Ikan Kembung Bakus

ikan bakus = ikan yang di bakar atau di kukus.

haaa encik z la yang bagi nama cenggitu.
sebab aku pun tatau sama ada ikan nie di bakar ke dikukus. boleh?

kata aku tengah diet kan. so bila malam menjelma tu macam agak kebingungan la nak makan apa. tapi tak boleh la tak makan.
nanti kang tengah malam meroyan lapar sapa nak jawab.
laki mak jugak…

so di satu hari aku suggest dengan encik z kita makan ikan saja.
tapi namo goreng la. lagi minyak minyak segala.
so kita bakus ikan ini.

takde resipi bagai. ni semua ikut tekak sendiri.
basuh ikan, lalu dilumurkan dengan garam dan asam jawa.
dimasukkan dalam oven together-gether dengan tomato dan bawang besar.

set dalam 20 minit masak gitu.

macam takde perbezaan plak sebelum dan sesudah masak ek.
except tang mata ikan tu la udah terjojol jojol.

siap sedia dimakan bersama cili kicap.
jemput makan anak-anak…..

sesiapa yang tengah berdiet tu mungkin leh cuba masak ini di rumah 😀

8 thoughts on “Ikan Kembung Bakus

  1. tetiba aku terinagt kat oven aku yg dah lama berehat kat dapur tu… hehehe… bagus gak kan… boleh aku try… hmmm…. tapi bila?? hahahaha

Comments are closed.