Inculcate Positive Spending Habits

korang boros tak?
aku dulu dulu agak memboros.
tapi semenjak meningkat dewasa nie sikap boros sudah ku kikis.
kadang kadang sampai tahap kedekut pun ada. muehehhe…

tapi ko jangan salah paham kedekut macam mana plak.
contoh kedekut macam takmo bayar packet data handphone. *sambil jeling kaktin.
juga takmo bayar sports channel kat astro.
kesian laki haku tiap kali nak tengok bola kena pi mamak.

juga kedekut untuk membeli gadjet yang mahal seperti handphone.
baju seluar bra sepentot dan sebagainya.

tapi takde la kedekut sampai nak belanja kawan kawan sesekali pun takleh.
dan takde la jugak kedekut ngan kengkawan sampai seringgit dua pun nak berkira. gitu.

aku nak share ngan korang kata kata hikmah berkenaan spending habits.
nie semua aku amik dari kalendar AKPK.
so sesapa yang ada kalendar AKPK harus ko pun dah baca kata kata hikmah nie kan.
sharing is caring 🙂

1. Never Spend your money before you have it -Thomas Jefferson

nie aku gak la nie kadang kadang.
selalu pikir macam ok la bulan depan dapat duit OT, dapat duit flexi, boleh la kot kalau nak beli kasut nie..
hah walhal duit belum dapat lagi kan..
ko dah berangan begitu begini.
makanya mari kita ramai ramai cuba kikiskan tabiat ini.
jangan berbelanja selagi duit belum di tangan ya…

2. Never buy because it is cheap, it will be dear to you -Thomas Jefferson

nie pun aku buat jugak.
gi jalan tengok sales sana sini.
walaupun cam barang tu ko tak perlu kan pun.
tapi sebab katanya seringgit dapat 3, terus ko nak beli jugak jugak.
so walaupun murah ko kena pikir dulu sebanyak lapanploh kali adakah ko perlu barang itu atau tak.
kalau tak perlu, diberi free pun ko jangan nak amik.
eh free? kalau free harus lah amik kan.. he he he…

3. Here is a simple but pro found Truth. You cannot get out of debt by borrowing more money -Jerrold Mundis

Alamak. Sentap uollssss….
haku la tuuuuu…
selalu cam nak amik loan A sebab nak settle kan loan B.
pastu amik loan C sebab nak settlekan loan D.
ujung ujung adooooo…
loan A, B, C, D semua tak settle… cena cena cena????

4. You must trust yourself more than you trust anyone else with your money -Suze Orman

ini sesuai untuk orang yang masuk skim cepat kaya nih.
tak pun MLM.
duit yang ko ada tu, dari ko bagi pada orang untuk invest cara yang samar bayangan, baik lah ko invest kat jalan yang benar terang lagi bersuluh.
aku so far so good tak penah la lagi terjebak.
tapi terjebak ngan orang pinjam duit tapi tak bayar, haaaa selalu jugak la..
sadis…

5. The credit card is like a kitchen knife, it has many benefits, but if used wrongly, you can cut yourself -AKPK

errr errr errrr… aku memang tengah dibelenggu hutang kad kredit sekarang nih (matikk la statement membunuh diri)
tapi pun dalam masa yang sama aku tengah pepelan kayuh nak settlekan sikit demi sikit…
konon selalu dapat bonus nak settle, nak settle, nak settle..
tapi asyik la terbelanja nak pi vacation sana sini..
ini memang tabiat yang aku tak dapat nak ubah oh…

actually ada banyak lagi kata hikmahnya.
aku petik 5 sudah. ini pun dah cukup patutnya buat aku insaf.. tsktsktsk…

23 thoughts on “Inculcate Positive Spending Habits

  1. aku spend nearly hundred beli mag every month, tapi ujung tahun aku pungut smua jual kat paper lama huhuhu walaupon ciput tapi dapat gak pulangan balik selain ilmu <- ilmu katanya

    ps: Good tips nyah, syabas (P)

  2. tapi betul la..dulu nor pun boros. bila anak² dah sekolah baru terasa duit tu macam air je. skrg ni tengah kawal perbelanjaan..shopping bila perlu je

    pasal kad kreadit tu..ala..kiter sama la. ihihih..pelan² settle kan.

    • sekali terjebak ngan credit card nie payah nak keluar kan..
      ok kak nor.. pepelan kita kayuh he he…

  3. kty dulu pun boros jugak..seiring usia dah jadik veteren ni dah pandai jimat2..

    dulu pun ada pakai cc..lepas tu ada terover gak .lepas amik vss dr co lama , kty udah bayar kesemua utang cc. .., skrg tak pakai cc dah takut..nak pakai ..sbb skrg keje kerani cabuk gaji kecik..cukup2 makan je..

  4. saya juga suka menshopping.tapi suka pakai cc sbb leh collect point byk2… tapi dapat gaji kena siap2 bayar lah.. kalau tidak ke AKPK lah jawabnya..hehe

  5. bab ni mmg sadis sket, dulu sy pakai supplementary cc hubby pastu terover terus kena tarik balik, skang lau nak guna jenuh kena kena bagi alasan berkajang baru dpt….hukhukhuk

    • encik z takde credit card. sy tak bg..
      kalau apa2 guna sy punya jer.. pastu baru sy nuntut duit kat dia 🙂

  6. bagus tips ni dear, dedolu akak pon boros, tp dh ada anak ni, sume nak kena kawal…heheheh. tp ada sesetgh tu xleh nak dielakkan g… nak2 tang yg dapat pree tu, payah nak di tolak… muahahaha

  7. klau dah terjebak ngan cc ni mmg payah nk benti..bulan2 bayar jelah interestnya…duk bg kaya bank..ntah bila nk habis pun tatau….huhu

Comments are closed.