8 : Ke Golden Hotel Halong di Halong Bay sana

dari temple of literature pham terus bawak kami gi lunch.
dalam hati aku dah siap doa jampi serapah bagai semoga tiada lagi hidangan makanan india. mak dah tak sanggup makan tosei uolls…

umpama kera diberi bunga, seperti mengantuk disorongkan bantal,
laksana diberi tiket percuma ke paris… begitulah mata aku bersinar-sinar bila nampak restoran nisa!!
yeayyy makan masakan melayuuuuuu *shuffle

lauk adalah banyak. sukerrrr…

IMG_3553

ada sayur campur dengan telur dadar jugak.
walhal bila kat malaysia, telur dadar tu ko pandang agak-agak sipi-sipi mata je kan.
bila kat tempat orang, wahhh… syorga syorga..

IMG_3556

kalau kau ke hanoi dan nak makan masakan melayu, boleh datang kat restoran nisa nie. ownernya orang melayu kita.
masa aku sampai tu, ada 3 ketul orang malaysia di dalam.
dan aku syak salah seorang adalah owner nya.

IMG_3559

dah lepas kenyang perut suka hati, perjalanan diteruskan ke halong bay.
korang tau tak halong bay? tak tau sila google yer.
kalau malas nak google, lantak korang sana.
wah tetiba emo. gila kah?

perjalanan dari hanoi ke halong baya kira-kira 3 jam gitu.
tapi jaraknya idok ler jauh mana pun.
kira kalau ikut speed kat malaysia nie, dalam sejam setengah kau dah boleh sampai.
tapi speed kat hanoi dalam 80 ke 90km sejam je.
mau taknya, highway dema bukan macam highway kita.
jalan kecik dengan kenderaan bersimpang siur.
tu yang jadi 3 jam perjalanan gitu.

sepanjang perjalanan, kejap-kejap aku tidur.
kejap-kejap aku jaga.
dah tak tidur tu, berjaga la kan.
dah tak berjaga tu, tidur la kan.
abih nak buat apa lagi. takkan nak bersenggama pulak dalam van tu.
motippp bersenggama di dalam van?

kami stop kejap kat tempat yang bertajuk seperti gambar di bawah.
ada jual lukisan, kraftangan, baju, selipar.
semua pun dihasilkan oleh orang kurang upaya.
dan kat sini aku telah membeli baju tradisional vietnam yang labuh tu.
warna putih. lepas convert dalam rm100++ gak la.
tapi puas hati sebab cantikkkkkkkk….
sayang nak pakai. ingat nak buat jadi baju raya je lah.
he he he. hi hi hi. hu hu hu. *nikolas & yiet, sila teka apa aku tengah lakukan.

IMG_3561

setelah melalui perjalanan yang berliku, sampai lah kami di tempat kejadian.
kitorang stay kat golden hotel, halong bay.
bilik adalah superrrr duperrr besar.
10 kali ganda besar dari bilik kat hanoi tu.
ok tipu. 5 kali ganda kot. puas la kau boleh main aci ligan.
sampai bilik, terus aku melompat atas katil.

eh eh. ada paparazzi snap gambar i atas katil la.

IMG_3566

eh eh. i dah pindah tempat pun ada paparazzi follow jugak.

IMG_3568

malam tu keluar dinner kat restoran seafood.
ok la of coz much much better dari makan makanan india. heh.

IMG_3581

usai makan, kami jalan-jalan di pasar malam berdekatan.
meriah alam jugak la. tapi barangan adalah agak mahal dari yang kat hanoi.
mungkin la kan. katanya kawasan tumpuan pelancong.
pastu pham kata pearl kat sini ada yang tak original.
so kau kena berhati-hati memilih.
walaupun sekelumit pun aku tak berminat nak beli pearl tu semua.

IMG_3583

pastu balik hotel.

IMG_3588

kat reception tu ada barang-barang untuk dijual gak.
so aku belek-belek. dan adalah aku menyopping kat sini.
ala, shopping korang punya fridge magnet tu la.
kiri kanan orang dok mintak fridge magnet kan…

IMG_3591

naik bilik. lepak-lepak. borak-borak dengan encik z.
pastu dia dok iron baju. aku lak tengah buat belanjawan.
masa tu tv terbukak. tetiba je muncul adegan 18SX uolls.
cerita mat salleh la.
tetiba si perempuan sudah memanjat si lelaki.
takde intro, takde pengenalan, takde ringan-ringan terus memanjat je kan.

aku pandang encik z. encik z pandang aku.
encik z terus mengiron baju. aku terus buat belanjawan.
la la la la la la…

26 thoughts on “8 : Ke Golden Hotel Halong di Halong Bay sana

  1. nak minak ke tak nak???emmm mintak jer la, cuba nasib..kak maya ooo kak maya (cubaan memujuk dgn suara yg lemah lembut)..errrr…emmm..ishhh..aaaa.. (dgn rasa serba salah)…errr saya nak password kat protected entry S.A.L.A.H bole??emmm bole la…huhuhuhuhuh…jangan marah..saja jer mintak klu tak bole tak per..sy tak kan sentap2 punya (walaupun dlm ati berduka)

  2. comel je gambar yg dok kat sofa tu.. macam budak kecik tgh merajuk.. hahaha..
    kak maya, harga makanan kat sana camne eh? tgk akak makan sedap2 je.. esp lala tuh.. hehe..

  3. akak tak suka ending ko
    meh akak sudahkan

    encik z pandang maya
    maya pandang encik z
    encik panjat katil
    maya panjat encik z

    apa nak malu
    tulih je lah

    hiksss

  4. wahhhh entry kali ni agak melotops… tp tatap best…
    ermmm kak ya nak suruh sy teka ye…
    itu adelah satu penyakit nak dikatekan gelak versi nak terkentut2 sambil ditahan…
    wah mcm mane leh terima ke jwpn sy ni…
    .-= odhero´s last blog ..Hari Pertama Di Perlis… =-.

  5. (perhatian: sila baca dgn nada lembut..)isy..isy..maya ni kan..semenjak dua menjak kawin ni..telah diperhatikan, entry dia ada terikut skali 18sx..XS..XL..XXL..
    .-= didie´s last blog ..berlaku ADIL =-.

Comments are closed.