2 : Cyclo Ride 2 Visit Hanoi Old Quarter

lepas lunch di indian palace, tour guide terus bawak kami ke tengah-tengah bandar hanoi semula.
sebab aktiviti seterusnya adalah meng enjoice a 1 hour cyclo ride untuk melawat Hanoi Old Quarter.
atau bahasa mudahnya adalah menaiki beca dan berpusing di sekitar kawasan Old Quarter Hanoi. begitu.

kami naik beca asing-asing sebab beca di sini tak muat 2 orang uolls.
tambah plak dengan mak yang berpinggul mantap nie.

IMG_3404

wah kan, over kau abang beca. berpeace-peace bagai.
aku sarung snowcap tu bukan apa, sebab sejukkkkkkk….
tak tipu tau. bukan saja nak melawa bagai.
cehh. masak elahnya lawa pun ke? puiii..

IMG_3409

masa nie dah start hujan merintik tau.
oh lupa plak nak bagitau, kat hanoi masa aku pergi nie adalah bermusim winter.
korang tau tak kat hanoi ada 4 musim?
winter, summer, autumn & spring.
kalau korang pergi pertengahan tahun, masaklah berpeluh keti sebab boleh mencecah sehingga 34 darjah celcius begitu.

dan mengikut kata tour guide, waktu afdal nak datang adalah dalam ogos september gitu. pendek kata waktu autumn & spring lah.
meletupp..
tapi aku gi winter nie pun best sebab sejukkkkkk.
cuma jadi tak berapa nak best sebab hujan la pulak.

tour guide tu kata agak pelik la hujan.
sebab biasanya winter jarang hujan. hu hu.

bandar hanoi nie nie kan kelebaran jalan adalah amat kecik.
pastu motor dan kereta tak putus-putus lalu lalang.
paling banyak ialah motor lah.
dok hon hon tin tin pon pon sana sini.
tapi yang peliknya, bunyi hon dorang takde la bingit macam bunyi hon motor kita kat malaysia nie.
haaa pastu kan, motor diorang takde yang asap berkepul-kepul.
very go green gitu.

dan rasanya punca pendapatan diorang banyak kepada meniaga.
macam-macam yang diniagakan.
dan mereka adalah hardworking dan rajin berusaha.

DSCN9965

ko tengok nie. durian besar-besar rumah dihangkutnya.
tak ke patah bahu tu kau rasa?
cuba kita kat malaysia nie… ada berani nak berjualan kayak gini?
even hujan-hujan pun diorang redah tau.
semangat untuk mencari sesuap nasi gitu.
jadi normaya, sila lah bersyukur dengan apa yang kamu ada sekarang..

DSCN9972

pintu gerbang yang very unik lagi bersejarah.
nie semua adalah di sekitar hanoi old quarter.

IMG_3414

tak terasa sejam di atas beca sebab begitu leka menikmati dan memerhati kerenah di sekitar old quarter hanoi…..

oh ye, tipping tak wajib tapi apa salahnya kalau kita bagi 1USD kepada mereka, bukan?

4 thoughts on “2 : Cyclo Ride 2 Visit Hanoi Old Quarter

  1. haiyoooo pikul durian slam bad je kan. mek rasa ah so tu kunyah kacip fatimah la, tu yang tenaga ngalahkan kan resaksa.

    Ps: hey apek, terlebih sudah ko ek, siap pis pis bagai, nak caras ko la tu nyah kuikuiukui
    .-= Payiet82´s last blog ..Tetiba termeninggal uolls =-.

Comments are closed.