Ujian Saringan HIV Pra Perkahwinan

hari tu aku pergi buat ujian test HIV.
aterrr.. teman kan nak menikah.
ujian HIV nie dah jadi salah satu perkara wajib yang perlu dilakukan untuk menikah. no ujian, no nikah. begitu.

tapi regardless keputusan kau negatif ke positif ke, kau still boleh kahwin. tapi bersikap la jujur kepada pasangan.
sebab ada jer pasangan yang sanggup terima kalau pasangannya ada HIV positif pun. kata cinta till die kan.

aku buat test di poliklinik tanglin.
jalan cenderasari sana. pemilihan poliklinik adalah kerana ianya berhampiran dengan office tempat saya berkerjaya.
appointment telah dibuat seminggu awal.

amik half day. so pergi.
sampai sana 1.45 tengah hari. kaunter pendaftaran belum dibuka.
so tunggu. manusia agak meramai. yang mana ramai terdiri dari warga emas.
pukul 2 petang, kaunter bukak.
beratur mau amik nombor.
tetiba nurse di situ menjerkah, mana borang?

aikkk?? borang apa? aku cakap nicely la nak buat ujian HIV.
dah ada appointment. pastu dia bising-bising suruh pi amik borang kat ujunggggg sana.

ok fine. aku pergi. dah cek nama, ada appointment.
dia kasik borang. suruh amik nombor.
dia tak kata pun suruh isi borang tu.  dia kata amik nombor dulu. nanti lambat.

so beratur sekali lagi. dan sekali lagi jugak kena jerkah dengan itu nurse  kertu . ‘isi laaaa. isi isi borang ni’
sana tak kata suruh isi pun. sini kata isi. gila kah????
mau kerja atau mau main-main???
mulut aku bising-bising jugak laaaa…
orang keliling sudah pandang-pandang.
ada aku kisah?????? puiii puiiii…

My Mya047 : : inilah nurse itu. awasss loo kalau aku jumpa di luar : :

masa beratur tu pulak, tetiba jer ada sorang makcik kertu nie, tetiba potong barisan. ewah ewah. sesedap tekak ko je kan makcik.
sib baik la ko makcik kertu. aku ada la rasa empati sikit.
kalau ko muda, memang harus aku tarik wig ko kuat-kuat.

My Mya043 : : makcik kertu yang potong barisan : :

DSCN9845 : : terus jadi lambat okeee?? : :

DSCN9847 : : kena jawab survey bagai lah : :

kena tunggu dalam setengah jam jugak la.
kemudian dikumpulkan semua umat manusia yang pun nak buat HIV test ini.
dibawak ke belah belakang poliklinik.
ada kaunseling pasal HIV nie. balun.

sebelum amik darah, dia bagi la talk, kata nak bagi kesedaran kat kitorang yang menikah ni yer.
kalau tak menikah pun, korang pun harus ada kesedaran tau.
tetiba aku feel doktor kan.

sambil-sambil tu dia dok tick-tick borang, buku besar nie.
tanya sensorang. kerja apa.
kalau siapa tak datang dengan pasangan, dia mintak alamat pasangan.

paling tak boleh blah bila dia tanya ‘ini perkahwinan kali ke berapa?’
kannnn….
apasal ler korang tak buat sesiap satu form.
bagi kitorang isi sekali jalan.
ni nak tanya dengan suara sekuat-kuat alam.
adoiyaii…

tapi takpe. aku maintain pose cantik di situ.
perkahwinan kali ke dua kak. gagagaga.

My Mya053 : : nurse itu : :

ada lagi satu benda hazab uolls.
dalam ramai-ramai tu, ada la sorang mamat ni yang poyo terlampauuu…
dok sibuk bercerita dia dulu kerja situ, kerja sini.
pastu berhenti kerja. further study.
amik master law.
bom bom pow la ko bang oiiii…
annoying weyyyyyy…..

My Mya055 : :brader yang poyo : :

kemudian nama pun dipanggil untuk amik darah.
aku ingatkan doktor yang nak amik darah.
rupanya nurse tadi.
sempat gak dia tanya-tanya kat aku, berapa lama men J?
kenapa men J? mengapa itu, mengapa ini.
wah wah wah. very the kak nam kan ko nurse?
lain kali aku ingat nak buat bisnes kad la, kalau orang dok sibuk meng kak nam begitu, aku hulur kad. dan berkata ‘sila la baca blog saya jika ingin mengetahui kisah hidup saya’. boleh??

jari dicucuk. lalu darah diambil. ouchhh…

DSCN9850 : :jariku yang berdarah manis : :

DSCN9852 : : sampai herot berot mulut ko kan. very the drama : :

DSCN9853 : : jari tengah ku : :

dah lepas amik darah, kena tunggu lagi.
tunggu for the keputusan of coz.
negatif kah? positif kah?
tapi bak kata nida, tak perlu risau jika anda mengamalkan gaya hidup sihat.

DSCN9855

My Mya006 : : wajah selepas mendapat keputusan : :

DSCN9858

dan ingin anak-anak sekelian, keputusan ujian HIV adalah rahsia.
syyyyyyhhhhh….

24 thoughts on “Ujian Saringan HIV Pra Perkahwinan

  1. Ujung ujung semua kat klinik tu duduk dalam bulatan tu, smua bermasak elah. Sian dorang hahaha

    Rahsia la sangat kannnnnnn huhu

  2. napelah tak leh nak amik HIV test tu kat private hospital je kan..so takdelah meramai sangat kat gov hospital tu…dah le ramai pastu nurse2 semua pun kerek2 je..tau lah ramai patient..tapi layan lah elok2…

  3. wah… cam bagus jer nurse tuh… dulu pernah gak kena ngan nurse suka marah -marah org berlagak ingat kiter org miskin kan.. sekali tengking dia balik depan org ramai. senyap ko…

  4. eeiii tak suke nurse poyo berlagak gitu
    ape ko ingat ko nurse hebat sgt
    hahaha ttibe aku tumpang emo
    aku mmg alegic nurse2 ni..kalo yg muda lg aku alergic
    mokekee
    .-= syana´s last blog ..Tiket oh tiket =-.

  5. kelasss kalo hang soh nurse tu bc blog hang hahaha…nyebok sgt kann hamikkk ko…hiksss…

    aku pun kureng bekenan nurse2 yg kertu2 nih….kertu kalau tak kerek ok lagi. ni dah la kertu kerek plak adeeehhh…pakej.
    .-= Cik Jah´s last blog ..Kursus @ Awana ~ Day 3 =-.

  6. agaknya sumer nurse kat klinik tangling camtu?? Yang jawab called masa kami tpon dulu pun adalah kerek.. tp saya adalah positip sambil berusaha nak dapatkan tarikh appointmen… mujur gak la dapat kat setapak walaupun tempat cam stor tapi tidak lah sehazab yang dihadapi kamu.. hiks..

    Alhamdulillah.. semuanya lancar kan??

Comments are closed.