6 : Quan Thanh Temple

ok la ok. kita sambung cerita hanoi dulu.

ini kisah hari ke 2 kami di hanoi.
pepagi alam dah bangun, tunggu tour guide datang menjemput.
tour guide yang nie aku ingat namanya. pham.
fasih berbahasa inggeris dan very the ramah tamah.
aterrr.. dah kerja ko tour guide kan. harus la ko ramah tamah.
kalau tak, baik ko kerja petani je. heh.

kami ke Quan Thanh Temple.
aku memang suka jer pergi tempat-tempat gini.
sebab paling best bila dapat tau cerita dan sejarah di sebalik setiap temple.
tapi tak semua orang macam aku kot.
kalau kau memang jenis menyampah dengan subjek sejarah, ini bukan tempat kau la.

Legend has it that Quan Thanh Temple was established during the reign of Emperor Lý Thái T? (reigned 1010–1028) and was dedicated to Tran Vu, Deity of the North in Taoism, whose symbols of power are the serpent and turtle.[1] It is one of the Four Sacred Temples that were built in four directions to protect the capital from malevolent spirits.[2] In Hanoi, there is also a second Tran Vu Temple in Gia Lam district. Although smaller than Quan Thanh Temple, Tran Vu Temple is also dedicated to Tran Vu with a 9-tonne statue of the deity. Considered a masterpiece of Vietnamese bronze casting and sculpture, it is the second biggest bronze statue in Vietnam.[3]

Nowadays, after many geographical changes to the city layout, Quan Thanh Temple is located on the corner of Quan Thanh Street and Thanh Nien Street, facing West Lake. It is a short walk from Truc Bach Lake where pilot and future United States senator John McCain was shot down in October 1967

IMG_3491

IMG_3492

pham kata kepercayaan diorang kan, kau usap-usap jari patung nie, kau akan bernasib baik gitu la lebih kurang.
aku pun tumpang usap. tapi idok ler kita leh percaya ke apa ek.
not good.

IMG_3493

kengkonon nak tiru gaya patung tu, tapi tak menjadi la pulak.
baloon.

IMG_3494

nak tiru lagi. pun tak menjadi.
aku ajak encik z tiru gak gaya patung tu, takde nya dia nak layan aku.
*&^%%^&*

IMG_3495

IMG_3496

masa nie hujan dah turun tau.
eh, actually dari pagi lagi hujan dah turun.
nak kata lebat, takde la lebat sangat. nak kata renyai pun, tak jugak.
tapi memang kena bawak payung gak la.

IMG_3500

oh yer, masa aku pergi nie, banyak temple yang tengah direnovate.
semua pun sebab nanti bulan 10 diorang ada sambutan 1000 tahun bandaraya hanoi. persiapan di sana sini.
gitu la kekiranya…

6 thoughts on “6 : Quan Thanh Temple

  1. gaya hangpa posing tu bukan nye cam ikut patung tu tp mcm 1Malaysia punya simbol yg pak menteri selalu tunjuk tu je.. hik hik

  2. Hi maya saya adalah followers maya dan tak pernah miss baca blog maya sejak terbuka melalui kak tin add.Tapi saya ni lebih kepada silent readers jer sbb saya tak berapa pandai nak mengarang dgn life pun biasa biasa aje maklumla surirumah tak byk pendedahan di tempat kerja dan takde sumber kewangan sendiri kalo nak pi makan makan dgn jln jln selalu ni.Jadi dgn baca bloggers ni dapatlah menumpang pengalaman org dgn menimba ilmu tanpa perlu turun padang dan mengeluarkan modal yg byk. Cuma saya nak kalo bole maya teruskan berblog sampai bila bila dan kalo blh update setiap hari dgn entry yg byk dan panjang berjela pn takpe tak bosan membacanya. Lagipun kalo tak baca mcm ada jer yg kurang hari tu. Saya suka baca blog maya ni sbb maya antara bloggers yang ada tertib dan sopan jadi bila membaca mcm kita ni terasa dekat jer dgn maya walaupun tak kenal sebab maya ni cam mesra alam jer, ciri ciri wanita melayu terakhir+moden+bijak+berkerjaya+tabah+berdikari+pandai masak dan byk lagi la yg positif dari negatif. Terus kekalkan dgn perwatakan dan keistimewaan maya itu ye.Moga anak maya juga mengikut jejak ibunya .Amin

Comments are closed.