Blogger.com akan ditutup?

Hari tu blogwalking aku perasan ramai blogger buat entry pasal ni.
pasal blogger.com akan ditutup.
ye ke eh?
harus aku tak pasti akan kesahihannya.
tapi aku share jugak la kat sini in case ada yang belum tau ke kan.
mencegah lebih baik dari mengubati.
eh?

Blogger.com telah mebuat sesi membaik pulih laman web berkenaan sejak 11 mei 2011, namun sehingga kini proses tersebut masih belum lagi pulih sepenuhnya. Spekulasi pun mula beedar di internet dengan khabar angin bahawa ini lah proses pembaik pulih yang paling lama dalam sejarah blogger .com dan timbul rencana bahawa laman web berkenaan akan ditutup pada 25 Jun 2011.

Seperti yang dikatakan di laman web Softpedia, Memang benar akan dilakukan penutupan pada bulan June akan datang. Tapi tenang dulu, Layanan Blogger yang di tutup tersebut bukanlah secara keseluruhannya, melainkan akaun blogger lama yang mendaftar sebelum tahun 2007.

Sebelum Blogger.com di ambil alih oleh Google, laman web tersebut menggunakan sistem akaun mereka sendiri sehingga tahun 2006. Setelah proses pengambil alihan dilakukan. Pengguna diminta melakukan pemindahan pada 2007.

Selama empat tahun, Ternyata intergrasi tidak dilakukan secara automatik sehingga pada akhirnya blogger.com memutuskan akan menghapuskan akaun bagi pengguna lama.
Bukan hanya akaun lama yang di berhentikan, bahkan blog yang mempunyai hubung kait dengan pengguna lama juga akan dihapuskan jika pengguna tersebut tidak melakukan pemindahan ke sistem yang baru sebelum 25 Jun 2011 ini.

Sebelum ini, Google juga menghadapi masalah yang sama di YouTube dan telah mengeluarkan peringatan serupa baru-baru ini. Mereka meminta para penggunanya untuk memiliki akun Google terlebih dahulu.

Dari infomasi semasa, pihak google akan memberi keterangan lebih lanjut sebelum penutupan dilakukan sebelum 25 Jun 2011.

kalau kata blog yang mendaftar sebelum 2007 je akan effect, ermm maknanya blog lama aku pun terlibat lah eh?
sebab aku rasa aku register blog lama tu dalam 2005 kot.
sebelum tu aku guna blogdrive.
eh hidup lagi ke pun yer blogdrive?

sesiapa yang tau details pasal ni cer citer tengok.
betul ke idak.

22 thoughts on “Blogger.com akan ditutup?

  1. blogdrive ada….
    tapi cam lembabsss sikit…
    dan application dia tidak friendly user..
    tapi ila suka kat sana gak….
    kalau tau coding bestlah
    yang jenis tak tahu coding cam ila
    jenis amik mudah…cam ila gak
    cam pemindahan ke blogger ni lagi efficient..

    btw…tetiba kan ila tak paham
    maknanya blogger ditutup ke ape yek Maya?

    • tu la tak pasti la ila. takpela tunggu je tgk sampai hujung bln.
      kdg2 rumours ni semua pun tak boleh pakai kan

  2. teringin jugak nak ada hosting sendiri tp sekarang really tight on budget…hehe
    *jom kita pi perth nak tak, autumn mac next year..*

    • utk mengelakkan rasa gundah gulana, mmg better ada domain dan hosting sendiri kot

  3. gamaknya kena import/export blog lama la kot eh?? aiyorrkkk.. banyak nya nak buat tuh.. hiks

  4. hari tu if masok blogspot.com xleh gak ? tp so far blogger.com ni okay lagi kot.
    er url beza eh hehe

Comments are closed.