Bila Syiling Bertukar Ringgit

kat office aku ni ada disediakan mesin syiling tau.
kira ko ada duit syiling berlambak kat rumah, ko bawak datang office, masukkan dalam mesin syiling ajaib ni, nanti pling pling akan bertukar menjadi duit wang ringgit.
begitu.

memikir memang banyak duit syiling kat rumah nun, expecially dalam tabung yaya, so aku pun korek korek dan malam tu gigihlah kami laki bini mengira.


: : antara coins yang telah dikira : :

so dah siap sedia kira malam tu, letak la dalam beg plastik.
dan keesokannya. jeng jeng jeng.
aku turun dulu ke kereta.
aku dah pesan kat encik z suruh bawak turun coins tu semua nanti.

elok aku tengah panaskan enjin tunggu encik z, tetiba dengar bunyi desingan bergelimpangan.
rupa rupanya coins tu semua udah jatuh berderai oh.
tak pasal pasal pepagi buta kami laki bini kena buat kerja pengutipan tsktsktsk.

lalu kat office pergilah ke mesin ajaib itu.
mula mula encik z try test dulu.

lepas tu aku plak ambik alih masukkan coins ni semua. cam syok je ko main campak campak.

dan total semua adalah RM161.90.
tambah lagi seposen. jadi RM162.00.
not bad hoh?
boleh jugak lepas bayar duit biskut biskut raya.
dari resit yang diberi, bawak ke kaunter koperasi lalu akan diberi cash.

cer korang cek cek coins korang yang melambak merata rata kat rumah tu.
silap silap boleh dapat 2,3 ratus.
sapa tau kan?

30 thoughts on “Bila Syiling Bertukar Ringgit

  1. aiyorrhhh.. kami laki bini kan memang banyaaaaaaaakkk syiling bertabung2.. (eerrkkk jgn rompak saya ya) konon nak pegi bank in, tp tak terdaya nak mengira dan gendongnya.. bleh guna khidmat mesin ajaib ini kah??

  2. nak gak torai
    tapi duit syiling tak dok lagik
    dah perabih tukar ngan si laili…

    duit lima posen banyakkkk
    tapi for collection..

    bukan untuk di ganti…boleh gitu?

    selamat hari raya maya!!

  3. adoiyaaiii asek terlupa je nak bawa duit syling kat umah…
    tak leh jadi ni, kena buat reminder…
    tak byk, sket pun atlis leh buat tambahan duit raya kan huhu 😉

  4. oh. ada mesin best lah. tk perlu ke bank2 lagi ek. Ada kat tpt keja Mya je yer?. Oke. Nati leh la pegi. Duit tabung da byk tu. Leh tukar nati lps raya. Hihi 😀

    • boleh, tapi cepatan tau. sebab mesin ni tak lama kat sini.
      mungkin B** sewa kot utk kemudahan staff, pastu pulangkan blk

    • duit satu sen kena reject la kak.
      mungkin boleh tukar kat kaunter LINK. tapi saya tak pegi la plak.
      so masih tersimpan la 1 sen tu huhu..

  5. best nyer…senang keje. saya ni berlambak syiling, dalam keter, rumah, opis. nak gi tukar kat bank, jenuh nak tunggu q..nak2 lagi masa bank pun nak kira duit.

  6. mya…

    syiling yg jatuh tu ada yg masuk longkang ke?
    adoiyai jenuh nak kutip…

    eh..mesin ni kat koop ek? tak pegi2 lagi daripd tarikh dorang inform mesin tu wujud ekekek 😀

    • ada yang masuk longkang. sedih kan. harus tengokkk jer laa.. tsktsktsktsk..

      aah mesin ni kat koop. tapi mmg tak lama kan.
      sampai end september je kot rasanya. so baik gi cepat kalau nak tukar coins

  7. wehhh… hebat office mu wehhh…. syiling YN aku igt dah brapa tabung dah nie! wajib aku ke sana lepas raya… hahaha… aku ulang… LEPAS RAYA! hahaha… sbb duit dah yelek! 😀 😀 😀

Comments are closed.