Losing A Friend

banyak kali dah sangat anna dok bercerita pada aku hal rumahtangga dia.
every time pun tentang mak mertua dia gitu. bapak mertua dia gini.
ipar dia terhapa, biras dia mengarut.
suami dia dot dot dot…
aku dengar tanpa ada sebarang rasa jelek di hati.
tapi of coz tak molek aku nak mengapi kan dia lagi.
bak menyimbah minyak pada api yang sedang marak.

aku cuba bagi dia semangat nak bersikap positif.
banyak kali. terlalu banyak.
tapi every time pun dia menolak. dia tetap dengan pendirian dia.
tetap merasa dia adalah betul.

sehingga lah di suatu hari, aku menegaskan dia tak patut buat begini.
menceritakan keburukan dan keaiban suami.

u guys guess what? dia menempelak aku dengan berkata ‘macamlah kau tak pernah cerita keburukan bekas suami kau dulu!’

oh.. aku sangat tak sangka anna akan berkata begitu.
yup aku mengaku aku pernah melalui krisis rumah tangga yang hebat satu ketika dulu. yes dan aku admit aku juga pernah berkongsi cerita dengan anna.

anna mematikan perbualan kami.
aku kira itu perbualan kami yang terakhir.
i never heard about her anymore since that day.

but i do have my own perception.
paling tidak, aku sudah bercerai dengan bekas suami aku.
dan aku tidak perlu menanggung dosa lagi dengan dia dan keluarganya.

tapi anna? still attached dengan suami dan keluarga mertuanya.
dan masih lagi menjaja cerita tentang mereka.

aku bukan penasihat yang baik. not at all.
but i guess kadangkala kita perlu berterus terang apabila ada yang tak kena.
tapi tu la, bukan semua orang boleh terima bila kita berterus terang.
lebih-lebih lagi kawan sendiri.
bila sekali kita cakap, and kawan taknak dengar, i guess that is it la.
then terpulanglah pada kita untuk terus berkawan or stay away.

nobody’s perfect. begitu juga saya.

this is for u anna

Losing a friend is a time of sadness and mourning. We don’t know where the friend has gone, but he is no longer here to be your friend.
The things that you shared and have done together may be forever in your memories, but that friend may be lost forever. How can you go on without your partner in crime.
Life may seem as if it will never be the same, and the truth is it won’t. Take the time to mourn this friendship, but also know that there are other friendships waiting to be formed.

Source: Lost Friend Poems – Poems about Losing a Friend http://www.familyfriendpoems.com/friend/lost-friend-poems

10 thoughts on “Losing A Friend

  1. alahaii sedih lak sy baca poem tu… 🙁
    sy pun cam hampir2 nak lose seseorang kawan je ni *sobs*
    same2 lah kite bersabar ye kak maya. 🙁

Comments are closed.