Sanggul Arab. Adakah Ia Haram?

artikel nie aku dapat dari forwarded email.
dan aku rasa ianya sesuai untuk dikongsi bersama.

It’s a trend nowadays that many muslim Malaysian women are into the new hijab wearing i.e. wearing a shawl-like syrian style hijab. I posted on my Fb status recently stating that I too, would want to wear the syrian women hijab style with high bun but unfortunately my hair is short thus cannot tie or do a bun at all.I also received few suggestions to buy fake buns online or at Arzu, KLCC.

I used to study in an arabic-medium school and had learned that when you wear tudung, you’re not supposed to show any indication that your hair is long by tying your hair really high/do a bun until men can notice the presence of your long hair eventhough you wear your cover/hijab. That defeats the purpose of wearing a hijab.However, I can’t remember the hukum whether it’s haram or harus or makruh.

Being curious, I googled about this sanggul arab issue and found the hadith related:

Quote::
“ akan muncul dalam kalangan umatku di akhir zaman, kaum lelaki yang menunggang sambil duduk di atas pelana, lalu mereka turun di depan pintu-pintu masjid. Wanita-wanita mereka( isteri mereka atau anak perempuan), berpakaian tetapi seperti bertelanjang ( nipis&ketat). Di atas kepala mereka pula(wanita) terdapat bonggolan (sanggul atau tocang) seperti bonggol unta yang lemah gemalai. Oleh itu laknatlah mereka semua. Sesungguhnya mereka adalah wanita-wanita yang terlaknat”– hadith riwayat Ahmad , jil.2, ms. 223.

Rasulullah s.a.w bersabda:

Quote::
“dua golongan penghuni neraka yang mana aku sendiri belum pernah melihat keadaan mereka didunia: golongan yang membawa cemeti seperti seekor lembu lalu menggunakannya untuk memukul manusia dan juga kaum wanita yang berpakaian seperti bertelanjang, menggoyangkan badan dan berlenggang-lenggok, kepala mereka ada suatu seperti bonggol di kepala unta yang bergoyang-goyang. Mereka tentu tidak akan memasuki syurga atau mencium baunya sedangkan bau syurga itu dapat dihidu dari jarak perjalanan begitu dan begini”

–hadith riwayat Muslim. Hadith no 212-

I would say that I was tempted at first as I saw some women/celebraties/tv presenters looked really pretty wearing the syrian style hijab with high sanggul/bun. Sometimes, bila nak cantik, manusia selalu lupa pada hukum walaupon dah belajar.I am one of them. Bila nak buat benda jahat, laju je.
Anyway, in wearing hijab,niat perlukah menghalalkan cara? I dare not jatuhkan hukum or say that it is haram wearing the fake sanggul arab.However,at the moment, I’ll just forget about buying the sanggul arab thingy.

sebelum nie aku dengan idajelita pernah jugak la borak-borak hal sanggul arab nie. dan kami ada berbalas email jugak.
aku edit dan copy untuk pengetahuan kita bersama.
yang buruk dari aku dan yang baik dari Allah SWT.

tapi i selalu ingat sanggul bonggol unta dan kain yang meleret. …. perlu dijauhi.
kedua2 ni melambangkan kesombongan bukan kesederhanaan.

cuba kita lihat kalu sanggul dah tinggi, bontot dah tonggek..tentu diperhatikan…tak..kan takde rasa riak…

kain yang labuh meleret…contoh yang senang tengok baju klasik perempuan eropah dulu…lagi kaya..lagi labuh kain akan meleret..melambangkan kekayaan dan kesombongan sebab status yang dia bawa…
so perlu ke seorang muslim ada perasaan gitu…bukan ke kita perlu sederhana….dr semua aspek…. bagus ke bila pakaian yang kita pakai tak boleh bawa sembahyang sebab dah meleret tahi apa kita sapu ..kita tak tahu…

– yang ni ada satu hadis yang boleh disandarkan tentang paras labuh pakaian sembahyang, boleh gak refer hadis tentang riak

dan i jugak tengah berfikir-fikir sebab dalam kubur tu, ada soalan pasal n nape pakai baju buruk bila manghadap Allah, sebab baju cun i dah tersorok dalam telekung buruk

pakaian seorang muslim adalah pakaian yang boleh dibawa sembahyang. – yg ni i quote masa dengar talk dalam Ikim.FM

and i nak kongsi satu utk kengkawan… jika terjadi la sesuatu masa kita dlm hutan atau darurat dan telah tiba waktu solat dan solat itu wajib. tapi pakaian kita telah koyak atau aurat solat telah terdedah, ia boleh la ditutup dengan tanah atau masuk dalam air untuk solat.
air kolam, sungai tadi jadi pakaian kita… – ni pun i dgr IKIM.FM…

renung-renungkan… dan selamat beramal 🙂

20 thoughts on “Sanggul Arab. Adakah Ia Haram?

  1. Salam, sekadar untuk pertanyaan, menurut hadis yang berkaitan tu, saya just curious kalau sanggul tu dari rambut kita sendiri n bukan sanggul palsu, tu pun diharamkan ke? n hadis tu merujuk kpd mereka yg memakai tudung, or tidak memakai tudung or kedua2 nye skali…kalau dapat penjelasan dari alim ulama’ dan pakar hadis lagi bagus…jadi kita tak lah tertanya2 lagi..

  2. salam, just untuk merungkai kekusutan mengenai sanggul ni, berkenaan dengan hadis yang berkaitan, saya nak kepastian ia ditujukan kepada mereka yang bertudung sahaja, atau yang tidak bertudung, atau kedua2 skali…
    kalau sanggul tu bukan sanggul palsu, iaitu bila bertudung, kita menyanggul rambut kita, adakah ia dikira haram juga?

    saya pasti ramai yang keliru, n if dapat penjelasan dari alim ulama’ or pakar hadis lagi bagus…
    TQ

    • Salam,

      Saya sedang blog-hopping ketika membaca blog ini dan terpanggil untuk meninggalkan comment di sini. Saya hanya hamba Allah yang biasa dan bukan terdiri daripada cendekiawan-cendekiawan agama hebat, tetapi saya memberi pendapat berdasarkan logik fikiran dan hukum asas menutup aurat yang telah diperintahkanNya.

      Pada pendapat saya, maksud hadis berkaitan adalah jelas ditujukan kepada semua muslimat yang mana wajib menutup aurat seperti yang diperintah oleh Allah, i.e. bertudung mengikut syarat-syarat yang ditetapkan, memakai baju yang tidak jarang dan tidak mengikut bentuk tubuh badan etc. Jadi di sini, saya percaya tidak sepatutnya timbul persoalan kepada siapa (baik yang bertudung mahupun tidak, adapun yang tidak bertudung itu sudah jelas berdosa kerana tidak menutup aurat rambutnya) hadis ini ditujukan kerana sudah terang disebut golongan wanita yang berpakaian seperti itu (yang tidak menutup aurat dengan sempurna) dilaknat oleh Allah.

      Percaya dan ikutilah suruhan Allah, iaitu apabila ditegah, maka janganlah dibuat, kerana Allah Maha Mengetahui. Periksa niat asal kita mahu memakai sanggul samada palsu atau tidak, sudah pastinya tujuannya untuk kelihatan menarik, bukan? Walhal kita disuruh menutup aurat untuk mengalihkan perhatian daripada kita, bukan untuk mengalihkan perhatian kepada kita. Jika berambut panjang, saya rasa kalau tak nak digunting, sorokkanlah sebaik mungkin supaya tidak kelihatan seperti bonggol unta seperti disebut dalam hadis tersebut.

      Wallahua’lam.

  3. x taau plak ade jual fake bun tu…
    act., i tgk x cantik pon pkai tudung ade sanggul tinggi camtu…

  4. aritu ade jumpe satu hadis, tapi sebab jumpe kat internet punye psl, jadi ragu-ragu. Dah jumpe article ni, kirenye konfiden la jugak. Thanks ye 🙂

Comments are closed.