Ku hargai kata nasihatmu. Simpan saja. Cerminlah dirimu!

Jauh niatku di hati
Mempertikaikan mentalitimu
Ku tahu
Kau bijak berkata
Tapi pendapat kita jauh berbeza
Biarku dengan caraku
Aku bukan bonekamu
Biarkan ku sendiri aku sendiri
Bebaskan suara ini ku tak perlumu
Ku hargai kata nasihatmu
Simpan saja
Cerminlah dirimu
Mungkin ku menakutkanmu
Sebenarnya hanya bayanganmu
Ku tahu
Apa kau fikirkan
Tapi lupakan saja
Ku punya pendirian
Cubalah terima diriku
Kau bukan aku bukan aku
Yeah! Lihatlah di sekelilingmu
Adakah ku menggugatmu
Atau kerna ego tak menentu
Tapi persoalannya siapa benar
Adakah aku atau pun kau yang pintar
Semoga apa kau sedar
Walau pun apa kau di gelar
Biarku dengan caraku
Aku bukan bonekamu
aah. aku letak gambar aku tak pakai tudung.
walhal aku dah bertudung sekarang.
so what?
kau apa kisah?
kau apa sibuk?
kau sakit celah mana?
ke kau sebenarnya ingat lagi kat aku, tu pasal kau concern sangat aku letak gambar tak bertudung ni.
sebab orang kalau dah anggap ‘musuh sekoq’ buat apa lagi nak amik peduli pasal musuh ni?
aku masuk neraka pun ada aku heret kau ke?
aha aku nak suruh readers aku berpura-pura anggap entry ni dipublish sebelum aku bertudung.
suka hati aku la. kau dah kenapa sibuk benar jaga hidup mati aku ni?
hidup kau sendiri tunggang terbalik.
kalau aku bagi alasan taknak drastik, bertudung biar ikhlas dari hati pun, kenapa? kenapa? u tell me.
kawan-kawan baik kau pun ramai je lagi tak bertudung secara proper kan?
dah nasihat dorang dah?
dorang nak dengar?
aku ni ada suami. ada family. ada kawan-kawan yang ikhlas kawan dengan aku.
yang boleh tegur aku dan bersabar menunggu perubahan aku ke arah yang lebih baik.
bukan buang aku ke tepi semata mata sebab kekurangan aku.
diorang terima aku seadanya.
bukan macam kau.
so kau tak payah la nak concern sangat pasal aku walaupun kau yang sebenarnya tak boleh tengok aku hidup senang kan?
aah ingat pulak kau yer kau pun pernah mempermainkan tudung ek?
kau kata apa, pakai tudung kalau tak nampak leher tak lawa?
aku ingat. tapi aku takde nak petik membagi kau sebab aku tak keji macam kau.
eh macam ayat kau hari tu je kan?
tapi yer lah itu kisah silam kau kan.
dan kisah silam kau pun bukanlah tawadduk sangat.
so tak payah la bersungguh sangat nak bongkar kisah silam aku.
bongkak kan ayat aku kat atas ni?
aah memang bongkak. tapi bongkak untuk kau sorang jer.
orang lain kalau nasihat aku terima sebab berhemah.
kau tu je macam bagus nak nasihat orang, tapi pernah kau cermin diri kau sendiri sebelum nak nasihat aku dan orang lain?
memang betul ‘nak tegur orang tak perlu tunggu sampai jadi ustazah’ tapi agak-agak la apa yang kau nak tegur tu.
kalau kau pun kaki mengumpat mengadu domba memanjang tak puas hati dengan orang, pastu bila ada orang lain mengumpat, kau nak tazkirah dia plak.
cam apakah kau?
kalau kau tak pakai tudung. tapi solat kau cukup 5 waktu.
pastu tegur orang yang bertudung tapi asyik ponteng solat, macam tu sokayyy la.
tapi biasanya orang yang bertudung payah kot nak terima teguran dari orang tak bertudung ni.
nanti jawabnya ‘kau tu bertudung pun tidak, ada hati nak tegur aku’
cermin diri sendiri.
muhasabah diri kan tu lebih baik.
jangan asyik nak cari salah orang je.
ah for your info, banyak lagi gambar aku yang tak bertudung aku nak letak nanti.
kalau kau taknak tanggung dosa, dipersilakan berambus dari blog aku ni.
you’re not welcome here.
kata dah benci kan? sibuk nak tau lagi pasal life aku kenapa? rindu?
kalau rindu kau pergi je la blog fidaghazi tu.
kau kata muka aku macam muka fidaghazi kan?
rye, nanti raya akak pi raya rumah hang, hang telek la muka akak puas-puas tengok tang mana sama nya macam fidaghazi tu.
fida, jangan marah akak link blog awak kat sini.
awak tak bersalah pun.
cuma nak memperkukuhkan jalan cerita akak je.
btw, sama ke muka kita?
banyak lagi aku nak tulis pun.
tapi macam biasa. nantilah.

15 thoughts on “Ku hargai kata nasihatmu. Simpan saja. Cerminlah dirimu!

  1. kahkah. auw kak bab dia kata muka hang sama dengan fidaghazi tu aku tak ada bukti print screen sebab tu on call! hahahaha. pendek kata sapa ja yang ‘baik’ dengan dia memang ‘baik’ gak la kena. kesian kak fida gak. dia tatau belakang R mengata dia gak. tapi apa nak buat aku sendiri pun penah ada krisis dengan dia. satgi dia ingat aku nak pelaga plak.

    tapi siyes, kak fidah, sila berhati-hati dengan R @ W. dia pun mengata awak gak kat saya. awak juai shampoo bagi dia, kan????

    • marah la bila kita dah diam dia tak habis2 menyalak.
      akak cantik ka? jap nak letak gambar lain banyakkk lagi hehe..

Comments are closed.