Blog Maya Dot Com

Struggling to be a better Muslimah

Mari Belajar Bahasa Thailand

kawan kawan dok tanya, gi candle light dinner kat mana malam birthday aku tu?
ishh idok ler candle light dinner bagai.
keluar makan biasa sahaja.
sebab malam tu nak nonton filem khurafat, so dinner kat dalam wangsa walk mall sudah.

oleh sebab birthday aku, so aku boleh pilih mau makan di mana.
so ke mango chilli kita yoksss…
kali kedua aku makan kat sini. makanan thailand yer anak anak.


: : menu : :


: : mango tango & air suam : :

mango tango nie likat tau.
ko boleh rasa cam ketul ketul mangga lalu kat tekak ko.
tapi dont worry, insyaAllah takkan tercekik.
kalau tercekik jugak, salahkan ku. jangan salahkan ku yer.

aku ngan encik z memasing amik combo.
ada nasi, kerabu mangga dan satu pilihan lauk.
encik z amik green curry prawn.
aku amik beef black pepper.


: : nyam nyum nyam. jemput makan anak anak : :

baru 2,3 suap.. tetiba…
green curry prawn encik z sudah terbalik tertonggeng.
tertumpah la uolls..
encik z kata licin mangkuknya.
tapi sib baik sikit jer pun.
terpaksa la tukar meja.

hoh orang tua kata tukar tukar tempat makan nie nanti kahwin banyak yer.
encik z, ko jangan gila gila nak kahwin lain bagai yer.
langkah mayat ku dulu.
ewah.. kemain ko mengawaskan laki ko yer normaya.
kalau dia nak kahwin jugak apa ko nak kata??
katakanlah katakanlah *tetiba masuk mood hazami

eh kami amik dessert ini juga.
mango with sticky rice. sedapp…
tapi sedap lagi yang aku pernah makan kat thai fair dulu.
ah tapi tak kisah lah mana sedap tak sedap.
ngap ngap sudah..

sebelum balik, sempat aku ngan encik z poyo poyo berborak dalam bahasa thailand. berpandukan perkataan yang tertera di dinding restoran.

tadi saya hue. sekarang tidak lagi.
khop-khun yer awak sebab belanja saya makan.
phom rak khun..

makanan kat sini arroy jugak yer.
dee-mak!

pasti la. sebab itu saya chawp makan kat sini.

selamat hari jadi awak.
saya doakan awak
suay setiap hari.

suay yer. bukan suweiii…

kalau ko terror, ko translate lah yang aku merah kan itu.
kalau berjaya translate, ko dah lulus tukar warganegara thailand.


Categorised as: Birthday | Encik Z | Jalan-Jalan Cari Makan

Comments are disabled on this post


12 Comments

  1. watie says:

    hahahahahahhahaa….u really make my day lah mya

  2. alinac says:

    hik hik hik

    sukanya

    lapar la makanan siam T__T

  3. Suriaamanda says:

    sumpah x leh nak translate..poning…

  4. payiet82 says:

    Org siam suka makan mangga gamaknya ek, dari kerabu, air sampai ke pulut, smua mahu dibaham dengan perisa mangga.

  5. cikdaun says:

    mya.. ni kedai fav aku. Tapi kat giant kinrara laa.. :)

  6. fieza says:

    aduh…..dapt separuh jer tinggal lagi suay tu tak dapat nak konfom kan…..huhhhhhhhhhhhhh………………