Kata Dah Berubah?

aku kan. paling menyampah bila orang sound aku kata ‘eh ingat kan dah berubah. rupanya masih sama macam dulu’
aku  ni saja je nak tengok kau betul ke tak dah berubah. yang nyata kau memang tak berubah.
eh kata dah berubah. tapi masih bla bla bla.
sumpah ok aku menyampah. meluat. membencikan. dan bermacam me me me me lagi lah.
like hello.
aku berubah ni sebab diri aku sendiri.
keikhlasan mutlak (Lillaahi Ta’ala).
bukan sebab nak manusia. bukan sebab nak membangga.
bukan sebab nak memperlekeh orang lain.
aku berubah kerana diri aku sendiri!
not even for my husband pun!
siapa kau nak persoalkan perubahan aku ni.
aku pakai tudung tapi aku tak solat ke, konon berubah tapi kat blog up entry meroyan ke, kata dah memaafkan tapi still tak puas hati ke.
apa hak kau?
dan kalau kau punya style, agak kedekut nak berterus terang dalam entry kata oh lihatlah dunia, aku dah insaf. kemudian esok lusa jadi balik kau yang ‘lama’, itu kau punya pasal. kalau aku nak tulis itu aku punya pasal lah. kau sakit kat mana pun nya?
tapi seingat aku dulu. bukan ke kau kata blog kau yang baru ni, kau taknak dah tulis benda-benda ‘mistik’ tapi tengok sekarang? kau membahankan orang jugak? kau berubah ke tu? i dont think so.
kau up entry semata-mata nak perli orang? nak menyindir?
nak mengena? nak mentertawakan? nak sakitkan hati orang.
kau seronok eh buat macam tu?
kau dapat apa? kepuasan peribadi? kemudian? apa?
ok kalau kau nak up entry itu terpulanglah kat kau.
blog kau. komputer kau (kalau bukan komputer office la), jari jemari kau, dan takde sapa pun boleh stapler atau selotep jari jemari kau pun.
tapi yang salahnya lepas kau up entry tu, kau menjaja cerita plak kat orang.
tak boleh ke lepas up entry tu kau simpan je dalam hati.
kau je yang tau sorang.
tak boleh kan? tak seronok. tak puas.
kau bercerita. dan salahnya pulak lagi, kau dah bercerita pada orang yang salah.
kenapa kau tak cerita je pada kawan-kawan baik kau.
oh yer lupa, kawan baik kau pun kau kutuk kan?
kau kata dia apa ‘gedik semacam kat fb? tangkap gambaq buat muka comey?.
suruh slow-slow sebab dah tua?’
biaq pi kat dia lah nak buat muka macam mana pun. yang kau sakit hati pasai apa plak?
aku rasa kau ada masalah hati lah.
taknak pergi jumpa pakar sakit jiwa?
nak mengaku kesalahan dan mintak maaf pun tak mahu.
ini pulak jumpa pakar sakit jiwa.
pastilah tidak kan.
berubah ke kau?
dan yes. of coz perjalanan perubahan ni perlukan istiqamah. dari hari ke sehari aku berusaha untuk jadi manusia yang lebih baik. dari semua segi.
“Kami telah beriman,” sedangkan mereka tidak diuji? Dan sesungguhnya kami telah menguji orang-orang yang sebelum mereka, maka sesungguhnya Allah mengetahui orang-orang yang benar dan sesungguhnya Dia mengetahui orang-orang yang dusta.” – Surah Al-Ankabut ayat 2-3
dan sebagai manusia yang bukan maksum, pastilah setiap hari pun aku diduga.
dari pelbagai segi.
and yes ada masa aku sangat sangat positif.
ada masa aku still tertanya tanya why why why.
banyak lagi aku nak tulis.
nanti lah.

26 thoughts on “Kata Dah Berubah?

  1. tak payah kot nak pertikaikan perubahan seseorang..
    biar DIA saja yang adili sebab dia lebih tahu 🙂

    • setuju 200%.
      masalahnya dok ngata org begitu begini.
      sila lah bercermin diri dulu.

      walaupun tulis ayat biar Dia je yang tau.
      then sibuk2 up entry membela diri apa kes?

  2. Kisah dah umat yang sama ker Maya ooiiii… x sudah lagi noo… jenuh la hang…

    • umat mana lagi. umat sekoq tu la. eh tak tak. umat sorang tu la.
      tak baik kan panggil orang sekoq.
      biaq pi dia ja nak panggil aku sekoq. dia dosa. aku dpt pahala. kan?
      lagipun nanti anak-anak baca. maleww..
      apa lah ibu ni panggil orang sekoq. euw..

  3. ikhlas ni antara kita dgn Allah Taala je, dgn sesama manusia ni memang susah nk jelaskan.

    ikhlas ni macam udara, kita tau dia ada tapi hanya dia je yg boleh buktikan yg dia ada.
    ikhlas ni macam kentut, kita tak payah cakap dia busuk – idong kita bole bau terus.
    ikhlas ni macam rasa sedap, kita rasa tapi susah nak eksplen.
    ikhlas ni…
    tak boleh nak dibuktikan
    kene rasa dgn hati
    tak boleh nak dibuat-buat
    sebab kalau boleh dibuktikan
    dah tak berapa ikhlas dah tu rasanya..

    ikhlas juga adalah sejenis insurans. sekian.

      • MASY : jadi ke kita dating sabtu ni? *tukar topik
        RYE : masy ni boleh tahan ting tong gak kepalanya. macam awk juga. korang kalau tag team menentang akak, memang akak kalah sebelum berjuang

  4. org yg tak suka kita mmg nak kita terlingkup, pedulikan..enjoy your life to the fullest ok 🙂

    • tu la tu. selagi saya belum terlingkup dia tak puas hati la kot.
      jangan kang ujung2 dia yang terlingkup.
      ruang bertaubat masih ada. semoga dia insaf.

  5. aku pun dihentak macam tukul bila orang cakap “ingatkan dah berubah,syukur YaAllah tunjukkan pada aku sebenarnya dia ni tak berubah”

    apakah bila kata berubah tu ko perlu terussssssssss bersabar biarpun diri kau dibuli? Macam kau kata laa, berubah kerana diri sendiri dan untuk Allah.. antara diri sendiri dan Allah.. Kalau dah kena hina kena maki kena fitnah, takkan nak diam diri?

    • serius aku meluat org yg nak pertikaikan perubahan orang lain.
      like kau tu siapa weyy..
      kurang2 kita ada inisiatif untuk berubah.
      orang yg mengata kita tu, ada???

  6. perubahan yg dibuat hanya Allah saja yg tau..
    tak perlu mempertikai kan…
    i rasa org ni mmg ada msalah jiwa lah..
    semoga u kuat yer..

    • masalah jiwa yang kronik.
      hati membusuk.
      kalau dengan i yang sah-sah katanya musuh sekoq ni sokayy la tapi dgn org2 yg ikhlas kwn dgn dia pun dia buat tahi.
      manusia apa ceni?
      memang patut meninggal dunia je la.

  7. kak, kat entry bosan dia, perenggan last pun dia bahan aku gak. aku tau la sebab kekonon aku up entry insaf, pastu tetiba up plak gambaq nampak tetek. terus membahanla kan?

    tapi dia tatau kekdahnya dia pun sama gak. up entry insof pastu bukak komen box (yg sebelum ni tutup sebab? errr tiru aku kot???) ajak geng seangkatan yang tatau apa2 mengutuk.

    habis apa beza tah dia dengan aku? dia teruk lagi kot, sebab bab insaf aku dengan Tuhan, bab tetek pun antara dosa aku dengan Tuhan gak. tapi dia insaf dengan Tuhan tapi bab tetek aku dosa dia dengan aku.

    malas aku nak cerita dah psai dia. aku bagi jari tengah sajalah.

    • hang kan idola dia dik.
      cer kira berapa kali dia link blog hang kat blog dia.
      kih kih.

      ya lah, dosa kita dengan Tuhan kita tanggunglah.
      dosa dia dengan kita kita ni macam mana?
      kat dunia selamat la. nanti kat “sana” jawab la.
      eh macam ayat dia je kan.
      kih kih.

      • paling tak bleh blah, ramai plak yang innocent menyokong beliau. mereka tatau dia ada potensi untuk mengata mereka di belakang mereka.

        ada sorang blogger ni, jual shampoo rambut kat dia, dia kutuk cakap tengok muka blogger ni macam muka hang kak. kahkah. aku baru teringat cerita ni.

        yang blogger pemes cerita naik kat GuaTv tu dia hamun plak sebab konon baik dengan dia tapi tak sudi pun letak blog dia kat bloglist. kehkeh. #sentaphatimak sungguh. tak letak blog dia kat bloglist pun nak berkira. cuih.

Comments are closed.