Dress Kaftan Putih Yang Bertuah

jumaat lepas pergi hi tea puspanita kijang kat lanai.
hi tea start pukul 5 petang. tapi dari lepas lunch lagi kepala aku dah berdenyut denyut migraine.
aku saspek aku memang dah tak boleh nak pakai apa apa aksesories la atas kepala.
terutamanya cekak rambut. mesti pastu nyut nyut sakit kepala. huhu.

sampai lanai, terus register.
dapat doorgift benda alah dibawah.
taktau namanya apa. tapi ianya adalah cangkuk yang orang perempuan selalu guna cangkuk beg bila gi makan/dinner.
so takde la terabai beg tu di jalanan.
of coz la suka sebab tak pernah ada kan..

mintak tolong anita cop kan tempat sebab dia datang awal.
aku ngam ngam kul 5 petang jugak baru muncul.

makanan super duper banyak tapi aku cam tak berapa lalu lah.
sakit kepala!!!
so makan laksa johor dan aiskrim saja.

sesambil makan, sesambil mc buat annoucement lucky draw.
nama aku naik lucky draw. alhamdulillah :)

dapat set towel kecik yang comel warna biru.
tapi aku ingat nak let go lah. sebab kat rumah pun dah banyak sangat towel kecik.
sapa nak? ;)

aku pakai dress kaftan warna putih ada bunga bunga kecil di dada dan pinggang.
dress nie aku beli kat jalan TAR jer. RM120.
benarnya aku beli nie nak pakai masa adil bertunang nanti.
tapi pikir pikir, ok jugak kalau pakai untuk hi tea puspanita nie.
so kasik sarung sudah.
walaupun amatlah payahnya nak jaga kesucian dan kemurnian warna baju nie.

masa kat office macam-macam oh orang bagi gelaran kat aku.
pontianak la, puteri bunian lah, snow white la, tok ti wanna be lah…
wareva. gagagagaga…

eh ada lagi. kali nie dari pandangan tepi plak.
saja nak bagi ko tengok banyak banyak.
meluat? menyampah? nak muntah?
salahkan ku. jangan salahkan kuuuu…

eh eh ada lagi.
sekali sekala poyo poyo kat blog sendiri.
tak salah kan…
eh ye ke sekali sekala aku poyo? bukan selalu ke? hikss…

ok aku ada cerita nak cerita nie.
meh sini dekat dekat sikit. aku nak bisik.
kang cerita kuat-kuat, orang kata defensif pulak.
ermmm.. defensif kah aku?

masa tengah makan-makan tu, kak shikin datang kat aku.
dia kata puan M bukan nama sebenar, seorang director yang gorjes sudah berkenan dengan dress aku ini.
lalu dinominate lah antara top 3 best dress..

terus aku cam.. alaaa.. kak shikin tak payah lah..
dress saya nie bukan ada bunga sangat pun.

oh yer lupa nak bagitau kan, hi tea nie tema nya bunga bunga.
so memang ko kena pakai baju bunga bunga lah bagi nak dapatkan best dress yer dak.

tapi kak shikin insist. 3,4 kali dia datang tempat aku.
dia kata puan M berkenan sangat.
terus kak shikin carikan aku bunga.
haaa tu yang tersangkut molek kat telinga aku tu, kak shikin la suruh pakai tu.
dia siap suruh gi mekap tacap tacap lagi.

aku pun sebab apa, aku dah tau dah peel orang orang office aku nie.
kang kalau aku naik stage, sure ada sok sek kata ek eh macam mana si mayah sopiah tu boleh dapat best dress plak. takde bunga pun kat baju dia’
aku yakin mesti ada punya sok sek cenggitu.

and guess what, memang ada ok.
hari isnin hari tu dah sampai sok sek pun kat telinga aku.
kata dress aku takder bunga segala.

susah kan ceni. walhal bukannya aku yang hadap calonkan diri sendiri.
bukannya aku yang muka tak malu terhegeh hegeh nak naik atas stage.
dah orang calonkan secara baik.
takkan nak tolak mementah. kang dikata kekwat plak.

kak shikin kata, dah takde orang lain yang outstanding pun.
semua pakai baju biasa biasa jer.
yang agak agak luar biasa cuma aku, anita ngan sorang minah nie.
pikir pikir… sokayyyy la… tak rugi apa pun kan.
tapi kalau ada yang termuntah darah menyampah ke apa, sekali lagi… salahkan ku.. jangan salahkan ku…

pemenang dipilih berdasarkan tepukan dari para tetamu.
aku dapat tepukan paling sikit. no heart feeling bebeh.
adat la kan pertandingan ada menang kalah.
walaupun kalah sorak, tapi aku tetap menang di hati puan M yang gorjes berambut lawa itu :)
tq puan.. :)
ok aku defensif. :p


1st runner up & 2nd runner up.
myself & anita.

ek eh erin pun ada.
erin buat performance hari tu.
nyanyi lagu o la la.. eh bukan bukan. bukan lagu KRU tu.
lagu fransica peter kot.
sedap suara dia. mersikkksss… sukerrrr…

kak ejan ngan ikin pun ada jugak.
tq ikin sebab tolong snap kan gambar aku lawa lawa.
tak sia sia ko kawin dengan photographer. ek eh.. hehehe..

with kak feez, pengacara majlis.
kak, saya tau akak serba salah masa nak annouce pemenang tu kan..
no worries kak. saya berfikiran terbuka. ^__^

hadiah kemenangan ku..

set crabtree evelyn.
ada shower scrub, losyen & bedak talkum.
benda dia best sangat. rasa suci jer bila pakai.
dan of coz wangiiiiiii…

with kak shikin.
tq for everything kakak.
love u! muahsss…

last but not least. gambar saya lagi :)
hari jumaat yang tenang, indah dan bahagia.

mungkin 10 orang tak suka kita, tapi tak mustahil 100 orang suka kan kita.
mungkin 10 orang mahu kita jatuh, tapi tak mustahil 100 orang akan memberi semangat untuk kita maju.
mungkin kita rasa kita tak punya apa-apa, tapi sebenarnya kita jauh lebih baik dari mereka.

kakred, terima kasih atas nasihatmu.
ya benar, sabar itu indah :) sungguh indah :)

51 Comments

  1. cunnnnn ar kak mya kaftan putih tue..
    tmbh lagik ngan bunga chumelss kat kpala tue..
    sib bek ada selit bunga finkkk..
    ala kak, org yg dok sok sek belakang tue, menjeles tahap gaban lar tue coz x terpilih kan..
    kalo nk terpilih, pakai lar lain dari yang lain..
    yg boleh buat org nk pandang ko jer kan..
    abaikan je org mcm tue..
    ayat akak yg last tue mmg betul kan..
    kalo sorang tak suka kte, tak semestinya yg lain2 tak suka kita jugak kan??
    u go kak!
    =)

  2. x per la kak..puan tahu sapa pemenangnya..kalau ada yang tak puas hati tu sebab diorang dengki and xde inisiatif nak bertanding..biasalah adat bertanding menang kalah..but seriously..baju akak lawo giler…

  3. Jue kawan sekolah ko

    alah maya… ko kasi lantak jer apa org nak ckp… dorang semua tu dengki iri hati.. konservatif punya malaysian race (erk! aku ckp nih sebab benda ni applies kat semua individu x mengira bangsa ek… bukan racist tau!)

    yang penting ko dah mandi pakai set crabtree and evelyn tu…. haibat.. bagai di sorga!

  4. purpledi

    sungguh suci..sungguh murni..hehe
    dah la x ikut tema, pastu org lain terpilih, jeles plak..
    ntah ape lah punya peel…

    yg 1st tu overler kak..(mati aku kalu dia bc ni)

    k.maya sweet n simple..

    i loike.. :)

  5. waaaa cantiknya baju dia..
    hehe..
    ala tak kisahler orang kata apa..

    dorang tuh jeles benarnya.. hehe..
    apapun u look so hmm what is the best word ek
    so nice n suci gitu.. so mayalah..

  6. Biarkan.. biarkan… ape pon org nak kata… tak menjadi kudis pon dihati atau pon di dalam hati.. ceewaaaaaahhhh!!
    Yang penting akak sangat santekkkkkkkkkkkk!!!
    Suka tau dress kaftan tu… Lala dari hari tu teringin gila nak pakai.. cuma tak gila jer lagi… tp lala ni kan gumux… nanti kang kalo pakai, haruslah GEDOBOO tak hengat!! tp satu hari nanti tetap nak cube gak dptkan.. hehehhe! *nk jugak tu!*

  7. nak gak towel tue…huhuhuhuh…

    cantik la akak pakai baju tue mcm puteri bunian…simple but nice..harga pun berpatutan…

  8. ai love kaftan..suka sangat…selesa untuk orang saiz cam ai ;)
    gambar last tuh memang nampak comel..cantik!..tunggu gak kalau ada gambar u buat pose depangkan dua-dua belah tangan..mesti gempak..tambah lagik gelarankan..hehehhe!..pe2 pun dress tuh mmg cantek..putih sesuci airmata ibu…fuhhhh!!

  9. Tahniah Maya…

    Cantik baju tu…i dah pernah usha baju design mcm tu kat FB ramai gak jual…tapi fikir banyak kali nak beli disebabkan takde kepentingan untuk sy pakai…yuer la tak g dinner ker or secretaries week ker…tp baju cam tu jadi flower girl pun sesuai…sbb putih :)

  10. btw, yg menang tempat pertama tu pakaian dia very outstanding…saper tu Maya? rasanya tak kenal la…chinese ek?

    Erin mmg terror nyanyi…dah pernah dgr dia nyanyi masa pertandingan karaoke JPK suatu masa dulu…masa tu i still kerja kat BNM lagi…i join sbb tengok MR. Hubby masuk gak…sekali tgk si Erin pun masuk nyanyi…best suara dia…

  11. mya

    nakmakancoklat (kesiannya nama ko)
    ko nie ada kena mengena ngan minah bunga tu ke? bersungguh2 backing nie.
    walhal entry aku nie bapak nya haihh dah lama.
    ko peminat aku eh.. rajin plak cari archive.

    ko sorang je kot ckp baju aku mari melawat orang mati?
    org lain tak cakap pun… kesian ko.. buta fesyen…
    no heart feeling eh..

Comments are closed.