Biskut CornFlakes Honey Cup

hari tu balik taiping raya kan, aku buat biskut raya tau.
heee.. tapi biskut raya ni paling sap sap soi la.
takde nak kena gentel tepung ke hapa.
ini just kacau kacau lalu bakar lalu siap.
biskut raya cornflakes honey cup nama diberi.

ni gara gara aku tengok resepi kat belakang kotak cornflakes lorr..
terus cam eh eh senangnya. nak try buat lah.
tapi aku tak buat exactly ikut resepi pun.
sesedap tekak jer aku letak bahan. kata nak makan sendiri.

bahan A : gaulkan mentega, honey & gula di atas api kecik.
jangan ko tanya sukatan. aku dah bagitau kan ikut sesedap tekak aku?

bahan B : pastu potong ceri kekecik. ceri ni takde pun takpe.
tapi kot la ko nak kan biskut ko nampak lebih hensem, so sila taruk.
campur sekali dengan cornflakes.

kemudian gaulkan bahan A dan B bersama sama.
kena gaul dengan pantas supaya tak keras bahan A tu.

sediakan papercup. dan kemudian tak reti reti nak letak adunan tu semua dalam papercup?
aku letak banyak banyak tapi masa ni mama pun ada.
dia letak sikit sikit. hu hu hu.
kemudian masukkan dalam oven dan bakar selama 15 minit.

taraaaa… siap sudah!
pantas dan ekonomi bukan?
pejam mata pun boleh buat.

rasanya, of coz la sedap.
gabungan cornflakes dan madu.
kalau ada kata tak sedap, harus ko kena jumpa pakar lidah.
ada problem ngan lidah ko tu.
tapi untuk makan sendiri je ok la.
nak jamu kat orang, aku tak de keyakinan diri lagi kot he he he.

22 thoughts on “Biskut CornFlakes Honey Cup

  1. kuih ni mmg best kan
    sekali ngap nak ngap byk2 kali
    tahun ni kemalasan x wat satu kuih pun
    hehe

  2. mintak mak.. kuih sepotong.. klu tidak sy potong kaki emak #eh?

    kakak ipau sy buat cornflakes ceklat. lgsg x pyh bakau pe sume. tp tataulah camne & bila dia buat tah, tetau dah siap je T_____T

      • cornflakes/badam ceklat tu sgt senang..

        cairkan cooking chocolate, guna double boil, dah cair, gaul je bahan2 tuh, pastu sudukan dalam cup, masuk peti ais beberapa minit.. taraaaa dah siap dan boleh terus makan..

        TAPI kena pastikan xde sikit pun air termasuk dalam chocolate yg cair tuh otherwise nanti tak beku elok..

        dan paling senang guna chocolate jenama beryls, tayah campur gula + butter dah..

  3. biskot raya yang paling ila suka buat duluuuuuuuu

    amat mudah dah lazat….
    makan dalam kereta dari shah alam sampai bank
    untuk jamuan hari raya department
    jammed punya pasal
    setengah botol habis..boleh gituuuu

  4. aik..rasa mcm dh komen tadi..xde rupanya..hehe..

    biskut ni mmg best dan paling senang nk buat..btol kata akak..yang penting sukat ikut sedap tekak :p

    tp saya pernah try buh sket brown sugar..bagi ade rasa2 caramel tu sket.. 🙂

  5. 3 – 4 tahun lepas kot kan kami buatkan kat hangpa ‘biskut’ ni satu balang.. masih kah kau ingat??

Comments are closed.