Rosemary Chicken Marinade

salah satu benda alah yang aku dapat masa show agnes monica boneka tu ialah benda alah ini.
rempah untuk marinade ayam.

so hari selasa hari tu gigih lah aku bangun pepagi alam untuk marinade kan benda alah nie. tau je la kan kalau semua hal ehwal mermarinade, kena marinade lama. baru makanan akan jadi lebih sedap dan lazat.

bahan-bahan yang diperlukan ialah ayam la of course.
tapi kalau ikut dalam panduan resepi nie, dia maksudkan seekor ayam laksana ayam belanda tuh.
tapi aku gunakan ayam yang dah dipotong-potong.
belasah je la kan. janji ayam, bukan kucing mau pun landak.


: : geli plak nengok ayam nie. heh : :

lepas marinade, aku terus masukkan dalam fridge.
bau rempah nie cam bau rempah ratus kat spa la.

balik je kerja, keluarkan dari fridge, biarkan dalam 10 minit gitu.
bagi hilang segala apa yang terkeras.
kemudian masukkan je terus dalam oven pemberian payiet & nikolas.

dimasak dengan suhu errrr… errr… tak ingat. i’m sorry.
selama 30 minit.
kalau seekor ayam kena masak 50 – 60 minit.
ni sebab tak sampai seekor, tu yang masak 30 minit sajorkk.

sementara tunggu ayam masak, encik z sudah buat telur dadar style sendiri.
dia letak tomato kekecik dalam tu. setap!
apo? tak reti goreng telur dadar? ish ish ish. ko memang kesian.

selepas 30 minit, ayam pun selamat dimasak.
walaupun rupanya lawa, tapi rasa dia tak kick lah.
macam terasa-rasa ko makan kunyit rempah ratus yang untuk lulur kat badan.
seriyus..

tapi kata encik z, dah itu rezeki kita malam tu.
so terima lah seadanya….. gitu….

12 thoughts on “Rosemary Chicken Marinade

  1. Mencari fotografi perkahwinan termampu? Fotografi perkahwinan di luar sana berharga lebih dari RM1000? Kini tidak lagi, dapatkan fotografi perkahwinan serendah RM 199 sahaja!

    Dengan hanya RM199, anda akan mendapat :
    – Sticky album 13 x 13
    – Liputan eksklusif selama 5 jam berterusan
    – DVD untuk 120 foto yang diedit dan ditouch up
    – Dikendalikan oleh seorang jurufoto Senior (bukan junior, bukan budak baru beli kamera)

    SMS saya di 012-2994398 dan layari laman blog http://www.myweddingmoment.com untuk maklumat lanjut!

    facebook
    http://www.facebook.com/amirsya

  2. rasanya elok kalau ayam tuh dimasak secara terbuka..tk yah bungkus2..kalau berbungkus selalunya akan berair kuar dr ayam tu..wat cam ala-ala bbq..ai penah buat juz letak jer atas tray oven tuh..then pakai garpu golek & pusing2 ayam tuh bior masak serata..nk lg sedap letak lemon kaler kuning tuh..sedappp
    .-= Nur´s last blog ..Ngidam makan kerang goreng…. =-.

    • ai dh ckp dgn en z takyah bungkus2. degil dia nak gak bungkus. grrrrrr…

Comments are closed.