ASD di hari raya ke 5

tengah hari raya ke 5. jenguk ke dapur. jenguk dalam periuk.
ingatkan mama buat mee sedap hasil air tangan mama yang sedap tapi aku tak tau namanya. *sila baca dengan satu nafas.

so apa lagi ceduk ceduk.

KakNgah 091

bila dah masuk tekak, alaaa… mama bukan buat mee sedap tu.
mama buat mee lain. macam mee kari je nie. frust tonggeng tonggeng terusss…
nak mee sedapppppp… bukan mee sedap yang macam dalam tv tu k.
soal kata lidah boleh bohong. soal rasa tidak.
nie mee sedap yang aku sendiri kasik nama. sebab kesedapannya adalah terlampauuu… huhu..

KakNgah 095

tapi being me yang tak cerewet pasal makan, so bedalll je la apa yang ada.
bukankah masakan ibu adalah masakan terbaik di dunia? gagagga…

kemudian siap-siap mau keluar. ada 2,3 urusan yang nak diuruskan.

KakNgah 104

urusan pertama adalah mama mau ke dandan.  apakah dandan itu?
adakah ianya restoran makanan segera? atau adakah ia pusat pelangsingan badan?
atau mungkinkah pusat perkhidmatan IT? teeetttt…

jawapannya adalah saloon uolls. rupanya mama mau membuat rawatan resdung.
katanya satu muka sudah gatal-gatal jugak.
agak lama menunggu mama di dalam. sehingga dua sekupu ini sudah mula boring dan buat perangai.

rupanya dalam diam mama buat facial sekali. kannn… kelasss ma.
aku tanya jugak mama namo buat rebonding ke, relaxing ke… terus kena maki koooo…
ok tipu tipu. idok le dimaki.
tapi mama buat muka menjeling maut.
di mana bahasa tersiratnya aku agak berbunyi begini ‘ko gila dah tua kedaung nak buat rebonding?’

begitulah kira-kiranya….

eleh mama nie. tak boleh gurau dok surau aaaaa…
pitam derhaka uolls. baru mintak ampun maap segala buat dosa lagi kan… ememememme…

KakNgah 105

habis urusan di dandan, kami ke pejabat pos di seberang jalan.
aku mau bukak akaun ASB untuk yaya.
tapi kata adik kaunter yang manis itu, ‘untuk bawah 12 tahun bukak amanah saham didik, kak’.
jadi aku pun bukak lah ASD itu untuk yaya.

rasa cam kerugian pun yer sebab tak bukak awal-awal dulu kan.
asal raya je, duit raya dia pun ntah habis ke mana. aku tak kelepet aaaaa…
ada gak la kelepet sesikit. alaaa tapi untuk keperluan dia gak apaaa… *statement menyelamatkan diri.

ko dah bukak ke akaun simpanan untuk anak-anak ko?
kalau belum, baik ko bukak sekarang. kalau tak nanti sesal..

ah diamlah ko mya! ada hati nak nasihat-nasihat orang konon..
ko dah lupa peristiwa di bulan mei yang lalu? ko tak takut pisang berbuah dua kali?
diri sendiri pun ke laut, ada hati nak nasihat-nasihatkan orang. heh!

KakNgah 081

KakNgah 090

dari post office, ke taman tasik taiping lak.  saja la bawak dua budak bertuah itu bersuka ria di playground sana.
gembira bukan kepalang uolls.

KakNgah 155

KakNgah 156

KakNgah 157

KakNgah 160

KakNgah 093

malas mau taruk caption.  so layan  gambar saja yer sudehh..

KakNgah 159

: : kami yang sedondon : :

dari situ ke kedai kasut berhampiran.
kerana caca tidak mempunyai kasut dek kerana kasutnya sudah dibawak oleh apaknya ke KL di dalam gen 2.
beli kasut murah-murah sudehhh..

KakNgah 151

selepas kecapekan, kami pun pulang ke rumah. sekian.

12 thoughts on “ASD di hari raya ke 5

  1. Hah..bguss tue Mya..sya pn dh bkak buku ASD tuk Qaseh sejak dia baby lagi..hehe tp simpannya idok laa dpt bulan2 Yang..on off jer gamaknya tahap kemampuan..jnji dh buat akaun dulu kan..

Comments are closed.