Puncak 101 Taipei

kena naik tingkat 5 untuk gi observatory.
harus kena beli tiket yer anak anak.
tiada yang percuma di dunia ini.
masa nak beli tiket ni aku agak bengang.
sebab note NTD500 aku tak boleh pakai.
katanya taiwan dah keluarkan note baru, so yang lama nie takleh pakai.

gila ko tak bengang. aku ni malaysian, bukan taiwanese..
haruslah aku tak tau mana note lama note baru bagai.
dah sah sah money changer yang bagi kan.
tapi idok ler aku marah minah tu. aku ngomel dalam hati je la.
kena pi bank of taiwan plak tukar nanti huh.

tiket berharga NTD400, ermm lebih kurang RM45 la kot.
mahal kan..
tapi dah sampai taipei takkan taknak naik kot. rugi lah..
ada locker free kat sini, so kitorang sumbat bekalan dalam ni.
kalau takde, naya jer tak boleh naik kan..

naik lif tak sampai 45 saat dah sampai kat tingkat 97.
tak leh naik ler sampai tingkat 101. dah procudure nya begitu.
kalau tak boleh sampai tingkat 98 tapi ada maintenance plak masa tu.
97 pun 97 la.

mana mana observatory platform pun mesti ada teropong cenggini kan.
so meneropong lah kita.


: : pemandangan yang superbb : :

nampak tak benda alah hitam yang aku pakai kat leher tu?
tu kira cam bantuan pendengaran untuk ko dengar segala informasi pasal tempat tempat kat taipei nih.
ko kena tekan nombor, pastu diri kat tempat yang ko nak tau tu, ada la nanti suara explain. gitu la lebih kurang.
tetiba cam malas dan pening nak taip. heh.

the world fastest elevator.  1,010 meters per minute.
ko penah naik? aku penah *sambil buat  muka berlagak tak hingat.
dibuat oleh toshiba yer. syabbas toshiba.

nie kalau ko nak kirim poskad dari atas.
tapi bab family friend lover tu aku rasa sesaja je kot.
sebab kalau bebetul diorang kena tambah satu lagi, iaitu SCANDAL.
berani?

masa nie aku dok cari peta taiwan.
mangaiii bapak keciknya hoh.
kalau taufan tsunami datang, memang selamat dikelepet nya taiwan nie.
huhu nauzubillah…

konon konon cam jalan atas awan gitu.
nie rasanya dari tingkat 97 nak keluar ke lif kot.
cantik tau..

sempat singgah kat kedai souvenier.
berejam rejam kitorang dok membelek barang dalam nie.
compare harga semua bagai.
aku rembat poskad kayu ngan FM sikit kat sini..

jom turun, kita ke destinasi seterusnya…

10 thoughts on “Puncak 101 Taipei

  1. mya masa ni suhu bpr darjah celcius? tgk amoi belakang tu tahan betul dia..pakai skirt pendek je…

    • masa ni tak silap dalam 15 gitu..
      amoi tu mungkin dia simpan coat dia kat mana2 kot.. sbb ni dlm building kan..
      sejuk kurang sikit..

Comments are closed.