vietnam Selatan masa perang Vietnam dulu.
Dan tempat ni telah diserbu oleh tentera Vietnam Utara.
apa apa ntah. sama negara pun mau gaduh ka.
walhal sorang kat Utara sorang kat Selatan. ish ish.

: : harga tiket adalah 30,000VND bersamaan lebih kurang RM4.50 gitu : :
lompat naik atas van. eh ye ke van.
ala kenderaan macam kat zoo tu la.
dibawak pusing pusing sekitar palace ini.
lepas turun tu baru masuk dalam pusing pusing melawat kawasan.
nothing much la.
dah nama pun palace kan.
ada la ditunjukkan kat mana tempat presiden makan, tidur, berehat, bermesyuarat dan lain-lain lagi.
korang tengok je la gambar-gambar ni.
dah settle dalam palace, kitorang naik kat tingkat atas bumbung.
angin kuat gila ohh atas ni.
sempat lagi aku diinterview oleh student vietnam yang tengah buat survey kelebihan antara vietnam dan thailand.
aku layan kan je la.
pastu masuk dalam sambung lagi melawat kawasan.
palace ni besar sangat kot tapi kena turun naik tangga.
sini kau naik sana kau turun.
kira perjalanan sehala la. macam dipaksa kau suruh tengok semua kawasan.
begitu.
dan akhirnya sampai la ke basement.
waaaa takut. dah la sempit. orang ramai lak tu.
kat basement ni la diletak alat-alat macam telefon, radio, dan jua office pun kat bawah ni ha.
ah dapur pun ada juga.
sesak nafas kot duduk bawah ni.

: : intan pun takut sebab tu gambar gegar vavavaava : :

: : kena pose depan palace ceni baru orang percaya kau dah sampai ho chi minh : :

: : kat depan ada fountain yang cantik : :
masa ni kan tetiba ada sorang mamat vietnam approach.
dia tanya nak tak dia amik kan gambar kitorang tiga.
aku pandang intan. intan kata no thank you.
kerisauan masih menguasai diri. heh.

4 thoughts on “The Reunification Palace

  1. eh yg gegar tu kan.. bkn ade org ke kat belakang aku time tu.. yg bepusu2 kuar dr tempat takungan bawah tanah nih.. :p

    mamat tu mcm nk menggatal je.. pastu kang dikebaknya kamera ko baru ko menangis tak belagu kang.. tak pasal je.. hahahah… igt pesan mak ni ha.. nk soh org amek gambo, kalu TOURIST aje boleh..kalu org die.. lebih baik lupakan.. waima org jual jagung @ air sekalipun.. jgn ko pecaya bebeh!

Comments are closed.