Blog Maya Dot Com

Makan Laksa Sarawak di Restoran Aseanika Miri

lepas beli kek lapis terus shoot cari laksa sarawak. lapar gila okeh…
dah la kat miri ni jalan agak bersimpang siur. cam banyak one way jugak.
pusing pusing akhirnya jumpa restoran aseanika.
budak perempuan yang jual kek lapis tu yang cadangkan makan kat sini.
kedudukan restoran aseanika ni adalah bersebelahan dengan tamu lama, miri.

encik z minum air nescafe o ais.
aku order ais kosong je sebab haus dengan keadaan panas yang menyucuk nyucuk.
aku saspek kekejap lagi mesti hujan.
dan saspekan ku benar belaka.

sementara tunggu laksa sampai, encik z pi usha cari spek hitam murah.
boleh spek dia tertinggal dalam toilet lcct. sib baik cap ayam je.
ini kali pun dia beli cap ayam jugak. dia memang gemar barangan cap ayam.
tu pasal dapat bini pun cap ayam kot. :-[

laksa sampai!!
sedapppp… jemput makan semua.

kalau suka nak tambah kicap ke, garam ke, pepper ke, sambal ke, haaa ada jugak disediakan.
ko letak la berapa banyak ko nak. takde sapa marah.
jangan cirit birit sudah.

sampai ke titisan akhir aku menghirup.
memang betullah orang kata, laksa sarawak kat sarawak tak sama dengan kat semenanjung ini.
kat semenanjung kurang authentic nya.

ala tetiba teringin nak makan laksa sarawak.
acaner?

    19 thoughts on “Makan Laksa Sarawak di Restoran Aseanika Miri

      1. mya Post author

        kalau boleh terbang tak naik flight best jugak kan..
        terbang kepak kepak terus sampai

    1. Nur

      tak penah makan…aritu kitaorg gie makan-makan restoren mahmud ali basha kt jalan pahang sana..si mahmud nie kan org sarawak…nengok my fren dok sakan menghirup laksa sarawak cam sedap jerr…..tapi ai makan mee kolok je..next leh mencube laksa ini..

      1. mya Post author

        restoran mahmud ali basha kat jalan pahang? kat belah mana tu..
        dekat2 dgn restoran haslam kah?

      1. mya Post author

        insyaAllah kalau ada rezeki nak pegi lagi kuching.. kali ni pegi nak bawak yaya 🙂

    2. pa'e faizah

      setapppp! masa gi KCH aritu (yg sesama trip akak ke Miri tu)..2 kali org try laksa sarawak. first time mkn tu.. adalah menjakun kan! 😛
      cubaan pertama di seberang sungai sarawak sanun.. ada foodcourt apa ntah namanya (berkanopi putih). dr seberang sini naik bot 50 sen ke seberang sanun. pastu dh sendawa2 gitu..*erkk erkkkkk*. ku suspek sbb kuah dia berempah kan.
      pastu cubaan kedua kat Hotel Hilton. me stay situ. errr ok setappp. tapi tak boleh lawan yg seberang sungai sanun la. lagi kill!

      1. mya Post author

        aah kuah laksa sarawak ni berempah banyak.
        takut jugak perut sapa tak tahan kan..

    3. liyana

      huhuhu sy tak bole telan la rasa serawak nie..baru2 nie gie kuching pun..try mkn udang yg dlm laksa tu pn rasa nak termuntah…terlalu byak rempah and perut dh sebati dgn laksa kedah…tapi mee kolok dia boleh telan dgn nasi lambai..

      1. mya Post author

        mungkin la kot setengah orang perut nya tak tahan dgn makanan yg berempah sgt..
        takpela, mee kolok pun sedap. akak suka

    4. OLive

      AkU da p kch 4kali,tiap kali p sAne bnda 1st akU aim laksa swk kt rstaurant mdm Tang..perhhh
      nk wt bsnes laksa swk kt sbh ar.. 🙂